https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-PLUS

TD Negova - Spodnji Ivanjci: popeljejo vas v srednji vek

Negova, 22.10.2013  

V tokratni rubriki Pom Plus predstavljamo Turistično društvo Negova iz Spodnjih Ivanjcev. Med drugim se ukvarjajo z uprizoritvami srednjeveškega življenja, seveda v primernih kostumih.


V rubriki POM-PLUS vsak torek objavljamo pogovore s predstavniki pomurskih nevladnih organizacij, fundacij, društev, klubov in zavodov ter predstavljamo njihovo delovanje, POM-PLUS pa razkriva tudi posameznike, ki širši javnosti zaradi narave svojega dela niso znani.

 

Prikazovanje življenja na grajskih dvoriščih nekoč

Društvo je bilo ustanovljeno v začetku 70-ih na pobudo krajanov KS Negova in KS Spodnji Ivanjci. V društvu se ukvarjajo z različnimi dejavnostmi, s katerimi skrbijo za ohranjanje in oživljanje starih običajev. Tako prirejajo koline, košnjo trave, postavljanje kopice, trebljenje buč, trgatev, pustovanje in še več. Najbolj prepoznavni pa so po svojih uprizoritvah srednjeveškega življenja, kakopak v za tisti čas primerni kostumografiji. Kostumografirana srednjeveška skupina kot ena redkih na tem območju prikazuje življenje na grajskem dvorišču in v naših krajih nekoč. Seveda pa skrbijo tudi za podmladek, ki prav tako sodeluje v prej omenjenih uprizoritvah. Vsako leto organizirajo grajski tabor za otroke, sodelujejo s šolo in otroke vabijo k sodelovanju ob dogodkih društva.

Med njihovo opravo se najdejo tudi odpisane obleke iz gledališč

Z veseljem sprejmejo in vodijo obiskovalce - turiste v njihovem domačem kraju. Večkrat prikazujejo zgodovino njihovih krajev z živimi liki. Skrbijo za zdravo življenje in nadaljujejo s pred leti izvajanim projektom Živimo zdravo.

Posebej zanimive pri uprizoritvah srednjeveškega življenja so njihove obleke. Te izdelujejo za skupino po različnih mestih po Sloveniji. Nekaj so jih s projektom pridobili pred leti, nekaj pa pred kratkim. Sodelujejo z gledališči po Sloveniji in prosijo za odpisana oblačila. Na njihovih taborih pa se učijo tudi o kostumografiji v času 17. stoletja. Nekaj prostovoljk pa jim že popravlja in šiva kostume.

Društvo šteje okrog 160 članov

Turističnih društev je v Sloveniji veliko. Kar nekaj društev v Sloveniji pa se ukvarja z različnimi obdobji zgodovine in s prikazom žive zgodovine ali prikazom življenja nekoč. Njihovo društvo šteje 160 članov, skupaj z mladimi, pridruži pa se jim lahko vsak, ki ga zanima in bi rad sodeloval na katerem izmed področij, s katerimi se ukvarjajo.

Kmalu jih boste lahko videli v RIS Dvorec Rakičan

Letos bodo sodelovali pri izvajanju Srednjeveških dnevov in Srednjeveških počitnic za otroke v RIS Dvorec Rakičan. Skupaj s Planinskim društvom Gornja Radgona bodo ob Martinovem organizirali pohod iz Negove na Turistično kmetijo Roškar, sodelovali bodd v raznih ustanovah (domovi za starejše, šole, vrtci...) v adventnih delavnicah. Obvestila in program pa najdete na www.negova.si ali https://www.facebook.com/td.negova.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      22.10.2013 ob 16:43 m.s. gost

      ne moreš verjeti kakšne bedastoče in brezveznosti se grejo .ali imajo toliko denarja ?

      4 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      26.10.2013 ob 23:56 Zlatko gost

      Samo tako naprej, vsi vemo, da je vse to prostovoljno, ljubiteljsko delo krajanov, članov a da so turisti navdušeni nad dogajanji, sprejemi.... BRAVO NEGOVA in okolica

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      27.10.2013 ob 2:56 feedback gost

      @m.s. dejstvo je, da gre za prostovoljno organizacijo in druženje ljudi, kar dandanes v sodobni družbi težko najdeš... v tvojem postu se žal vidi kako razširjena obzorja imaš- upam, da se motim in je bilo le slabih 5 min ko si to napisal :/

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      15.03.2014 ob 13:29 johan gost

      Toti kraji so tak že v srednjen veki.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.