https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

NOGOMET

Štefan Kozic: »Odstopam, če se bo potem kaj spremenilo!«

Beltinci, 6.8.2013  

Pred začetkom kvalifikacij za Žensko ligo prvakov smo se pogovarjali s Štefanom Kozicem, športnim direktorjem ŽNK Teleing Pomurje. Govorili smo o pripravah ekipe, organizaciji turnirja, brez dlake na jeziku pa nam je povedal tudi o težavah, s katerimi se klub srečuje, marsikaj pa tudi o mačehovskem odnosu NZS do ženskega nogometa.

Klub je priprave začel prvi teden v juliju, tako da so igralke imele le dva tedna premora. Nekatere so ta čas šle na morje in se vseeno malo odpočile. Upravni odbor je ta čas pripravljal ekipo za kvalifikacije, v katere se je klub letos uvrstil drugič zapored. Ker istočasno kot kvalifikacije za UEFA žensko ligo prvakov, v Prekmurju potekajo tudi kvalifikacije Slovenske ženske reprezentance U17, v kateri sodeluje tudi sedem igralk ŽNK Teleing Pomurja, so morali ekipo okrepiti za čas kvalifikacij.

Iz Maribora sta na posojo prišli Anisa Rola, ki je ekipi v kvalifikacijah pomagala že lani, in Sara Ketiš. Iz zagrebškega Agrama je prišla Monika Conjar. Omenjene se bodo po končanem kvalifikacijskem turnirju vrnile v svoje klube, tudi, če bi se ŽNK Teleing Pomurje uvrstilo v nadaljevanje kvalifikacij.

Moštvu se je priključila tudi Kristina Erman, ki je nazadnje igrala v Avstriji. Ermanova bo v Beltincih ostala vsaj v jesenskem delu. Zadnja novinka je vratarka Katarina Puš, povratnica v ekipo, ki se je vrnila iz ZDA in bo študij nadaljevala v Sloveniji.

Cilj je uvrstitev v prvi krog UWCL13 - med 32 najboljših ekip v Evropi

Žreb skupine klubu ni bil naklonjen, saj so že pred žrebom dejali, da si iz prvega bobna ne želijo RTP Unie Racibórz iz Poljske in iz drugega bobna beloruske FC Bobruichanke. Četrta ekipa v skupini je KS Ada Velipoje iz Albanije.

Kozic ocenjuje, da ima ŽNK Teleing Pomurje dobro ekipo, osebno bi bil zadovoljen z dvema zmagama, saj bi, če bi se vse poklopilo, klub imel možnost za napredovanje v prvi krog UEFA ženske lige prvakov. Dve zmagi pa bi bili pomembni že iz tega smisla, saj bi se ob morebitnih dveh zmagah in morebitnem državnem naslovu v naslednji sezoni klub pomaknil v boben višje - drugi evropski boben, kar bi pomenilo lažje nasprotnike in lažje napredovanje v naslednji sezoni.

V Pomurje pripelješ 300.000 € denarja UEFA-e, pa se za to nihče ne zmeni

Organizacijske priprave na turnir so bolj ali manj končane. Veliko je bilo predvsem administrativnega dela, saj je potrebno zagotoviti vsem kriterijem UEFE, pridobiti vsa potrebna dovoljenja, zagotoviti zadostno število prostovoljcev za pomoč na tekmah in postoriti marsikaj tudi pri pripravi objektov za samo izvedbo tekmovanja. Skupaj z direktorico turnirja Nušo Ladinek in ostalimi člani upravnega odbora kluba so vendarle uredili vse potrebno.

V Pomurju bodo poleg kvalifikacij za Žensko ligo prvakinj v razmiku enega meseca potekale še kvalifikacije reprezentanc U17 in U19. UEFA za organizacijo posameznega turnirja nameni 100.000 EUR-ov, torej skupno 300.000 tisoč evropskega denarja pride v Slovenijo oziroma Pomurje.

Foto: Boštjan Rous

Kozic ponuja svoj odstop, če se najde nekdo, ki bo sposoben zagotoviti dodatna sredstva

"Štirinajst let sem že v klubu, torej od samega začetka," začenja Kozic. "Nimamo niti enega evra dolga, ne do dobaviteljev, ne trenerjev in igralk, do nikogar in ko se bo liga prvakov končala, bo na računu nekaj plusa. Vendar kaj bo v novembru, ko bodo sredstva porabljena. Novih sponzorjev ni, tisti ki jih imamo več ne morejo dati kot dajo, zato nimam več volje hoditi okrog in dobesedno prosjačiti za tistih nekaj evrov. Iz dneva v dan premišljuješ, kako boš jutri na gostovanju igralkam zagotovil hrano.

Imamo šest selekcij, štiri od njih tekmujejo v državnem prvenstvu. Mi vsako leto za prevoze na tekmo porabimo med 12 in 14.000 evrov. Imamo največ gostovanj, vozimo se najdlje. Vozimo se s kombijem za 20 oseb, medtem ko vse ostale ekipe pridejo k nam z avtobusi. Če se najde kdo, ki ima voljo in željo delati v ženskem nogometnem klubu in je sposoben zagotoviti dodatna sredstva, odstopim z mesta direktorja takoj, samo da se nekaj spremeni na boljše."

Brez finančne injekcije je to to, naprej ne gre več

"Ne krivim nikogar, morda je tu kriva moja nesposobnost oziroma nesposobnost našega upravnega odbora, da bi pridobil več sredstev glede na rezultate, ki jih imajo igralke. Klub je prišel do tiste stopničke, ko je na točki ali jo bo prestopil, ali bo šel nazaj. Dejansko imamo kvaliteto, potencial, ogromno mladih talentiranih igralk." "Če bi nas regija podprla in bi NZS ter mediji naredili še malo več za ženski nogomet, lahko pričakujemo korak naprej, če pa ne, pa je to kar je dosegla ekipa Teleing Pomurja Beltincev en vrhunec, saj se s takšnim vložkom naprej več ne da. Tudi zato ne, ker je ogromno neurejenih zadev glede same organizacije tekem državnega prvenstva.

Namreč, če tekme prijavimo upravni enoti Murska Sobota, nam to povzroča 7.000 eurov stroškov na sezono, verjetno še več za poplačilo reševalnega vozila, zdravnika, gasilcev in varovanja tekem. NZS za tekme ženskega državnega prvenstva zahteva na tekmi samo osebo z zdravstveno šolo in pa avtomobil za prevoz poškodovane igralke. Sprašujem se kako do dovoljenja za igranje tekem, če UE ostaja pri svojih zahtevah, po kriterijih NZS pa to ni potrebno. Ob tem moram povedati, da tekme moške druge lige in nižjih lig ni treba prijavljat upravni enoti in za njih ti pogoji ne veljajo. Dokler se nič ne zgodi je vse vredu, ko pa se, ..." pravi Kozic.

Od NZS smo za devet osvojenih naslovov dobili le 25 žog

"NZS letno financira ŽNK Teleing Pomurje s 3.000 evri, tako kot vse ostale klube SŽNL. Vsi smo isti. Tisti ki ne delajo nič, bodo še vedno nagrajeni za nedelo, saj bodo prejeli še vedno isto kot klubi, ki ustvarjajo reprezentantke. Vse kar smo dobili za devet lanskih naslovov je bilo 25 žog. Ne zdi se mi prav da marketing NZS v vseh teh letih ne more dobiti enega sponzorja lige ali pokala, čeprav se tu ne iščejo milijoni, od klubov pa zahtevajo, da se grejo marketing in da preživijo od sponzorskih sredstev. Kako boš našel in sponzorju nekaj ponudil, če je večina medijev na državnem nivoju nezainteresirana. Kako naj potem tega sponzorja mi reklamiramo, če ne dobiš niti priložnosti za to."

"Imamo tudi 31 kategoriziranih športnic olimpijskega komiteja Slovenije. Po ligi prvakinj vse odhajajo na zdravniške preglede v Ljubljano, saj smo jim kot klub dolžni ta pregled enkrat letno tudi zagotoviti. Naenkrat vzamejo le štiri ali pet igralk, tako da je potrebno sedem prevozov v Ljubljano, jim poravnati potne stroške in prehrano, ja in verjetno ste že ugotovili, za to ne dobimo niti centa, če tega ne naredimo pa smo kaznovani," potarna Kozic.

Kontaktirali so čez 100 pomurskih podjetij in dobili natanko nič odgovorov

"Po Pomurju smo čez 100 podjetjem poslali ponudbe za nakup vstopnic za ligo prvakinj. Smo bili optimisti in smo mislili, če že zaradi krize ne morejo dati sponzorskih sredstev, mogoče pa kupijo paket 10 vstopnic za 28 evrov. Niti enega odgovora ni bilo! To pove vse, to pove kako regija ceni delo in rezultate teh 100 igralk našega kluba, ki vsakodnevno trenirajo in se vprašaš, a se splača to še nadaljevati," ne skriva razočaranja športni direktor kluba.

Kozic tukaj dodaja, da če pred tremi leti v klub nebi vstopil Janez Smolkovič, direktor Teleinga, klub danes najbrž več ne bi obstajal: "On je bil tisti ki je dal nov zagon, da je klub lahko sploh nadaljeval. Tu sta še babica in dedi, ki živita za ta klub. Zaradi takšnih ljudi ti je težko, da bi to vse pustil in bi propadlo. Tu so igralke, so dekleta ki živijo za ta nogomet, nekatere doma spijo z žogami in tu je navsezadnje tudi naš upravni odbor, skupaj z starši, kateri se ne boji dela, to bomo sedaj tudi dokazali, prepričan sem, z brezhibno organizacijo kvalifikacij za ligo prvakinj, vendar vse se začne in konča pri denarju, tega pa ne znamo narediti".

Tudi v naslednji sezoni po nov naslov, od septembra močnejši za Špurovo, od oktobra pa še Zverovo

"Teleing Pomurje naslednjo sezono lovi nov, že četrti naslov državnega prvaka, s tem, da tudi ostali ne počivajo. Rudar bo najtrši nasprotnik, tudi Radomlje, Jevnica, ter prav tako Maribor, ki vsako leto bolj napreduje. Dolgoročno bi bilo najbolje, da bi bila prva ženska liga s šestimi klubi, ki bi odigrali štirikrožni sistem, to je 20 kolikor tolikor zanimivih tekem. Ostale ekipe naj ne zamerijo, ampak trenutno Velesovo, Dornava, Slovenj Gradec, Krka pa tudi novinec Ankaran niso konkurenčni in bi morali igrati v drugi ligi, kar bi bilo v tem trenutku tudi bolje za njih, saj rezultati z desetimi in več zadetki razlike ne koristijo nikomur," meni Kozic.

Da pa ŽNK Teleing Pomurje ne prepušča sezono naključju in spoštujejo tekmice, pa dokazuje, kako se veselijo povratka dveh nanadomestljivih igralk. "V septembru se na igrišča vrača poškodovana Staša Špur, oktobra pa se iz Islandije vrača še Mateja Zver. Lahko govorimo torej da bi lahko bila ekipa v tej sezoni v vrhunski sestavi, če pa bo dejansko zaigrala v tej postavitvi pa bo odvisno od mnogih dejavnikov," za konec pove Kozic.

    Fotogalerija