https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-PLUS

Varna hiša Pomurja - zavetje za vsakogar, ki je žrtev nasilja

Ljutomer, 12.11.2013  

Predstavljamo Društvo varnega zavetja Ljutomer, ki nudi svojim uporabnikom varen prostor, kamor se lahko zatečejo pred kakršnokoli obliko nasilja. Prostori, ki so na voljo, dajejo varno zavetje človeku, ki je v stiski, pa tudi psihosocialno pomoč, kako naprej ter se izogniti nasilju. S Svojo stalno zasedenost vzbuja skrb in razmislek vsem nam – o prisotnosti agresije v naši družbi.

V rubriki POM-PLUS vsak torek objavljamo pogovore s predstavniki pomurskih nevladnih organizacij, fundacij, društev, klubov in zavodov ter predstavljamo njihovo delovanje, POM-PLUS pa razkriva tudi posameznike, ki širši javnosti zaradi narave svojega dela niso znani.

 

Ljudje, ki so v stiski, med njimi pogosto ženske z otroci, se v trenutku nasilja pogosto nimajo kam zateči. Če nimajo te možnosti, pogosto nimajo niti izbire, da bi se rešile agresivnega odnosa ter negujejo nezdrave in negativne odnose še naprej. Oblike nasilja so različne, od fizičnih, spolnih,  tudi ekonomskih, pa vse do težje dokazljivih, kot je psihično nasilje, ki lahko prizadene včasih bolj, kot fizično.

Na srečo so za to ustanove, tudi v Pomurju, ki nudijo žrtvam nasilja možnost, da se temu izognejo, da zaživijo na novo ter hkrati pridobijo nove vzorce odnosov in življenja, ki je daleč vstran od trpljenja.  Ena od takšnih ustanov je Društvo varnega zavetja Ljutomer, ki izvaja program Varna hiša Pomurja že od leta 2002.

Možnost takojšnjega umika v varno okolje pred kakršno koli obliko nasilja

Namen njihovega programa je ženskam in otrokom, ki doživljajo kakršno koli obliko nasilja v družini, nuditi možnost takojšnjega umika v varno bivalno okolje, kjer si ob strokovni pomoči svetovalk začnejo urejati življenje brez nasilja. Poleg tega še nudijo psihosocialno pomoč, opolnomočenje, zagovorništvo, svetovanje, pomoč pri urejanju pravnih ter materialnih in stanovanjskih težav, pa tudi pri vzpostavitvi socialne mreže, pri reševanju eksistencialnih vprašanj, pri vzgoji otrok, ki imajo težave pri odraščanju in podobno.

Pri svojem delovanju zasledujejo v interesu pomoči našim uporabnikom sodelovanje z vsemi ustanovami, ki se v okviru svojih pristojnosti ukvarjajo z nasiljem v družini. Zelo dobro sodelujejo s Centri za socialno delo v Pomurju in drugod po Sloveniji, s policijo, sodišči, šolo, vrtcem, zdravstveno organizacijo in drugimi nevladnimi organizacijami. So edini v Pomurju, za to ciljno populacijo in sploh z možnostjo namestitev žrtev nasilja v družini v kriznih situacijah. Njihov program pa je v okolju dobro sprejet in prepoznaven,  zelo dobro sodelujejo  tudi z regijsko koordinatorko za nasilje in z regijsko interventno službo.

 

Zasedenost varne hiše je stalna – kar nam daje v razmislek o pogostosti nasilja v naši družbi

V enajstih letih, odkar Varna hiša Pomurja obstaja, so njihove kapacitete skoraj vedno polne in s tem dokazujejo potrebo po programu v našem okolju. Hkrati to dejstvo daje družbi v razmislek o prisotnosti agresije, česar se ne zavedamo dovolj. Kar se dogaja za skritimi vrati, preprosto ne vemo, če slutimo, pogosto niti ne reagiramo. Žrtve nasilja pa se same največkrat tudi bojijo poiskati pomoč, narediti tisti prvi korak k izhodu iz »začaranega kroga«, tako ostaja mnogo takih dejanj prikritih in najdejo pot do rešitve, kljub temu, da bi se lahko nasilje ob pravilni intervenciji, pomoči dotičnih ustanov ter koga od bližnjih končalo.

Trudijo se za ustvarjanje domačnosti in vsakdanjika, ki daje zdrav vzorec odnosov

Za posameznika, ki uide iz nezdravega okolja, je zelo pomembno, da pride v nek prostor, ki je prijazen, domač in kjer se počuti sprejetega. Kot je povedala strokovni vodja Varne hiše Pomurje, Petra Razlag, vsaka ženska, ki pride v njihovo varno hišo dobi svojo sobo ter s tem občutek spoštovanja in zasebnosti, skupne prostore kot so kuhinja, dnevna soba in kopalnica, pa si deli z ostalimi stanovalkami. Trudijo se, da je tako življenje pri njih približek doma, kjer tudi vsaka ženska skrbi za svoje gospodinjstvo ter skrbi za svoje otroke. Svetovalke varne hiše pa so vedno na voljo za pomoč in podporo pri razreševanju stisk in težav. 

V hiši se trudijo, da se njihovi uporabniki počutijo sproščeno, varno, sprejeto, upoštevano in tudi odgovorno. Vse to jim je namreč ravno primanjkovalo v objemu agresivnega odnosa, od koder so ušli. Trudijo se tudi spreminjati njihovo vedenje ter jim nuditi priložnost za zavedanje zdravega vzorca obnašanja in odnosov, ki ne pomagajo soustvarjati negativen odnos. »Z individualnim in skupinskim delom počasi, previdno in postopoma spreminjamo vedenje, način razmišljanja, način komuniciranja, utrjujemo pozitivne vzorce vedenja, podpiramo jih v njihovih odločitvah, učimo jih sprejemati odgovornost za svoja ravnanja, dodajamo jim moč za nadaljnje življenje, učimo jih socialnih veščin. Pri nas imajo ženske priložnost videti, naučiti se vsega kar rabijo za normalno življenje brez nasilja. Želimo si, da bi pridobili pozitivno izkušnjo, zlasti otroci,  ki se lahko naučijo, kako se dajo reševati nesporazumi na miren način, kako lepo je živeti v neki skupnosti, kjer ni nasilja, imeti občutek varnosti in lastne vrednosti. Pri nas imajo uporabniki možnost in priložnost, da skupaj s svojimi otroci v miru in brez strahu predelajo slabe izkušnje, spoznajo življenje brez nasilja in naberejo novih moči za boljše življenje,« je opisala njihovo vsakdanje zavzemanje Razlagova.

Od različnih delavnic do letovanja v Baški – kar krepi aktivnost ter pričara nasmeh na obraz

V njihovem programu je tudi mnogo aktivnosti, ki popestrijo trenutke žrtvam nasilja, jih obarvajo lepše, hkrati pa uporabnikom dajo občutek sposobnosti, vrednosti in kreativnosti. Trenutno enkrat tedensko organizirajo različne delavnice, kot so kuharske, ustvarjalne in podobno.

Vsako leto preko Društva prijateljev mladine in s finančno pomočjo Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij omogočajo uporabnicam in njihovim otrokom letovanje v Otroškem domu Daneta Šumenjaka v Baški na otoku Krk. Namen letovanja je, da se vsem omogoči sprostitev, da okrepijo svojo samozavest in da se mame povsem posvetijo svojim otrokom in skupaj z njimi uživajo v teh brezskrbnih dneh. Nekateri izmed njih tako komaj prvič vidijo morje in še posebej za te je to teden nepozabnih doživetij.

December bo prinesel obdarovanje in izobraževanje

Mesec december bo obarvan tudi izobraževalno, z namenom informiranja. V sodelovanju z regijsko koordinatorko za preprečevanje nasilja v družini Tino Vukan planirajo izvedbo  dogodka z namenom osveščanja o nasilju. Prav tako pa v decembrskem času planirajo tudi izvedbo različnih  ustvarjalnih delavnic ter Miklavževo in Božičkovo obdarovanje naših uporabnic in njihovih otrok.

Naj pripišemo še kontaktne številke, za vse tiste, ki morda doživljate nasilje. Če čutite, da ste žrtev nasilja, upajte poklicati in se obrnite na njihovo varno hišo. Težko je narediti prvi korak, ker soočenje z resnico in razreševanje problemov pogosto boli. A za pot do občutka samospoštovanja, svobode, miru in dostojanstva je vredno to storiti – in komaj takrat, ko poskusimo, vidimo, da nam lahko kdo pomaga.

Na telefonsko številko 02/584 83 90, ali na GSM 031 442 200 lahko pokličete vsak delavnik od ponedeljka do petka med 8.00 in 17.00 uro. Pokličete lahko, ko čutite stisko in se želite zgolj pogovoriti o nasilju, ki ga nekdo izvaja nad vami ali ko bi rade odšle na varno, proč od nasilja, bodisi same ali z otroki.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.