https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-PLUS

Članice Društva kmetic iz Turnišča razvajajo s svojimi dobrotami

Turnišče, 29.10.2013  

Društvo kmetic Občine Turnišče deluje že sedemnajsto leto. Članice zelo dobro sodelujejo na različnih prireditvah, so odlične kuharice in spretne v peki različnih dobrot. Njihova vizija je druženje, sodelovanje in sproščanje, društvo pa želijo okrepiti z novimi članicami.

 

Društvo je bilo ustanovljeno leta 1991, registrirano pa leta 1996. Prva predsednica je bila Ana Dravec, ostale članice pa so bile: Ščap Ana, Seči Marija, Berden Antonija, Horvat Marija, Špilak Marija iz Turnišča, Matjašec Marija iz Renkovec, Cigan Ana iz Gomilic, Dominko Marija in Černi Danica iz Nedelice, nam je uvodoma povedala predsednica društva Marija Ščap. »Leta 1996 smo k društvu pristopile druge članice tako, da je bilo 25 članic in se je društvo lahko registriralo.« Leta 2000 je mesto predsednice prevzela Marija Ščap, katera še vodi društvo danes. Večina članic je upokojenk, nekaj jih je zaposlenih, nekaj pa se jih je od ustanovitve že zamenjalo.

Kisla juha, bograč, koruzni žganci, zlevanke, langaš in ostale dobrote

Društvo kmetic je zelo pomembno za občino Turnišče, ker z njo in drugimi društvi, ter z javnim zavodom Koušta članice zelo dobro sodelujejo na različnih prireditvah. »Sodelujemo tudi s Kovačevo domačijo v Nedelici, kjer smo leta 2010 začele s tekmovanjem v kuhanju kisle juhe, v katerem so se pomerila društva iz občine Turnišče.« Letos so kuhale bograč, kjer je sodelovalo enajst ekip iz občine Turnišče, oktobra pa na Kovačevi domačiji kuhajo koruzne žgance, katere zabelijo z ocvirkovim prelivom in smetanovim prelivom, nekateri pa jih poskusijo samo z mlekom, ter iz koruzne moke spečejo različne zlevanke. S svojimi dobrotami sodelujejo tudi na Ferencovem senju, prav tako ne manjkajo na Martinovanju, kjer cvrejo zelo dober langaš. V zimskem času se pa izobražujejo na kuharskih tečajih.

Članice aktivne tudi v drugih društvih

»Družimo pa se tudi ob različnih dogodkih, saj smo postale dobre prijateljice,« doda Marija Ščap. Nekatere članice društva sodelujejo tudi v drugih društvi, kjer se naučijo različnih ročnih spretnosti, to znanje pa potem združijo na različnih razstavah. Društvo kmetic je leta 2006 praznovalo deseto obletnico delovanja in takrat pripravilo veliko in lepo razstavo v stari cerkvi, katera je bila zelo številčno obiskana. Ogledal si jo je tudi upokojeni škof, gospod Kramberger. »Sodelovale smo tudi z RAMO in pripravile dobrote iz nje za degustacije. Nekatere članice sodelujemo tudi na Dobrotah Slovenskih kmetij na Ptuju, kjer dosegamo najvišja priznanja v peki potic in medenjakov.«

Njihova vizija je druženje, sodelovanje in sproščanje

Društvo kmetic se vsako leto srečuje tudi na srečanju kmetic Pomurja, ki je vsako leto v drugem kraju, je povedala predsednica društva: »Članice društva se pa tudi vsako leto odpravimo na celodnevno ekskurzijo po različnih krajih Slovenije. Naša vizija je druženje, sodelovanje, predvsem pa sproščanje.« Njihovo društvo je odprto za sprejetje novih članic, predvsem si želijo da bi se včlanile mlade kmetice in gospodinje, saj bi se tem ene od drugih še veliko naučile. 

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      30.10.2013 ob 10:42 2013 gost

      A to so tiste kmetice iz turnišča,ko naročiš pecivo ti ga pa iz zmrzovalnika vzamejo in ti ga drago prodajo pecivo je pa zanič,ker nima ukusa ker se vse razsipa,ko ga daš v usta ali je pa na Madžarskem kupljeno in ga prodajajo,kot bi ga one spekle.

      12 18 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      30.10.2013 ob 11:15 krofaš gost

      2013 prav maš .okus je takši kak da bi repnjek za svinje pojo

      11 16 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      30.10.2013 ob 14:32 PODPORA ČLANICAM gost

      Gost - 2013 kako te ni sram, da širiš takšne laži. Če bi bila gospodinja na mestu sploh ne bi naročala peciva ampak bi ga spekla doma, če ga pa ne znaš pa se prijav na tečaj. Članice društva te bodo z veseljem naučile pečenja. Ti krofaš pa si si že takšen vzdevek dal, da drugega ne znaš kot krofkati - seveda, če pa žreš kak svinja in potem in zate vse okus po repnjeki. Vsa pohvala članicam. Ne dajte se sprovocirati.

      17 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      30.10.2013 ob 21:26 gomilice gost

      Od upkačov je nej dobro pecijvo pa amen .Suho nej slatko in še vsega vraga .Lejko pa je rejsan iz vogrskoga človik bi verjel . Ne vejn če ne bi of krofkal po tebi podpora članicam mađarskoga pecijva .bljak pa vaše pecijvo

      9 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. smrt
      30.10.2013 ob 21:36 smrt

      Kak je te lejko domače pecijvo kmečkih žena če kmetij ni ka je država zapravila ?Ka rejsan je iz Madžarskoga ?Te hvala lejpa za te ponaredek .Kak te lejko prodavlejo tujo robo pod svojim imenom to ne bi smeli tak ljudij gor vlejčti .Svašta samo ka se služi .

      10 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      03.11.2013 ob 13:53 polančar gost

      zakoj te pravijo ka je domače če vozijo iz mađarske ? foj

      3 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      04.11.2013 ob 18:34 renkovci gost

      Ka ne povejte ?te pa to pecijvo vozijo iz Madžarskoga ?te pa tou nej lepou ka tak norijo a delajo se kak uni vse tou delajo .Hvala lejpa ne jem toga niti za šenki

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      06.11.2013 ob 20:38 jeka gost

      Groza, znajo biti ljudje nesramni, jaz osebno sem kupovala pri eni od teh kmetic in prisežem, da so domače saj ima gospodinja posebej za ta peciva hladilnico, kuhinjo z ne samo eno pečico,.. in diši tudi po domačem

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      15.03.2016 ob 16:02 MUCA MJAV gost

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.