https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-PLUS

Sarin svetilnik - združimo ter razsvetlimo srca prihodnosti

24.9.2013  

V tokratni rubriki Pom Plus predstavljamo na novo ustanovljeno društvo Sarin svetilnik, nevladno humanitarno organizacijo, ki opravlja javno koristne dejavnosti na področju psihosocialne pomoči in psihoterapevtske obravnave, namenjene otrokom, mladostnikom in odraslim v stiski.

 

 

V rubriki POM-PLUS vsak torek objavljamo pogovore s predstavniki pomurskih nevladnih organizacij, fundacij, društev, klubov in zavodov ter predstavljamo njihovo delovanje, POM-PLUS pa razkriva tudi posameznike, ki širši javnosti zaradi narave svojega dela niso znani.

Društvo Sarin svetilnik, s sedežem v Vidmu 1, 9244 Sveti Jurij ob Ščavnici, se je ustanovilo pred kratkim, kot nevladna humanitarna organizacija, in sicer z namenom opravljanja javno koristne dejavnosti na področju psihosocialne pomoči in psihoterapevtske obravnave, namenjene otrokom, mladostnikom in odraslim v stiski. Izvaja tudi druge dejavnosti na področju ozaveščanja in informiranja javnosti in države o problematiki psihičnih stisk. Posebno pozornost je namenjena tudi podpori in obravnavi otrok in mladostnikov, ki so doživeli kakršno koli obliko nasilja oz. zanemarjanja, ter ozaveščanje o tej problematiki.

»Sarin svetilnik« – kažipot, ki nam pomaga v prelomnih življenjskih trenutkih

Društvo Sarin svetilnik si kot prostovoljno in nepridobitno združenje posameznikov želi čim bolj učinkovito, kakovostno in v javnem interesu delovati na področju socialnega varstva, na temelju zagotavljanja človekovega dostojanstva, enakih možnosti in predvsem preprečevanja socialne izključenosti.

Njihova vizija, predvsem pa poslanstvo, kot je povedal predsednik društva, mag. Andrej Omulec, se navezuje na simboliko imena Svetilnik kot kažipot nečesa, kar nas vodi in nam pomaga v prelomnih življenjskih trenutkih, kriznih situacijah s svetovanjem, podporo ter različnimi oblikami pomoči. V tem pogledu nam ponuja preseganje tabujev, senzibiliziranje javnosti o problematiki zanemarjanja in zlorab ter prispeva k razumevanju in sprejemanju drugačnosti kot dela lastne resničnosti, kot svobodo, ki osvobaja strahov, predsodkov in nerazumevanja. »Sara v hebrejščini pomeni »princesa«, le-ta, ki je označena ali obdarjena s posebnostjo, kar jo razlikuje od drugih, ji daje drugačnost, ki je hkrati nekaj več. Če se v tem kontekstu navežem na simboliko oz. mitologijo pravljic (z njimi se pogosto srečujemo v okviru našega dela z otroki) – v tem pogledu je tudi svetilnik dar, ki nam ponuja resnico sprejemati različnost kot del lastne resničnosti, kot svobodo, ki osvobaja strahov, predsodkov in nerazumevanja. V današnjem času, ko je kriza vedno večja, je zelo pomembno, da imamo nekoga, ki nam stoji ob strani in kaže luč sredi teme,« poudari Omulec.

Poudarek na svetovanju, informiranju in drugih oblikah podpore ter pomoči ljudem v stiski

Cilji društva so usmerjeni v nudenje čim bolj kakovostne pomoči na področju socialne, psihosocialne problematike in psihoterapevtsko obravnavo, podporo ter spremljajoče podporne aktivnosti pri razreševanju, spreminjanju življenjskih okoliščin, stisk ter reševanju ogroženih posameznikov.

Društvo bo poseben poudarek namenilo področju svetovanja, informiranja, drugim oblikam podpore in pomoči ljudem v stiski, tako bo organiziralo in vodilo skupine, izvajalo delavnice na temo psihičnih težav in njihovega razreševanja, nudilo podporo različnim oblikam samopomoči ter pomoč žrtvam spolnih, fizičnih in psihičnih zlorab oz. zanemarjanja.

Člani društva bodo predvidoma sodelovali v vseh aktivnostih, ki se bodo dogajala, oz. bodo sami organizatorji določenega dogodka. Kot so povedali, se bodo z ostalimi sorodnimi organizacijami povezovali in si skupaj prizadevali za skupno dobro vseh.

S preventivno-izobraževalnimi programi do prepoznavanja ter preprečevanja različnih oblik zlorab

Povezovali oz. sodelovali  bodo tudi z ostalimi institucijami, ki delujejo na področju različnih vrst zlorab in zanemarjanja, s službami pomoči, sodnimi, upravnimi organi ter drugimi vladnimi in nevladnimi organizacijami. V povezavi s tem si bodo prizadevali izvajati preventivne izobraževalne programe, namenjene prepoznavanju in preprečevanju različnih oblik zlorab in zanemarjanja; nudili pa bodo tudi pomoč in podporo žrtvam pri iskanju pravne pomoči, pri prijavi kaznivega dejanja in v času trajanja sodnih in drugih postopkov. 

V krompirjevih počitnicah že prve delavnice za otroke in mladostnike

Sarin svetilnik v krompirjevih počitnicah  načrtuje že prve celodnevne delavnice za otroke in mladostnike, ki bodo zanje kot predpriprava na bližajoče se praznike. Delavnice bodo vključevale psihosocialno pomoč družinam in posameznikom, česar cilj je pomagati človeku, da lažje preide težave, s katerimi se v določeni situaciji srečuje. Zelo pomembne so tudi delavnice za starše pod imenom Rahločutno starševstvo, ki so namenjene boljšemu funkcioniranju družine in posameznika znotraj nje. Obetajo se še delavnice za predšolske otroke, kjer bodo delali na njihovi samozavesti in lažjemu vključevanju v šolo ter družbo, preventivno delo z otroki, raznorazne delavnice, ki bodo spodbujale psihični in duhovni razvoj in podobno.

Za vse informacije pokličite na kontaktno številko: 041 428 935

    Fotogalerija