https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Festival Zbüjdi se! 2013 z načelom: » Ne pusti času, da te obrača«

12.08.2013 ob 6:30  

Med 12. in 17. avgustom 2013 se bo v mestnem parku v Murski Soboti že četrto leto zapored odvijal festival Zbüjdi se! 2013 po načelu: Misli globalno, deluj lokalno. S sloganom »Ne pusti času, da te obrača« se tudi tokrat naslavlja predvsem na mlade iz Pomurja in iz celotne Slovenij. O delavnicah, debatah in celotnem zanimivem dogajanju, ki bo na voljo mladim, da zavzamejo aktivno in bolj kritično držo do obstoječega stanja v družbi - skozi pogovor s predsednico pomurskega društva za krepitev socialnega dela, Patricijo Vidonja. 

Letos že četrtič prirejate festival Zbüjdi se! Pod kakšnim geslom bo potekal letos?

»Ne pusti času, da te obrača« je slogan, s katerim že četrto leto naslavljamo mlade iz celotne Slovenije, predvsem pa mlade iz Prekmurja. Festivalu Zbüjdi se! letos dodajamo še novo načelo »Misli globalno, deluj lokalno«. Na Festivalu bomo študentke in študenti socialnega dela, aktivni v Pomurskem društvu za krepitev socialnega dela, s pomočjo prostovoljcev, pri katerih velja omeniti zlasti člane društva Panonetum in Zos, poskušali delovali k ozaveščanju mladih, da zavzamejo bolj aktivno vlogo in kritično držo do obstoječega stanja v družbi.

Katere teme bodo glavna nit festivala?

Glavna nit letošnjega festivala je prostovoljstvo in socialna vključenost. Z delavnicami in popoldanskimi debatami, pa bo letošnji festival obravnaval tudi permakulturo in samooskrbo. Tako kot v dosedanjih festivalih, se bomo tudi letos dotikali tabu tem, o katerih se po mojem mnenju v Prekmurju premalo govori. Pomembno je, da namenimo pozornost nemočnim, zatiranim ali kako drugače izkoriščanim v družbi, ljudem v stiskah.

Katerih ciljnih skupin, ki se soočajo s problemom stigmatizacije, se boste dotaknili?

Dotaknili se bomo oseb z ovirami v duševnem razvoju, oseb s težavami v duševnem zdravju, starejših in Romov. V okviru Žive knjižnice, ki jo pripravljamo v torek, 13.8.2013 pa še drugih skupin.

Omenili ste tudi prostovoljstvo. Festival Zbujdi je že lansko leto bil tesno povezan z prostovoljstvom, na kakšen način bo letos organiziran?

Kot sem že omenila je poleg socialne vključenosti, prav prostovoljstvo rdeča nit festivala Zbüjdi se! V letošnjem letu je naše, Pomursko društvo za krepitev socialnega dela postalo tudi prostovoljna organizacija. Festival je v celoti prostovoljen. Naj omenim, da se nam bo tudi letos pridružilo več kot petdeset prostovoljcev iz celotne Slovenije.

Prostovoljci bomo sami izvajali celotne delavnice. Festival, ki poteka od 12. do 17. Avgusta 2013 je sestavljen iz treh delov: dopoldanskih delavnic, popoldanskih debat in večernega programa. Dopoldanske delavnice bodo štiri, in sicer socialna, permakulturna, kulturno – umetniška (likovna) in športna. Otroci bodo krožili po delavnicah in se skozi igro spoznavali z uporabniki Varstveno delovnega centa Želva iz Černelavec, s stanovalci Doma starejših občanov Radenci ter s stanovalci Centra za starejše Murska Sobota.

Popoldanske delavnice bodo namenjene ozaveščanju tako mladih, kot tudi malo starejših, da vsi skupaj zavzamemo bolj aktivno in kritično držo do obstoječega stanja v druži. Na to bodo vplivale tako socialne kot permakulturne debate. Če omenimo socialne, so to: »Aktivno državljanstvo mladih«, »Primeri dobrih praks medgeneracijskega sodelovanja v Pomurju« ter »Drugačnost« v Pomurju. Permakulturne debate nas bodo najprej vpeljale v pojem permakultura, razmišljali bomo »Kako ozeleniti Mursko Soboto« in poslušali »Predstavitev slovenskih eko vasi«.

Večerni program bo zelo pester. V ponedeljek bomo imeli Večer literature in vina, v torek Cpoeiro, v sredo si bomo ogledali gledališko predstavo Milivoja Mikija Roša: Mura, bograč pa še gibanica, v četrtek bo Kino pod zvezdami, v petek pa koncert mladih prekmurskih skupin.

V sredo se bomo odpravili na Eko socialno kmetijo Šalovci, kjer bomo preživeli cel dan, v četrtek pa že tradicionalno preživimo dan na Kopališču Murska Sobota.

V veliki meri bo prisotno tudi medgeneracijsko sodelovanje. Povejte kaj več o tem.

V Pomurskem društvu za krepitev socialnega dela, skozi celotno leto veliko pozornost namenjamo medgeneracijskemu sodelovanju.

Na lanskem festivalu smo bili razdeljeni po skupinah, glede na študij socialnega dela, in ena izmed skupin lanskega festivala, je bila tudi skupina »Stari«. Prostovoljci v tej skupini, so hodili po domovih starejših, katere kontakte smo dobili s strani Centra za socialno delo Murska Sobota in Društva upokojencev Murska Sobota. Prostovoljci so urejali okolico in domove starejših ljudi in tako zanje naredili hišna opravila, ki bi jih sami težko. Sklenili smo, da je potrebno s tem projektom nadaljevati in tako je kot »otrok« lanskega festivala nastala učna baza. V našem društvu so tri študentke Fakultete za socialno delo obiskovale starejše po domovih, se z njimi družile in jim pomagale pri hišnih opravilih.

Če se vrnem na letošnji festival, bo medgeneracijsko sodelovanje prisotno že skozi dopoldanske delavnice, ko se bodo v skupine otrok vključili stanovalci Doma starejših občanov Radenci in stanovalci Centra za starejše Murska Sobota.  V četrtek, 15. Avgusta bomo imeli debato: »Primeri dobrih praks medgeneracijskega sodelovanja v Pomurju«, kjer bomo predstavili tako prej omenjeno učno bazo, kot ostale dobre primeri v Pomurju.

Medgeneracijsko sodelovanje je skozi teden prisotno tudi v tem, da je Hiša sadeži družbe, v kateri bomo preživeli veliko časa, naš partner festivala.

Leto 2013 je Evropsko leto aktivnega državljanstva. V današnji družbi se kaže vse večja potreba po boljših, pristnejših in kvalitetnejših medsebojnih odnosih, po delovanju v skupnosti, po socialnih akcijah, sodelovanju, pogovorih, predvsem pa nam postaja jasno, da se moramo otresti pretiranega individualizma, egoizma, potrošništva in tekmovalnosti.  Kakšne debate prirejate v tej smeri?

Prav za Evropsko leto aktivnega državljanstvo, letos pripravljamo debato na temo Aktivnega državljanstva. Pogledali bomo, kako aktivno državljanstvo pojmuje stroka, pri čemer bomo gostili profesorico Romano Zidar iz Fakultete za socialno delo; predstavniki društev in klubov v Prekmurju in vsi ostali. Pomembno je, da iz debate pridemo z zaključki, kako našo aktivnost še povečati, kako ustvarjati skupnosti, se povezati med sabo in se otresti tekmovalnosti ter pretiranega individualizma. Pomembno je, da se zavedamo, da s pristnimi, medčloveški odnosi sodelujemo pri soustvarjanju boljše prihodnosti ter da smo mladi gonilo napredka.

Kaj konkretno pa pripravljate na področju lokalne preskrbe oz. lokalne prehranske samooskrbe in permakulture?

Na področju permakulture pripravljamo vsak dan dopoldanske delavnice za otroke in popoldanske debate za lokalno skupnost. Na dopoldanskih delavnicah bodo otroci s prostovoljci spoznavali vrt Hiše sadeži družbe, izdelali kreme, zeliščno sol, zobno pastno in pralni prašek.

Bo morda tudi kakšen poudarek na posameznih rastlinah?

Kot pripravo na sam festival Zbüjdi se! smo od aprila do julija vsak mesec pripravili delavnico na eno »rastlino meseca«, tako smo spoznavali čemaž, regrat, poudarek na festivalu bomo dali koprivi, katero bomo uporabljali pri pripravi jedi.

Knjiga je lahko pravi podvod za debato. Gostili boste »Živo knjižnico«, ki sicer  v tem času poteka tudi v drugih mestih po vsej Sloveniji in odpira razmišljanje mladih. Kako pravzaprav deluje in kaj vse bo mladim na voljo?

Živa knjižnica je projekt, ki ga je v Slovenijo prineslo društvo Legebitra iz Ljubljane. Živa knjižnica deluje po principu »navadne« knjižnice, kjer bralec izbira med knjigami in si eno ali nekaj knjig izbere; le da so pri živi knjižnici namesto knjig ljudje. V Murski Soboti bo Živa knjižnica potekala prvič.

Vabimo vas na soočanje z lastnimi predsodki in stereotipi ob klepetu s posameznicami in posamezniki iz različnih marginaliziranih skupin. Pridite in vprašajte, kar vas je od vedno zanimalo, pa si do zdaj niste upali vprašati, ali pa so vas učili, da se ne spodobi spraševati. Čakajo vas naslednje zanimive knjige: mama samohranilka, oseba na invalidskem vozičku, mlada političarka, bivši odvisnik od drog, gej, oseba z izkušnjo izgube spomina, babica punčke z dvema očetoma, lezbijka, brezdomec, Rom, slepa oseba, upokojenka, vegetarijanka, pesnica, evangeličanski duhovnik, Hrvatica, ki študira v Sloveniji, bivši odvisnik od alkohola, mladi klovn, alternativec, oseba iz rejniške družine, šoferka avtobusa, aktivistka gibanja 15-o, oseba, ki se ukvarja s permakulturo, gozdarka in prostovoljka Hospica. Živa knjižnica bo potekala v soboškem parku, v torek med 15h in 19h.

Zdravo življenje, šport in gibanje je tudi posredna vsporednica vsem tem temam – kaj bo v programu na tem področju?

Organizatorji festivala se zavedamo pomena športa med mladimi, tako bodo vsak dopoldan otrokom namenjene zanimiva in inovativne športne delavnice.

In program za najmlajše?

Za najmlajše, otroke do starosti šest let pripravljamo doživljajsko pravljico. Doživljajska pravljica bo potekala v ponedeljek, 12. Avgusta med 10h in 11h in v torek, 13. Avgusta, prav tako med 10h in 11h. Pravljice se lahko z otroki udeležijo tudi njihovi starši.

S čim boste festival zaključili ?

Festival Zbüjdi se! 2013 bomo zaključili v soboto, ko bomo pospravili celotno prizorišče. Ta dan je namenjen zgolj prostovoljcem. Naše druženje bomo zaključili s spustom po reki Muri.

Vabljeni vsi, da se nam pridružite pri naših aktivnostih. Obiščite pa nas tudi na naši spletni strani pdksd.si in nas poiščite na facebooku. Zbüjdi se! – Ne pusti času, da te obrača!

 

 

 

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.