https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TOP 10

TOP 10 zanimivih dejstev o čebelah

25.10.2013  

Čebele, ki brenče letajo s cveta na cvet, naznanjajo pomlad. Uživajo spoštovanje kot eno izmed čudes sveta, hkrati pa jih mnogi prezirajo, ker so nadležne. Ljudje z alergijami se na široko izogibajo letečih insektov, medtem ko jih znanstveniki redijo in preučujejo zaradi njihovih edinstvenih sposobnosti. Kakršnokoli mnenje imate, o teh majhnih stvarcah obstaja več kot lahko izvemo na prvi pogled.

10. Kanibalizem

Prehrana za čebele je preprosta - cvetni prah za ličinke, nektar za trote in delavke, ko pa zmanjka zalog? Kanibalizem. Čebele so znane po tem, da pojedo svoje sodelavke in ličinke, ko nastopi kriza. Po evolucijskih zakonih najprej pojedo najmlajše ličinke in jajčeca ter tako ohranjajo staro populacijo z največ koristi. Takšna hrana je polna s proteini. Čebele pa imajo še en razlog za kanibalizem, diploidni oz. nepravi samci. Ko so ti prevaranti zaznani v stanju ličinke, jih delavke pičijo do smrti ali pa jih enostavno pojedo med nego.

9. Pogrebnice in varnostnice

Za čebelje kolonije je značilna učinkovitost, a v nasprotju z večinskim prepričanjem, člani panja niso brezmožganski troti - razen seveda pravi troti, ki imajo samo eno nalogo. Delavke pa opravljajo več nalog. Ko v panju umre čebela, jo delavke odnesejo iz panja, kot nekakšni grobarji. Te raznolike prebivalke panja delujejo kot varnostnice, iz panja vržejo vsako bolno čebelo in odvečne moške v času lakote.

Naučijo se prepoznati bolne čebele po vonju in jih po hitrem postopku odstraniti iz gnezda. Mrtve čebele odnesejo iz panja, stran od medu in ličink. Celotne skupine čebel porabijo cele dneve za čiščenje. Čebele ne izločajo v panju, to storijo med letom. To povzroči nekakšen "rumen dež", ki prestraši nedolžne "žrtve".

8. Izvrstno zaznavanje

Čebele imajo razvite izvrstne čute, ki jim pomagajo pri dnevnih opravilih. Čebele opazijo razliko v sliki v 300-tinki sekunde, ljudje pa le v 50-inki. Nam se zdi televizijska slika tekoča, čebele pa razločijo vsako sliko posebej. Tudi zaznavanje vonja imajo precej razvito. Seveda čebele privalčijo določene cvetlice, da poskrbijo za opraševanje. Ta funkcija pa deluje tudi kot identifikacija in paritveni klic. Vsaka skupina čebel ima svoj poseben vonj, po katerem prepoznajo ostale člane svojega panja. In ko napoči čas za odhod kraljice in nastanek novega rodu, lahko troti sledijo njenim feromonom in jo pospremijo na potovanju.

7. Čebele ne vidijo rdeče barve

Čebele imajo pet očes. Najbrž mislite, da tako lahko vidijo jasneje kot ostale živali, a temu ni tako - ne čisto točno. Čebele imajo dve veliki očesi na straneh glave in tri dodatna, preprostejša očesa v centru glave, s katerimi si pomagajo med letenjem. Kljub temu pa vidijo le malo barv.

Strokovnjaki si niso edini, katere barve lahko vidijo. A strinjajo se, da lahko vidijo spekter med modro in zeleno, nekaj oranžne in rumene. To je svetlobni spekter od 300-650 nanometrov - ljudje vidimo valovne dolžine od 400-800 nanometrov - in popolnoma izključuje rdečo barvo. Čebele rdečo najbrž vidijo kot črno. Zato pa lahko vidijo ultravijolično svetlobo, katere ljudje ne vidimo. S tem spektrom si čebele pomagajo pri iskanju cvetov, kjer je ta spekter najbolj gost. Če ultravijolične svetlobe primanjkuje, čebele izgubijo zanimanje za nabiranje, razen če so v to prisiljene zaradi lakote.

6. Paritveni rituali

Paritveni rituali med čebelami so grozni - samci izgubijo spolni ud in na koncu umrejo. Troti, ki služijo le oplojevanju kraljice, izgubijo svoj spolni ud, ki ostane v kraljici. Ta metoda zagotovi uspeh reprodukcije, s tem da seme ostane zapečateno v notranjosti kraljice in prepreči nadaljnje oplojevanje. A ker bo naslednji trot, ki bo pristopil h kraljici, izvlekel spolovilo prejšnjega samca, bo proces oplojevanja za mnoge samce neuspešen. S predrtim trebuhom umrejo troti umrejo zelo hitro. Tudi če bi preživeli, bi jih vrgli iz gnezda zaradi ranjenosti. Kraljica shrani spermo in se nikoli več ne pari.

5. Obrazno prepoznavanje

Če ste kdaj mislili, da sta postali tarča čebele, ki vam neumorno sledi, imate najverjetneje prav - čebele so pokazale, da lahko prepoznajo posamezne obraze. Še bolj zanimivo je, da uporabljajo enake metode kot ljudje. Čebele prepoznajo skupine črt in vzorcev, v procesu imenovanem konfiguralno procesiranje. Ob tem pa si lahko določen vzorec tudi zapomnijo za kasneje - ko so čebelam pokazali hrano povezano s slikami obrazov in posodami vode povezanimi z neobraznimi elementi, so biologi bili priča prepoznavanju obrazov z visoko učinkovitostjo. Čez čas so se bitja naučila prepoznati preproste pikčaste in črtaste obraze ter celo bolj fotografske obraze.

4. Eksplozivi

Čebele se lahko uporabi tudi za domobranstvo. Visokoobčutljive senzorje za iskanje cvetnega prahu, ki najdejo tudi najmanjše znake cvetnega prahu na velikem področju, je mogoče tudi natrenirati, da iščejo druge substance. Varnostne agencije v ZDA so eksperimentirale z vonjavami, ki so prisotne bo izdelovanju bomb, in čebele naučili, da so se začele zbirati, ko so zaznale te vonjave. Majhne sledilne naprave so namestili na čebele, da so jim lažje sledili na odprtem terenu. Z majhnimi kamerami so tudi zaznali, da njihovi rilci pričakujejo sladko vodo za nagrado, ko najdejo tarčo.

3. Vizualno učenje

Naloga čebele delavke je pridelovanje medu, zato bi pričakovali, da je to prirojena lastnost. Ampak ni. Čebele nimajo pojma, kako pridelovati med, ko se izležejo. Naučiti jih morajo veterani v divjini. Študije so pokazale, da se čebele učijo med opazovanjem svojih bolj izkušenih kolegov. Nove čebele opazujejo, na katere cvetlice letijo ostale in jim sledijo. A mlade čebele se morajo hitro naučiti dela, kajti starejšim čebelam se krila dobesedno uničujejo od vsega letenja. Ko so starejše od nekaj tednov, se umaknejo v panj in dobijo nove naloge (nega ličink in varnost), da bi ohranile svoja krila za nujne primere.

2. Apiterapija

Še ena zanimiva uporabnost čebel izhaja iz preučevanja multiple skleroze. Nekateri pacienti s to boleznijo gredo skozi proces imenovan apiterapija, kjer njihove poškodovane živce pičijo čebele, da bi vzpodbudili stimulacijo in rast. Pacienti prav tako uživajo propolis (voskasto lepilo, katerega uporabljajo čebele, da zapečatijo svoje panje), surov med (nefiltriran, ki vsebuje čebelji vosek in propolis) ter matični mleček (katerega proizvajajo čebele za ličinke), da bi učinki čimbolj delovali. Rezultati še niso klinično potrjeni, a na tisoče bolnikov gre skozi takšne posege vsako leto, veliko jih trdi, da občutijo velik napredek pri simptomih.

1. Znanje matematike

Kdor pogleda satovje, si najbrž misli, da so čebele odlične v matematiki. Veliki misleci, kot je bil Galileo Galilei, so večkrat premišljevali o stopnji učinkovitosti, s katero ta majhna bitja dosegajo tako pravilne kote v heksagonih, ki sestavljajo vzorec v satu. Divji sati so pravzaprav okrogli - oblika telesa čebele - in so nato segreti med oblikovanjem. Stene se stopijo in oblikujejo najbolj naravno strukturo za njihovo orientacijo, heksagon.

To ne pomeni, da čebele niso nadarjene v računanju, le da na način, na katerega bi najmanj pričakovali. Čebele so nadarjene raziskovalke. Posvečene nabiranju, so čebele strokovnjakinje v navigaciji in računanju. Zapleten ples, ko se vračajo, sporoči ostalim čebelam, kje je hrana. S tem lahko določijo tudi razdaljo, kot leta glede na sonce in celo kako bogat je vir hrane. Bolj vznemirjen leto pomeni večjo zalogo, medtem ko bolj umirjen pomeni manjšo zalogo hrane v naravi.

Vir: listverse.com

    Fotogalerija