https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TOP 10

TOP 10 mitov o dinozavrih

4.10.2013  

V naslednjem seznamu bomo raziskali deset zmot o dinozavrih; koliko zares vemo o njih in koliko dokazi potrjujejo nekatera prepričanja o dinozavrih.

10. Ljudje so živeli z dinozavri

Dinozavri in ljudje soobstajajo samo v knjigah, filmih in risankah. Zadnji dinozavri - razen ptičev - so dramatično izumrli 65 milijonov let nazaj. Fosili prvih človeških prednikov pa so stari okrog 6 milijonov let.

9. Sesalci so se razvili po izumrtju dinozavrov

Majhni sesalci so živeli v senci dinozavrov več kot 150 milijonov let. Majhne, nočne živalce so tehtale komaj 2 grama. Predniki sesalcev so se pojavili še pred dinozavri.

Sesalci so ostali relativno majhni vse do 65 milijonov let nazaj, ko je izumrtje dinozavrih pustilo veliko prostora za nastanek večjih sesalcev. Večina se jih je razvila ravno po tem.

8. Dinozavri so izumrli, ker so jim sesalci pojedli jajca

Dinozavri so soobstajali s sesalci okrog 150 milijonov let. Čeprav so bila gnezda dinozavrov nedvomno ranljiva, so največjo nevarnost najbrž predstavljali manjši dinozavri. Večina sesalcev je bila takrat premajhna, da bi lahko pojedla jajca velikih dinozavrov.

7. Padec asteroida je pokosil dinozavre

10-kilometrski asteroid je pred 65 milijoni let padel na zdajšnji mehiški polotok Jukatan. Trk je pustil za sabo 180 kilometrov velik krater. Nobenih dokazov ni, da bi neleteči dinozavri preživeli posledice trka. Kljub temu nismo povsem prepričani, kako so izumrli dinozavri.

Trk bi lahko ubil le dinozavre v neposredni okolici kraterja. Kljub temu pa je povzročil druge uničujoče posledice. Velikanske cunamije, strupen dež in oblake prahu, ki so zatemnili in ohladili površje mesece ali celo desetletja.

Druga teorija predlaga, da so dinozavri že pred padcem asteroida umirali zaradi upada morske vode in vulkanskih eksplozij. Kombinacija tega bi lahko porinila dinozavre na rob preživetja.

6. dinozavri so izumrli, ker se niso prilagodili evoluciji

Dinozavri so živeli več kot 150 milijonov let, zato ne moremo govoriti o neuspehu. Hominidi so živeli le 6 milijonov let, homo sapiens pa datira 200.000 let nazaj. Dinozavri so "premagali" vse živali v svoji dobi, a izgubili boj proti asteroidu.

5. Vsi dinozavri so izumrli pred 65 milijoni let

Ptiči so se razvili pred 150 milijoni let. Večina strokovnjakov verjame, da so se razvili iz majhnih plenilskih dinozavrov, kar bi jih uvrščalo med dinozavre po modernih metodah klasifikacije živali. Ti leteči dinozavri so najbrž utrpeli nekaj izgub ob padcu asteroida, a se je njihovo število kmalu okrepilo.

4. Dinozavri so bile počasne živali

Zgodnji paleontologi so verjeli, da so bili dinozavri izredno počasni, da so izgubili "boj" proti pticam in sesalcem. Moderne študije tega niso dokazale.

Večina dinozavrov je bila verjetno toliko gibčna kot moderni sesalci. Kot levi, so bili mesojedi dinozavri aktivni plenilci, ki so se po obroku ulegli in počivali.

Neka študija iz leta 2000 narejena na zelo dobro ohranjenem fosilu hadrozavra, katerega so našli v rečni strugi v Južni Dakoti, je pokazala, da so dinozavri imeli močno srce, kot ptice in sesalci. Raziskovalci trdijo, da fosilizirano srce s štirimi prekati spominja na aktiven metabolizem, podoben ptičjemu.

3. Vsi veliki kopenski plazilci v prazgodovini so bili dinozavri

Kopenski plazilci so dosegli velikosti do pet metrov v dolžino preden so se razvili prvi dionzavri pred 230 milijoni let. Nekateri so bili sorodniki dinozavrov, niso pa bili pravi dinozavri.

2. Vodni plazilci - plesiozaver in ihtiozaver - so bili dinozavrih

Veliko vrst morskih plazilcev se je razvilo v dobi dinozavrov, a pravi dinozavri so bili le kopenske živali. Vodni krokodili so bili tesno povezani z dinozavri, kot tudi veliki, izumrli vodni plazilci imenovani plesiozaver, pliozaver, mosazaver in ihtiozaver.

1. Leteči plazilci so bili dinozavri

Leteči plazilci, imenovani pterozavri, so se prvič pojavili tik za dinozavri in izumrli hkrati z njimi. Največji je bil velik kot manjše letalo. Kljub temu, da so bili sorodni z dinozavri, niso bili pravi dinozavri.

Vir/foto: listverse.com

    Fotogalerija