https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

CSD Murska Sobota s strokovnim posvetom o državljanskih pravicah in pravicah uporabnika

Murska Sobota, 20.09.2013 ob 12:30  

V Pokrajinski in študijski knjižnici v Murski Soboti je včeraj potekal strokovni posvet na temo Državljanske pravice in socialno delo, ki ga je organiziral Center za socialno delo Murska Sobota.

 

Na Centru za socialno delo Murska Sobota so se v okviru leta državljanskih pravic odločili posvetiti posebno pozornost pri uveljavljanju državljanskih pravic uporabnikov. Strokovnega posveta so se udeležili predstavnik Varuha Človekovih pravic, Lan Vošnjak, univ. dipl. prav., višji svetnik; predstavnica Inštituta RS za socialno varstvo, Mateja Nagode, univ. dipl. soc., višja raziskovalka; predstavnica Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Marjeta Ferlan Istinič -  Sekretarka sektorja za izvajanje storitev in programov na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, strokovni sodelavki na Centru za socialno delo Murska Sobota Sandra Zemljak, univ. dipl. soc. in Andreja Vrbančič, univ. dipl. prav., vse prisotne je pozdravila tudi v.d. direktorice Centra za socialno delo Murska Sobota, mag. Nataša Meolic.

Predstavnik Varuha človekovih pravic Lan Vošnjak, univ. dipl. prav., višji svetnik je v svojem govoru izpostavil predvsem revščino ljudi po uveljavitvi nove socialne zakonodaje, ki je sicer prinesla veliko dobrega, vendar se pri njih srečujejo predvsem z negativnimi platmi. Nadalje je spregovoril o  Zakonu o preprečevanju nasilja v družini, ki zajema predvsem fizično nasilje, o psihičnem in ekonomskem nasilju pa govori bolj malo. Poudarek je dal zanemarjenemu področju celovite obravnave otrok ob razpadu zakonske zveze, rejništvu, stikom pod nadzorom, odvzemom otrok ter dolgim sodnim postopkom. Povedal je, da otroci prinašajo prihodnost in bi se prav njim morala posvečati največja pozornost. Dotaknil se je tudi delovnih razmerij, ki se socialnega dela dotikajo posredno, pa vendar se z delovnimi razmerji gradi prav uporabnikova osebnost.

Mateja Nagode, univ. dipl. soc., višja raziskovalka je predstavila raziskave, ki so jih opravili na njihovem inštitutu. Prva je bila raziskava o pravicah invalidov, ki jih zagotavlja država in njihovem uresničevanju. Pri tem je poudarila, da je ključnega pomena zagotovitev čim bolj neodvisnega življenja invalidov, ter da naj pravice temeljijo na potrebah posameznika in ne na statusu. Izpostavila je tudi problematiko dostopnosti različnih objektov in prostorov v javni rabi, kot drugo je predstavila raziskavo o revščini in socialni izključenosti enostarševskih družin, katere namen je bila analiza položaja z materialnega in nematerialnega vidika. Cilj raziskave je bil priprava predlogov in priporočil za izboljšanje položaja enostarševskih družin. Kot zadnjo pa je predstavila evalvacijo spremljanja izvajanja pomoči na domu. Izpostavila je očitne razlike med različnimi kraji Slovenije glede na časovno izvajanje, vključenost ter ceno storitve.

Predstavnica Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Marjeta Ferlan Istinič je predstavila Resolucijo o nacionalnem programu socialnega varstva 2013 - 2020, ki je pomembna podlaga za širitev programov socialnega varstva. Pri tem je povedala, kako pomembno je, da se programe čim bolj razprši po celotni Sloveniji in se tako zagotovi večja dostopnost uporabnikom. Poudarila je tudi pomen spodbujanja prostovoljstva in solidarnosti ter medgeneracijske povezanosti. V prihodnje je predvidenih 15 medgeneracijskih središč po Sloveniji, pri čemer je v Pomurju pohvalila Hišo Sadeži družbe v Murski Soboti, ki je primer dobre prakse.

Poudarila je pomen regijskih posvetov, ki se ravnokar odvijajo po krajih po Sloveniji, kjer se oblikujejo pomembne smernice za izvedbene načrte prvega obdobja izvajanja Resolucije o nacionalnem programu socialnega varstva v letih 2013 – 2016, v nadaljevanju pa je predstavnica izpostavila pomen dobrega sodelovanja lokalne skupnosti in okolja pri pripravi novih programov. Ob tem je pohvalila Center za socialno delo Murska Sobota, ki se z novim Programom funkcionalnega opismenjevanja in informiranja uporabnikov, še bolj trudi preprečiti socialno izključenost, zaradi nepoznavanja pravic, prav tako pa je še obenem pohvalila Center za socialno delo Murska Sobota, ki je eden izmed najaktivnejših centrov v Sloveniji in ob tem posebej pohvalila delovanje Dnevnega centra Kekec, kot tudi ostale programe, ki jih izvajajo.

S Programom funkcionalnega opismenjevanja in informiranja uporabnikov do ohranitve državljanskih pravic

Strokovni delavki CSD Sandra Zemljak, univ. dipl. soc. in Andreja Vrbančič, univ. dipl. prav. sta kasneje predstavili prepletanje zakonodaje na področju državljanskih in človekovih pravic, pomen Kodeksa etičnih načel v socialnem varstvu, ter novi razvojni Program funkcionalnega opismenjevanja in informiranja uporabnikov. Pri tem sta poudarili, da sestrokovni delavci ves čas vodenja postopkov trudijo v skladu s 24. členom Ustave, da se pravica do osebnega dostojanstva in varnosti ohrani. Ker je izvajanje nalog na področju socialne varnosti ena izmed prioritetnih nalog Centrov za socialno delo, se daje velik poudarek dostopnosti državljanom do uveljavljanja pravic na področju socialnega varstva.

Posebej so poudarili tudi Kodeks etike socialnih delavcev v 33. členih opredeljuje odnos socialnih delavcev do uporabnikov, pri čemer mora biti vselej v pomoč in korist uporabnikom, kar pomeni prepoved diskriminacije uporabnikov na podlagi rase barve kože, spola, narodnostnega ali etičnega porekla gmotnega in družbenega položaja, verske ali kakršne koli drugače usmerjenosti. Pri odnosu do profesionalnega okolja Kodeks etike nalaga strokovnemu delavcu obvezo posvetovanja z drugimi v primeru strokovnih dilem. Pri evalvaciji posameznih zadev in postopkov so vedno pogosteje ugotavljali, da so uporabniki želeli ukrepati pa niso vedeli kako, na kak način. Tako so se na CSD MS zaradi večje dostopnosti do informacij, preprečevanja revščine in s tem povezane socialne izključenosti zaradi nepoznavanja pravic odločili, da začnejo z izvajanjem t.i. Programa funkcionalnega opismenjevanja in informiranja uporabnikov, katerega osnovni cilj preventivnega programa je nudenje informacij uporabnikom, kje se urejajo takšne pravice, na koga se je potrebno obrniti v določeni situaciji, omogočiti občanom informacije, da pridobijo znanje za uporabo pravic in dolžnosti v upravnih postopkih. Boljša funkcionalna pismenost predstavlja ohranitev oziroma vzdrževanje državljanskih pravic, ki zaradi družbenih sprememb izgubljajo na veljavi zaradi slabšega ekonomskega položaja posameznika, izobrazbe, izvora ali poklica.

Kot so ob koncu posveta na Centru za socialno delo Murska Sobota poudarili, si želijo zagotoviti dostopnost storitev in programov njihovim uporabnikom, zato sledijo potrebam v okolju, evalvacijam Inštituta RS za socialno varstvo in že pripravljamo nove programe v skladu z ugotovljenimi potrebami in novo Resolucijo o nacionalnem programu socialnega varstva.

Ob zaključku so poudarili, da je Center za socialno delo ustanova, katerega namen je predvsem pomagati staršem in otrokom, ko starši ne morejo več slediti potrebam otrok, zato posebej izpostavljajo tudi otrokove pravice ter si v prihodnje želijo razvijati programe, s katerimi bi se čimbolj približali uporabnikom in njihovim potrebam.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. smrt
      20.09.2013 ob 13:35 smrt

      Ne motajte o pravicah državljanov .Pravic se držijo samo javne ustanove za naše pa jih nej briga .Ljudje v Sloveniji smo zapostavleni in pravice so samo na papirju .Ne barvajte nam oči .

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. Za komentiranje se morate prijaviti!

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.