https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Pomurski župani na 46. seji Sveta pomurske razvojne regije proti ukinitvi poštnih uradov v Pomurju

Klub PAC, Murska Sobota, 20.11.2013 ob 7:00  

V ponedeljek se je v Klubu PAC, Murska Sobota, odvijala 46. seja Sveta pomurske razvojne regije. Seje se je udeležilo 22 predstavnikov občin (pomurski župani), pomurski poslanec Jožef Horvat, skrbnik Pomurske razvojne regije Robert Drobnič, RRA Mura (direktor Danilo Krapec, vodja RDO Franc Gönc, koordinator RRP Mitja Sankovič) in koordinatorji sistema A, B, C projekta Vodooskrba Pomurja.

Vse navzoče je pozdravil predsednik Sveta regije in župan Občine Beltinci dr. Matej Gomboši, ki je uvodoma naštel vseh deset točk dnevnega reda, in sicer:

1. Pregled in potrditev Zapisnika 45. seje SR

2. Informacija o poteku priprave RRP Pomurske regije 2014 – 2020

3. Izvajanje nalog RRA v programskem obdobju 2014 – 2020

4. Sklep za izvajanje Regijske garancijske sheme

5. Informacija o poteka vzpostavljanja RDO za Pomurje

6. Poziv Vladi RS k zagotovitvi enakopravne obravnave občin

7. Stališče do ukinjanja enot podjetij  in institucij  v državni lasti na območju Pomurja

8. Sodelovanje slovenske vojske s pomurskimi občinami

9. Izvajanje projekta Vodooskrba Pomurja

10. Pobude in vprašanja

V dnevni red je predlagal uvrstitev spremembe Zakona o visokem šolstvu, saj zakon predvideva spremembe visokošolskega študija, kar bo vplivalo tudi na pomursko regijo.

Župan Alojz Glavač: »Napovedane organizacijske spremembe bodo imele dolgoročne posledice za Pomurje!«

V nadaljevanju seje so člani sveta soglasno sprejeli in potrdili zapisnik prejšnje 45. seje SR. Nadalje je tekla burna razprava zaradi namere Pošte Slovenije d.o.o., da ukine PE Pošte Slovenije v Murski Soboti in prenese njene dejavnosti in pristojnosti v Maribor. Ker proces ukinjanja tradicionalnih poštnih uradov v različnih občinah Pomurja (pošte: Prosenjakovci, Mala Nedelja, Bodonci, Kobilje) že poteka, prav tako se v prihodnje obetajo podobni procesi centralizacije poslovnih subjektov v Pomurju (NLB d.d., Zavarovalnica Triglav d.d.,..), je župan Občine Moravske Toplice Alojz Glavač predstavil peticijo županov pomurskih občin in zainteresirane javnosti, s katero pozivajo upravo Pošte Slovenije, Nadzorni svet in pristojno Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, da zaustavijo napovedane organizacijske spremembe, ki bodo, vkolikor bodo izvedene, imele dolgoročne posledice za Pomurje, ki že tako spada pod geografsko in gospodarsko degradirano območje in kjer je možnost zaposlitve težja kot v drugih urbanih središčih. Peticijo je podpisalo 26 županov pomurskih občin. Župan Glavač se je tako zahvalil za podporo vsem pomurskim županom ter povedal, da je bilo na ministrstvo poslano tudi poslansko vprašanje, vendar se je minister izgovarjal na nepristojnost v tej zadevi. Poslanec Jožef Horvat je povedal, da bo sam na seji Državnega zbora ustno izpostavil vprašanje glede reorganizacije pošte v Pomurju.

Ustanovitev delovne skupine petih predstavnikov

Po mnenju večine županov so razmere v pomurski regiji zaskrbljujoče, saj se vse večje institucije selijo iz Pomurja v večja mesta, Maribor, Ljubljano, pripravlja se politika ukinitve občin, hromi tudi celotna kmetijska politika, pojavljajo se finančne težave številnih občin, vlada pa za razvoj in obstoj pomurske regije nima zadostnega posluha, zato se zdi članom sveta regije pomembna ustanovitev delovne skupine, ki bo predstavljala pomurske institucije pred vlado. Predstavniki delovne skupine bodo župani štirih občin: Občine Murska Sobota, Občine Lendava, Občine Ljutomer in Občine Gornje Radgone ter predsednik SR. Prvi dve nalogi delovne skupine sprejeti na 46. seji bosta: poziv vsem občinam, da predstavijo svoje probleme ter dogovor srečanja predstavnikov pošte, pristojnega ministrstva in delovne skupine.

RRA – razvojno načrtovanje na nacionalni ravni

Na seji je svojo vizijo Pomurja, cilje in naloge ter razvojne potenciale Pomurja predstavila Regionalna razvojna agencija Mura d.o.o., ki je bila že od leta 2005 pooblaščena za izvajanje nalog spodbujanja regionalnega razvoja. Svet regije je tako na 46. seji na podlagi predhodnega soglasja in mnenja Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo soglasno sprejel sklep, s katerim pooblašča RRA Muro za izvajanje nalog spodbujanja regionalnega razvoja v programskem obdobju od leta 2014 – 2020. Svetovalec Franc Gönc je predstavil potek vzpostavljanja Regionalno destinacijske organizacije (RDO) Pomurja, ki je namenjena povečanju prepoznavnosti regij kot turistične dežele in katere cilj je povezati turistične ponudnike v Pomurju z ostalim gospodarstvom in oblikovali nov način skupnega ponujanja. Poleg 300 tisoč evrov evropskega denarja bodo vsi udeleženci v organizirani promociji pomurskega turizma sodelovali tudi z lastnim finančnim vložkom v višini okrog 220 tisoč evrov. Polovico tega denarja bodo prispevale občine, ostali del pa pomursko turistično gospodarstvo. Franc Gönc je poudaril, da je cilj RDO ustvariti čim večji promet s turizmom na območju Pomurja, narediti čim večjo promocijo. Sam razume trenutno finančno stanje občin in situacijo, v kateri se naša država nahaja, vendar je potrebno RDO videti kot priložnost, saj je turizem v Pomurju pomemben dejavnik za razvoj in obstoj naše regije.

Župan Gomboši: »Vlada RS se na naše klice ne odziva!«

Župan Občine Beltinci in predsednik SR je povedal, da se vlada RS na pozive in klice ne odziva, hoteli so tudi sklicati sestanek s predsednico vlade, vendar neuspešno. Zato so pod sedmo točko 46. seje SR soglasno sprejeli sklepe, s katerimi odločno nasprotujejo predlogu zakona o davku na nepremičnine in drugimi posegi, ki zmanjšujejo financiranje in delovanje občin, pozivajo Vlado RS, da zagotovi enakopravno reševanje problemov do vseh občin, zato naj se odzove povabilu k reševanju problematike vseslovenskih občin s predstavniki ZOS in SOS ter izrazili nasprotovanje ukinjanju enot podjetij in institucij v državni lasti na območju Pomurja. Pri tem je župan murskosoboške občine Anton Štihec predlagal, da se podpre izgradnja nove vojašnice, saj je vojašnica v Murski Soboti v izredno slabem stanju napram drugim vojašnicam v Sloveniji.

Podpolkovnik Venčeslav Lorbek: »Murskosoboška vojašnica zaostaja za kakih 50 let za mariborsko.«

Na seji je predstavil delovanje in naloge soboške vojašnice podpolkovnik, poveljnik rodovskega bataljona 72. BR in vojašnice Murska Sobota, Venčeslav Lorbek, ki je poudaril, da je civilno vojaško sodelovanje najbolj pomembno sodelovanje z občinami ter da je ena izmed njihovih nalog tudi zaščita, reševanje in pomoč. Za soboško vojašnico je povedal, da bi bila potrebna redne prenove, saj je v zelo slabem stanju. Kljub večim prizadevanjem, da bi stopili v kontakt z Vlado RS, jih vlada ignorira.

V zaključku seje je mag. Barbara Toplak Perovič predstavila predlog Zakona o visokem šolstvu v povezavi z možnostjo študija v oddaljenih regijah, ki predvideva številne neugodne spremembe tudi za pomursko regijo, saj po njenih podatkih kaže pomurska regija najslabše ekonomske in socialne razmere. Nov zakon med drugim predvideva: ukinitev izrednega študija, študija ob delu, obeta se plačljiv študij in delni študij, šolanje se podaljšuje iz treh na najmanj pet let,...Toplakova je postregla tudi z nekaterimi statističnimi podatki: tako imajo v Evropskem centru Maribor – Alma Mater Europaea v štirih letih vpisanih 1000 študentov, od tega 600 v Murski Soboti in 100 tujcev.

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.