https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Bogojanski ograček - prostor za sprostitev, kjer raste več kot 50 različnih vrst rastlin

Bogojina, 30.07.2013 ob 7:00  

V Bogojini v bližini cerkve je zasajen vrt, v katerem rastejo različna zelišča, začimbe in zelenjava. Imenuje se Bogojanski ograček, zanj pa skrbi skupina članov Turističnega društva Bogojina, vsako sredo ob 18. uri.

 

V vasi je pred nekaj leti potekal program Živimo zdravo, ki ga je predaval Zavod za zdravstveno varstvo.  V sklopu tega programa je bilo 13 predavanj in eno izmed predavanj je bilo tudi Zelišča in začimbe v kulinariki. Takrat se je porodila ideja, da bi v Bogojini zasadili zeliščni vrt. Po ustanovitvi je vrt pregledala tudi Svetovna zdravstvena organizacija in posnela filmček. 

Sadike prinesejo z ekskurzij, sodelovanje tudi s Biotehniško šolo Rakičan

Preden je ta vrt nastal, je na tej lokaciji bilo zapuščeno zemljišče, last Krajevne skupnosti Bogojina. Porodila se je ideja, da se na tem mestu zasadi vrt. Krajevna skupnost je prostor odstopila turističnem društvu za obdelavo. V začetku je vsak prinesel nekaj sadik in semen od doma, saj ni bilo denarja za nakup. Minimalna sredstva, ki jih dobijo od občine Moravske Toplice se porabijo za strokovne ekskurzije, ki so enkrat letno. Kakšne sadike prinesejo z ekskurzij ali pa kakšno dobijo v dar. Tudi Biotehniška šola Rakičan je obljubila sodelovanje z darovanjem novih vrst sadik.

V ogračeku pridelujejo začimbe, zelišča in zelenjava 

Na samem začetku so bile grede ravne, nato so prišli do ideje, da bi jih naredili v obliki sonca. Sedaj so gredice lepo razporejene v obliki sončnih žarkov. V tem ogračeku rastejo zdravilna zelišča in začimbe, nekaj zelenjave in lan. Zelišča, začimbe in ostali pridelki se pobirajo, ko ima rastlina največjo zdravilno moč. V pomoč jim je tudi seznam pobiranja določenih pridelkov. Pobrana zelišča in začimbe člani društva posušijo, jeseni pa iz vseh sestavin naredijo bogojanski čaj. Iz svežih rastlin naredijo šentjanževo in sivkino olje, tinkturo, različne namaze. Zelišča in začimbe predstavljajo na stojnicah ob različnih pohodih in prireditvah, vsem udeležencem pa ponudijo tudi mešanico čaja.

Nekaj zelišč Bogojanskega ogračeka: Navadni slez, artičoka, baldrijan, bazilika, beluši, blitva, bodeča neža, čemaž, drobnjak, navadni gabez, navadni glog, navadna kislica, pravi kolmež, velika kopriva, krvavi mleček, navadni lan, navadni lapuh, navadni lučnik, luštrek, majaron, melisa, poprpva meta, vrtni ognjič, oljka, origano, pegasti badelj, pehtran, pravi pelin, peteršilj, navadni pljučnik, por, potrošnik, rman, rožmarin, sivka, šentjaževka, šipek, tavžentroža, trpotec, žajbelj.

Vsako leto prireditev prikaza košnje trave in trenje lanu

Za ograček vsako sredo ob 18. uri skrbi ena skupina Turističnega društva Bogojina. Vsak teden se vrt okoplje, poberejo se zreli pridelki, pokosi se trava. Nimajo pa lastnega vodnjaka, kar jim otežuje delo, saj nosijo vodo z bližnjega pokopališča.

Vsako spomlad imajo prireditev prikaza košnje trave, jeseni pa prikaz trenje lanu. Točnega števila rastlin v ogračeku ne bi znali povedati, se pa število giblje med 50 in 80 vrstami.  V Bogojanskem ogračeku se ustavi veliko turistov in ljudi, željnih miru in sprostitve. Ograček obiskujejo tudi osnovne šole in vrtci v sklopu ekskurzij in ostale najavljene skupine. Vpisan je v turističnem vodniku Moravske Toplice, kjer so tudi objavljene prireditve. 

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      31.07.2013 ob 9:16 bla gost

      kdaj se to da ogledati?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.