https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Protesti v Apačah: »Država v nas vidi le vir dohodka in polnjenje državne blagajne«

Apače, 05.01.2014 ob 9:00  

Civilna iniciativa Apače je v Športnem centru Osnovne šole Apače pripravila informativni shod za delavce zaposlene v Avstriji. Na shodu naj bi se zbralo več kot 3000 ljudi, izrazili pa so nezadovoljstvo proti noveli zakona o dohodnini,  s katero je Državni zbor s 1. januarjem ukinil posebno davčno olajšavo za čezmejne delavce.


Predstavnik iniciative Dušan Cvetko je povedal, da si bodo v prihodnje prizadevali, da bodo skupaj z vlado našli primerno rešitev, da slovenski delavci ne bi bili dvojno obdavčeni. V prihodnjih mesecih nameravajo nadaljevati pogovore z ministrstvom za finance in skušali bodo najti rešitev, ki ne bo ustavno sporna. Ukinitev olajšave je maja letos vladi naložilo ustavno sodišče in bo najbolj prizadela delavce z nižjimi osebnimi dohodki, po novem bodo doplačila dohodnine v Sloveniji višja za od 1500 pa vse do 5000 evrov.

Dušan Cvetko meni, da država vidi v delavcih le vir dohodka in polnjenje prazne državne blagajne. »Slovenski dnevni migranti ne praznimo slovenske zdravstvene blagajne, ne uporabljamo zdravstvenih storitev, razen v nujnih zdravstvenih primerih,  pa še to vrne Avstrija v celoti nazaj, ne praznimo pokojninske blagajne, ne dobivamo nobenih socialnih podpor, ne dobivamo subvencij, ne dobivamo štipendij, za naše otroke v vzgojno-zdravstvenih zavodih plačujemo kar nekaj višji znesek kot drugi slovenski državljani. Država bi se morala zavedati, da prav ti slovenski delavci v tujini prinašamo celotni zaslužek v Republiko Slovenijo, čeprav plačujemo vse ostale prispevke, kot ostali člani naše države«, pravi Cvetko.

Shoda se je udeležila tudi pomurska poslanka Jasmina Opec, ki je med drugim povedala, da je vlada ukinila posebno davčno olajšavo, brez razmisleka o tem, ali je možna, kakšna drugačna rešitev, ki je manj boleča. »Kljub današnjemu stanju, sem jaz optimist,  vedno se moramo boriti do konca, čeprav včasih  zgleda, da je bitka končana«, pravi Opecova.

Župan občine Apače Franc Pižmoht pa meni, da če si delavci sami ne bi poiskali dela v tujini, bi bili na plečih in v breme državi, zato upa, da  bo slovenska politika spoznala,da je treba ta problem rešiti.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

Oglejte si tudi:

Dušan Cvetko: »Dvojna obdavčitev najbolj prizadela migrante z nizkimi dohodki«

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.01.2014 ob 9:17 Chocholine gost

      Naša država je stvarno poden od podna. Sramota. Ko pride nekdo na TV, samo razlaga, kako lepa je naša država, kako smo prepoznavni po Tini Maze, kaj so za nas napravili športniki. Žal je veliko bolj prepoznavna po nesposobnosti politikov, barabah na najvišjih mestih, pokvarjenosti, korupciji, ... Sedaj pa krade direktno iz žepov ljudi. Pa kaj mislijo, kje ti ljudje trošijo svoj denar? Budale ene. Levi in desni, gonte se vsi v u 3PM, pa predsednika si peljite s seboj!!! SRAMOTA!!!

      60 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.01.2014 ob 9:38 xxl gost

      Slovenija od kod IDEJA TVOJA ukradla si že nam vse zdaj pa bereš na vse .....to je del pesmi katero sem predelal "SLOVENIJA OD KOD LEPOTA TVOJA" res je a poćasi bomo vendar mogli zapustiti to prelepo slovenijo in živeti tako rečeno z nekdanjimi ok........

      34 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      05.01.2014 ob 9:42 gost gost

      vse to se je začelo 2005,kdo pa je bil takrat lačen naših penez se pa ve.

      19 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      05.01.2014 ob 9:54 Chocholine gost

      Nikogar, ki je bil pri koritu od leta 91 naprej, ne moremo izzvzeti. Krivi so oboji. Sedaj zagovarjati Janšo, Jankoviča, Pahorja, Kučana, ... je popoln nesmisel. Vsi so lačni "nesvojega" denarja. Takim ljudem pa se po domače reče LOPOV.

      40 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      05.01.2014 ob 9:59 falalepa gost

      teli ljudje prinesejo na mesec najmanj 1000€ v državo. od kod sloveniji pravica jemati tem ljudem? so jim oni našli službe v avstriji?

      34 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      05.01.2014 ob 9:59 gost gost

      2005 je prišel ven ta zakon,zato lepo prosim.

      14 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      05.01.2014 ob 10:19 Chocholine gost

      Gost, pa povej zdaj, kdo je po tvojem kriv "iz leta 2005"?

      3 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      05.01.2014 ob 10:21 Chocholine gost

      In kdo je po tvojem zdaj ta krivec?

      3 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      05.01.2014 ob 10:34 aaa gost

      EDINA DRŽAVA V EVROPI S TAKIM ZAKONOM!!! SMEJIJO SE NAM VSI!!! LOPOVI OPRAVIČUJEJO SVOJO NESPOSOBNOST!

      25 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      05.01.2014 ob 10:41 sova gost

      Delal sem v Nemčiji z Italjanami pa niti eden je nej nikšij davkov plačeval Italiji samo tan ge je delal .Tej ljudje so pri nas ostali brezi dela zato ka so lopovi uničili podjetja in pokradnoli delavci pa na cesto .V Avstriji so si našli sami delo zdaj pa bi jih Slovenija dojila za pejneze .Uni tako in tako ves zasluženi denar v tujini prinesejo v Slovenijo tak ka država ima že korist .

      25 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      05.01.2014 ob 10:44 MAKI gost

      Ge san končo fax na še tako močno povzdignjeni univerzi v LJ. Še kako se dandanes moja družbenoslovska fakulteta reklamira. Na podelitvi diplome so nam opevali še kak lejpe stvari. IN ZDAJ: še za volontersko pripravništvo so me nige do Celja nej zeli (da o plačanem delu ne govorim). Edine možnosti so bile zavarovalništvo, prodaja sesalcev, energijskih napitkov, nekšnih dragih vzglavnikov iz nekšne volne ki prihaja iz avganistana... Skratka dela ge se zna da po enon mejsci boš meu več stroška kak haska. In še tu te vzamejo več ali manj preko sp. Socijalno san nej meu ker jo moreš vračati...Živel sem iz svojih prihrankov in od staršov. Po mučenju v sloveniji sem se odločil iskati delo v Avstriji. Po velikem garanju in iskanju sem si našel delo v gracu. V AVSTRIJI TUDI NEJE DELO VEČ TAK DOBITI, ker nas je že preveč gorik. Skratka dobil sem zaenkrat relativno dobro delo. JAZ NE DAM NITI CENTA ZA TO SKORUMPIRANO DRŽAVO. NITI K ZDRAVNIKOM ME VEČ NEGA V SLOVENIJI. OD ŠOLSTVA-ZDRAVSTVA-POLITIKE, so več ali manj (tudi delavci) krivi za takšno stanje!!!! Med prakso v dursu delajo taki pacienti, ki ne poznajo na pc-ju COPY-PASTE:) Ja in takšni delavci (ponekod z srednjo šolo ali končano neko privatno šolo kot je DOBA) zasedajo mesta izobraženi mladini katera bi še za manjši denar njihovo delo 100x bolj opravljala. KLIČITE NA UPRAVNE ENOTE, DURS, OBČINE, ŠOLE IN DOLOČENI NE ZNAJO OSNOVNIH ZADEV!!! In da bom takšnim prispeval k plači. RAJŠI DENAR ZAKURIM!!!! Skratka če do hoteli meti od mene denar bodo mi mogli z rok odtrgati, ampak potem bom se pogovoril z določenimi primerki na 4 oči!!!!! BARABE SOCIALISTIČNE KOMUNISTIČNE KORUPTIVNE!!!!

      63 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      05.01.2014 ob 10:50 eden gost

      Jutro. Sem diplomirane inženir agr.ekon,in zaradi naše nesposobne države....kere nemrejo zagotovite službe nite šolanome človeke,sem se poisko slujžbo v Avstrije. Tan delan kak navaden delavec s plačo kaule 1300 neto. Vso plačo zapravin v Sloveniji,mogoče kakšnih 20-30 evrof v Astrije kda se stavin v kakšnoj gostilne. Se pravi,ka skoraj 1300 evrof prinesen v našo državo,ne obremenjuvlen jo pa čisto nič. Pa zdaj mo mogo davek plačate???? Na podlagi koj??? Mo ges plačuvo za naše nesposobne,skurumpejrane politike?? MOČNO VUPAN,KA NEJ!!!

      32 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      05.01.2014 ob 10:56 gost gost

      kriv,tisti ki je spisal ta zakon.ali

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      05.01.2014 ob 11:17 Chocholine gost

      Nekakšen meglen odgovor.(?)

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      05.01.2014 ob 12:10 gost gost

      eni znate megliti pa ve se kdo je bil šerif2005.

      5 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      05.01.2014 ob 12:51 slovenski migrant gost

      gost gi te ti zivis ka si tak pameten??? kaj te mama ne navcila lepega govorjenja da mores sonarodnjake spodbujati???

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      05.01.2014 ob 13:28 gost gost

      moram biti ker po moji denarnici segajo,kar pa za tebe slovenski migrant dvomim edino če državo nateguješ.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      05.01.2014 ob 13:49 pap gost

      Dokler še bomo to tako mirno poslušali kot včeraj, bodo znami delali kar bodo hoteli!!

      12 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      05.01.2014 ob 14:43 fidlboy gost

      Edina rešitev za Slovenijo je, da postanemo avtonomna pokrajina Avstrije in oni upravlajo z nami, ker sami nismo sposobni vodit in imeti svojo državo. Nažalost sebolj znajdemo kot hlapci, da z nami negdo drug upravlja in nas vodi. Primeri iz zgodovine-Jugoslavija, Avstrija, Nemčija, Madžarska, Italija, Avstroogrska in Franki, Habsburžani, pod vladavino teh naštetih dežel so Sloveci bolje in lepše živeli. Jaz sem bil vseskozi proti Jugoslaviji in za samostojno Slovenijo, a zdaj vidim, da nam država razpada po malih obrokih. Švabi rešite nas, preden do konca potonemo. Ne morem verjet, da smo v letu 2014, še vedno kumunistična država, z komunajzarsko vlado na čelu.

      17 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      05.01.2014 ob 14:51 gost gost

      gost - fidlboy tako kot praviš!! Avstrija reši nas s vašim kapitalizmom! Daš mi dober avto, dober kruh, tu pa mi jemlejo vse stran!!!! To je tak ko vodijo državo bivši komunajzerji, in to vsi po vrsti od levih do desnih!!!

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      05.01.2014 ob 15:09 goričanec gost

      GOST pameten si da čuješ travo rast.kaj tebi berejo,vrtec plačuješ manj (če si sploh sposoben imeti otroke),denar za zdravstvo vlečeš iz slovenske blagjne ,plačano dobiš potne stroške in malico.kaj bi še ?misliš da če delas v avstriji da denar samo pada,za ta denar je treba malo bolj garat kot pa če bi delal v sloveniji.MI KI DELAMO V AVSTRIJI MORAMO PLAČATI VEČINA POLNE CENE VRTCEV,OTROŠKI DODATEK NE DOBIMO V SLO,ZDRAVSTVO NAM PLČUJE AVSTIJA,TUDI ČE GREŠ V SLO K ZDRVNIKU ZDRAVLJENJE POVRNE AVSTRIJA SLOVENIJI.PRAV TOKO PLAČAMO VSE STORITVE V SLOVENIJI KOT OSTALI SLOVENSKI DRŽAVLJNI.VSI KI SE S TEM NE STRINJATE NIMATE UREJENEGA PODSTREŠJA V GLAVI,IN ŠE NAPREJ PODPIRAJTE VLDO DA BO ŠE BOLJ KRADLA.MI NE BOMO POLNILI IZROPANE DRŽAVNE BLAGAJNE Z NAŠIM DENARJEM.BANDA CIGANSKA!!!

      17 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    22. gost
      05.01.2014 ob 15:17 x gost

      fidlboy, še dobro ka si nej predlago ka nas k mađaron priklopijo. super si tij borec za samostojno slovenijo, za par ojrof bi nas avtriji prodal. govno izdajalsko, tak kak vsi keri so cejlo zgodovino bilj za samostojno slovenijo. takšni kak si tij so nas v preteklosti enkrat že prodali malari iz avstrije, zdaj bi nas pa še tij enkrat avstrijcon prodal. marš izdajalec. to obdavčitev si je zmislila janšova komistična vlada, zdaj pa tej desničari na vladi ščejo tou potrditi. janša je populistično umakno zakon, oziroma ga je pustil v predali za tej buhtlne ka so zdaj na oblasti.

      2 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    23. gost
      05.01.2014 ob 15:38 fidlboy gost

      Ej x prehitro sem te pohvalil.Daj razmišljaj malo z svojo bučo. Če nas ne bodo Avstrijci prevzeli nas bodo raskosali na pet delov kak v drugi svetovni vojni. En del Hrvatom, Vougrom, Avstrijcem pa Italijanom, pa še gdo se najde. Da bi pa bli samo pod Avstijo bi pa ostali združeni v eni državi in ohranili svoj jezik in kulturo. Jaz sem vsa ta leta z pomosom nosil slovensko zastavo pa karantanskega panterja na majici tudi v Avstriji. Daj odpri oči pa spreglej, da je konec in nam ni rešitve. Kaj misliš ka je meni vseeno za našo Slovenijo. A ti komunajzarji na vladi pa tudi Janša nam bodo uničili še to malenkost, kar je ostalo od Slovenije. Žal sem jaz osebno obupal nad Slovenijo, če v letu 2014, še vedno imamo komuniste na vladi in smo komunistična država nam ni rešitve. Zdaj pa dragi X, kar dalje pljuvaj po meni, da sem govno pa izdajalec, ko boš dokončno sprevidel in odprl oči, bo že prepozno in Slovenije ne bo več. Vidiš, taka je naša realnost. Prej se sprijazniš z tem boljše bo. Pa lep pozdrav v tvojo prelepo Madžarijo z Muraszombat na čelu!

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    24. gost
      05.01.2014 ob 15:52 x gost

      Pa ka si tij normalen ali ka ti je? Pakejraj kufre pa nasvidenje, če si obupo nad slovenijo. Ges san obupo nad našimi politikami! To trbej prinas zamenjati nej pa državo odati. Drek eden izdajalski! Zamenjati trbej golazen lopovsko ka nan že od 1991 kradne vse po spiski pa na vodilna mesta v državi pa v gospodarstvi dati sposobne lidij pa de nan tudi tak kak v avstriji. Ka misliš ka je tan dobro samo zaradi toga ka je tan avstrija? Dobro je zaradi sposobnih lidij pa zaradi dobre zakonodaje. Če prinas skopejra vse tou de nan tudi dobro. Ti bi nas pa dal zasužnjiti. Govno izdajalsko! Praviš ka si biu v jugoslaviji za samostojno slovenijo? zdaj bi nas pa po kratkon postopki prodal avstrijcon? GOVNO IZDAJALSKO! Politike trbej zamenjati nej pa državo! Pri nas je tak ka če nemreš drugje uspeti z delob pač ideš v politiko pa kradneš. In ljudje iz leta v leto volijo tou lopovsko klientelo in se še krejgajo zaradi njih što je večji lopov. Ti bi nas pa prodal avstrijcon? Vej pa tou nemreš vrvati ka eni pišete. Nej čudo ka si iz lendave, vougrin eden zabiti izdajalski.

      6 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    25. gost
      05.01.2014 ob 17:02 muki gost

      2005 je JANEZ bil

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    26. gost
      05.01.2014 ob 17:26 gost gost

      o vemo vemo muki.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    27. gost
      05.01.2014 ob 18:27 muki muki gost

      V toti državi je za vse kriv Janez Janša, kako simpl.

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    28. gost
      05.01.2014 ob 18:27 Chocholine gost

      "gost", če imaš težave povedati, kdo je bil takrat, lahko povem, da jih jaz nimam. Naša politika je celi čas osamosvojitve ENAKA. Pozicija nekaj napravi, opozicija vsemu temu nasprotuje. V eni stvari pa so si povsem enotni: "BARABE SO NEDOTAKLJIVE!" Povsem jasno mi je, da če bi bil Kramberger predsednik, bi stopil pred njih v DZ in rekel: "NE GA SRATI!". Zato pa je bil nevaren. To pa so vsi vedeli. Pa smo imel neke mehkužce, ki kaj drugega, kot da vlečejo plačo in zapravljajo naš denar, sploh ne delajo. Vsi, ki so bili do sedaj v politiki so pokazali, da niso sposobni, še hujše pa je, da so nepošteni. Moje mnenje je, pa jim tega ne želim, da se bodo vsi v grobu obračali od tega, koliko slabega so napravili za 2 miljona ljudi.

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    29. gost
      05.01.2014 ob 19:31 optimist gost

      Želel sem kredi ,da kupim stanovanje v Sloveniji..čeprav sem v Avstriji zaposlen več ko 20 let mi ni nobena banka želela uredit kredita..Glede kakšne pomoči v Sloveniji pri nakupu stanovanja pa sploh nisem smel razmišljat..Kredit sem seveda dobil v republiki Avstriji,vendar spet pod drugimi pogoji(precej višjimi), ko jih dobijo njihovi državljani,ker se pač neprimičnina nahaja v Sloveniji.Tudi vodenje računa je precej višje kot za državljane Avstrije..Zdaj pa še naj nekdo reče ,da imamo enake ugodnosti kot ostali zaposleni v Sloveniji...Ni kredita za stanovanje , nemoreš dobit kredita za avto,pohištvo,prazaprav moramo poslovat samo z gotovino..Še man razumljivo pa je to ,da ljudje ki imajo nižje osebne dohodke v Avstriji bi morali plačevat davek od svoje neto plače(kaj potem ostane)..Naj jim nekdo razloži,da poprečen delavec v Avstriji zasluži neto1150 do 1250 od tega si mora mesečno poravnat stroške benzina,malice navsezadnje pa vsaj trikrat letno avto servisirat,da zaradi prevoženih kilometrov pač nekupiš vsakih pet let novegas vozila.Najbol smešno pa je to,da tisti z visokimi dohodki v Avstriji nedoplačajo ničesar..Nimam nič proti zakaj potem jemlejo tistemu ki tako nima in dela za golo priživetje ,da bi lahko določeni ljudje v Sloveniji še vedno lahko lepo živeli na račun delavne raje..Sramota,,

      13 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    30. gost
      05.01.2014 ob 19:41 gost gost

      pa misliš da se bo kdo v grobu obračal,boli jih kurac za nas.

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    31. gost
      05.01.2014 ob 20:09 Chocholine gost

      Škoda mojega časa, ki ga izgubljam s teboj.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    32. gost
      05.01.2014 ob 20:35 gost gost

      Ja če bi bil janša na oblasti bi itak likvidirali državo .. kje so zdaj protesniki pa vse ostalo zdaj ko je "jankovičeva" vlada ..

      13 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    33. gost
      05.01.2014 ob 21:24 CH-Nasvet... gost

      Pobi in dekleta...Slovenske pridne roke... Vzamite pot pod noge in se ne vracajte, vam bo lazje.... Pac enostavno, ce ne zelijo, da jim nosimo v Slovenijo denar, si ga naj pa narisejo... Kdor ima moznost, naj spremeni naslov AU,DE,CH... spremeni rezidencni status, po moznosti jim se po parih letih vrne drzavljanstvao.... Vsaj na tej poti sem jaz... Naj si vse vtaknejo nekam... Lp

      14 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    34. gost
      05.01.2014 ob 21:33 ali-ali gost

      Ma ljudje jaz bi pa živela doma v Slo, le izgnati treba te ki nam odžirajo kruh !!!!Zbudimo se in poglejmo,da imamo lepoto pred nosom, le služb ni, kaj bomo- v napad- pa pred parlament ,dokler se oni ne poberejo ali nam pa dajo MIR!!!

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    35. peroksidna
      05.01.2014 ob 21:57 peroksidna

      Če jaz dobro vem je bil zakon sprejet že leta 2004 s tem, da je začel veljati šele s 1. 1. 2005. Če me spomin ne vara, pa takrat ni bil na vladi JJ ampak ROP-ov Tonček. Mislim, da sem si dobro zapomnila.

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    36. gost
      05.01.2014 ob 22:45 Chocholine gost

      To zdaj ni važno. Vsi se morajo odstraniti in dati prostor poštenjakom!

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    37. gost
      06.01.2014 ob 9:00 delavka gost

      Jas pa mislim,da je najlepše skregati ljudi med seboj.Vi kateri delate v SLOVENIJI imate svoje pravice,mi kateri pa delamo v Avstriji 24 let pa si jih moramo izboriti ,tako v preljubi Avstriji in tudi vSloveniji.Zelo lepo je biti tujec v ebeh državah(JUGO kot še nam vseskozi govorijo, doma pa smo drugorazredni ljudje,ki ne plačujemo davka,zelo lepo nam je)HVALA Dušan,da še sploh lahko delaš na tem marsikdo bi že vrgel puško v koruzu.Ta hvala ni samo od mene je še od marsikaterega mojega somišlenika,ki dobivamo sanjske plače v Avstriji ,potrošimo pa jih v SLOVENIJI.DRAGI LJUDJE ENKRAT ŽE ODPRTE OČI IN NAM PROSIM POMAGAJTE NE PA TAKO GRDO GOVORITE OD NAS.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    38. gost
      06.01.2014 ob 11:01 Gastarbajter gost

      Kak "izobčenec" iz domačega okolja, naj vam pojasnim zadeve, ka se nete telko štukali, ka niti eni niti drugi nemate čisto prav. == Najprej pojasnilo za tiste, ki delate v Avstriji. == Ne gre za dvojno obdavčitev ampak za diferencialni davek po načelu rezidence. To pomeni, da če ste rezident (imate stalno bivališče) v Sloveniji morate plačevati davke in prispevke po davčni stopnji, ki velja v Sloveniji, ne glede na to ali ustvarjate prihodke v Avstriji ali v Arabskih Emiratih. Ker je davčna stopnja na bruto osebni dohodek v Avstriji nižja kot v Sloveniji, morate plačati razliko v davku, sicer bi bili v davčno ugodnejšem položaju kot tisti, ki ne delajo v Avstriji. Se pravi Slovenija vam prizna plačane dajatve v Avstriji, zahteva pa razliko. To velja v vseh državah EU pa tudi širše, torej Slovenija nikakor ni izjema in vaše zahteve po "priviligiranem" davčnem položaju so neutemeljene. Sorry, tako pač je. == Pojasnilo za tiste, ki NE delate v Avstriji. == Delavci, ki delajo v Avstriji ne morejo uveljavljati zdravstvenih storitev v Sloveniji, razen v nujnih primerih. Če jih uveljavljajo jih lahko izključno samo samoplačniško, enako kot vi v Avstriji. Zdr. zavarovalnica povrne stroške, vendar samo če so upravičeni in v dogovorjenem znesku. Torej ne drži, da lahko delavci, ki delajo v Avstriji "zastonj" izkoriščajo slovenske javne dobrine. Obratno, precej masno jih morajo plačati. Zato raje koristijo te storitve v Avstriji, če ne zaradi drugega, pa zaradi krajših čakalnih vrst in bolj profesionalnega odnosa. Zaradi precej nizkih cenzusov in višjih prihodkov padejo ven pri štipendijah, otroških dodatkih itd. Dalje, Avstrijski delavci na dan delajo 8 ur vi delate samo 7,5 ker se jim malica NE šteje v delovni čas, vam pa. Ne dobijo povrnjenih stroškov za prevoz za delo in dodatka za malico. Ja zaslužijo več, vendar, če upoštevate, da je neto plača za skoraj 10% višja pri enaki bruto plači samo zaradi nižjih dajatev in preračunate na urno postavko, boste videli, da plače v Avstriji niso tako bajno visoke, kot si vi mislite. Pravzaprav je Slovenija še vedno Indija Koromandija, kjer za nič delat, kafetkanje in čikanje 5x na dan, še vedno dobiš solidno plačo. Vsepovsod drugod te brcnejo v rit in pošljejo domov. Pa še za konec. Bistvo problema je v tem in s tem bi se morali ukvarjati predvsem tisti, ki NE delate v Avstriji, je kako to da Avstrijska država pobira skoraj 10% manjše davke na bruto plačo pa kljub temu bolje funkcionira. Zakaj vas odira z 10% višjim DDV-jem (20%-->22% = +10%) ? Kaj počne Slovenija z vašim trdo prigaranim denarjem? S tem se začnite ukvarjati!

      25 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    39. gost
      06.01.2014 ob 12:05 bosko gost

      vse nam hocejo pobrat delam 6dni na teden ponoci da si lahko koncno nekaj privoscim glede na to da pa so tajkuni kradli bi morali naredit prvo davke na bogatase in si nehat izplacevat nagrade mi pa sluzimo v tujini in bom reko da ves denar zapravim v slo pa nismo nic vredni. v nasi drzavi lahko zivis samo pod 2 pogojema: 1. si politik 2.al si pa cigo moram prvic v zivljenju rect da se sramujem od kod sem kaj se danes pomeni da si slovenec

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    40. gost
      06.01.2014 ob 13:12 Chocholine gost

      Gastarbajter, po radiu sem slišal, da gospa z plačo 960 € bi naj na koncu dala državi nekje 2.000 €. Ale gre za 12 ali 14 plač, ne vem. Vseeno pa to znese nekje od 15 - 17% od plače. Normalno, ali pa meni nekaj ne štima. To pa, da bi biti glasnejši in razčistiti s tistimi, zaradi katerih .......

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    41. gost
      06.01.2014 ob 13:12 oči gost

      bosko ti si pa verjetno zelo ponosen na svoje korenine, saj se vidi po vzdevku od kod izhajaš,ker za tebe drugačni kot po tvoje (pogoj 1 in 2)v slo. ne obstajajo o ja pa še kako saj delamo za minmalca pa ponoči in praznike (recimo danes)pa plačujemo vse dajatve pa lahko preživimo (pa nemoremo nič) tebi in isto mislečim pa je gost-gastarbajter lepo razložil zakonodajo pa ne nas žalit (prave slovence) borite pa se za pravilne rešitve pa tudi z mojo pomočjo lp

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    42. gost
      06.01.2014 ob 15:17 Gastarbajter gost

      @Chocholine - problem so tudi dohodninske lestvice. Gospa pade v A v nižji dohodninski razred, v SLO pa na dno višjega razreda in zato mora plačati večjo razliko. Tisti z višjimi prihodki, plačajo tudi v A več in zato jih SLO ne štrafa več tak močno. - - - - - - - Sicer pa vsako jamranje je odveč. Če nisi zadovoljen s stanjem greš na ulice pa je... mat... tistim, ki so to sr.. zakuhali ali pa greš na občino in izpolniš izjavo o zapustitvi ozemlja R Slovenije (napišeš in podpišeš "Rastajem se cigani sa vama" PRESS)

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    43. gost
      06.01.2014 ob 15:43 slovenec gost

      jjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    44. gost
      06.01.2014 ob 17:24 LLL gost

      Če je vojna je vojna za vse, naj jih kar duplo obdavčijo vej majo duplo plačo kak prinas

      3 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    45. gost
      06.01.2014 ob 19:12 bono1 gost

      gost - LLL Če je vojna je vojna za vse, naj jih kar duplo obdavčijo vej majo duplo plačo kak prinas Zdaj, ko si to napisal si misliš da si res velik frajer ampak ti moram povedat, da se mi prav smiliš in si pokazal vso svojo hinavščino in nisi nič drugega, kot totalni saj veš kaj..........................

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    46. gost
      06.01.2014 ob 20:31 maji2 gost

      gost - LLL Če je vojna je vojna za vse, naj jih kar duplo obdavčijo vej majo duplo plačo kak prinas Ne morem da verjamen da si tako tupi,....maš šanse idi delat pa boš vido gda boš stano 2,3,4 zaran,,,pa delal 2x več kak v Sloveniji.. pa mo te vidli ka boš pravo ..pa te motaj glede plače ...sramota ka slovenci skuper ne držijmo....ka bi li bilau či bi hinavčina mrla:))

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    47. gost
      06.01.2014 ob 20:42 Sobočanec gost

      Pa kaj je z vami??? Kdo vas prosi da naj date za pokojninsko ali zdravstveno blagajno? Kdo? Vi samo plačajte davek kot vsak slovenski državljan. Ali pa se selite v avstrijo. Ko pa koristite slovensko razsvetljavo, slovenske zelenice, parke, slovenske pločnike, slovenske šole pa je vse OK, da ne govorim o javnem servisu za državljane itd., ker ravno to se plačuje iz davkov. Razmislite :)

      9 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    48. gost
      07.01.2014 ob 14:27 stefan gost

      ka bi pa rad vej pa mismo tudi delali pločnike pa zelenice. man 12 let delovne dobe vsloveniji, kaj se pa zdaj dela ' 'nikaj ti si pa pravi slovenec

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    49. gost
      07.01.2014 ob 18:21 gogi gost

      Če Evropski državljan plača davek in odda dohodnino v državi ki je v EU-ju in kjer je zaposlen mu ni potrebno oddajati in plačevati ali pa doplačevati dvakrat dohodnino in davek še v državi ki je v EU-ju kjer biva in ima stalni naslov.Razlika je če nekdo dela v tujini se pravi izven EU-ja ali nekdo ki dela v EU-ju ki ni tujina .Država ima prav da obdavči delavce ki delajo v tujini se pravi izven EU-ja ne pa nekoga ki dela v EU-ju kajti vsi smo državljani Evrope in imam pravico kot Evropejec kje bom oddajal dohodnino ali v Evropski državi kjer delam ali v Evropski državi kjer živim (razen če ima država meddržavni sporazum ki to drugače ureja in ne krši evropske zakonodaje) in dragi politiki Avstrija ni več tujina sprijaznite se že enkrat z tem.Evropski zakoni mi omogočajo kje bom oddajal dohodnino in država mi nima pravice mi onemogočat da oddam dohodnino kjer je zame bolj ugodno.Nikjer v naši preljubi Evropi tega ne počne kar počne naša oblast.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    50. gost
      07.01.2014 ob 20:07 gogi analfabet gost

      gogi, če bi si lepou prešto vse zakone keri veljajo v EU in veljajo isto v VSEH državah EU za vse prebivalce EU, bi malo drugače zdaj piso. očitno si napumpani in zmanipulejrani s populističnimi fluskulami kere van servirajo vaši kvazi vodje. po pisanju sodeč niti ne veš ka bi ti država rada obdavčila, ka v nasprotnem nebi pijso o nekšon dvojnon obdavčevanji. 99% vas ka delate v avstriji nema pojma o kon se ide. takšni zakon velja za vse v vseh državah EU in slovenija neje nekša izjema kera bi rada izkoriščala delavce kak nan zdaj vi to predstavljate. eni smo se pozanimali v čem je fora in znamo ka so tej vaši protesti samo ena velka megla pa laži. predstavljate neresnice in se ščejte prikazati kak nekše žrtve v bistvi pa niti sami ne vejte o kon se ide. isto vala za avstrijce keri so zaposleni v sloveniji, če prejemajo plačo pri nas in plačujejo davke v primeru, da jin avstrija odmeri višji davek morejo razliko plačati še v avstriji. vseposejdi v EU je tak. vi bi pa zdaj radi nekše izjeme bili, v bistvi pa se van sploh ne senja v kon je fora.

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    51. gost
      07.01.2014 ob 23:01 poizkus gost

      Saj vas po eni strani razumem da se borite za svoje pravice. Moti me predvsem to da pisarite kao da se v Avstriji dela 2x bolj kot pri nas. Tudi sam sem delal v Avstriji nekaj let nazaj sedaj delam v Sloveniji ni nobene razlike v količini in trajanju dela tudi tista malica ki bi naj bila všteta v delovni čas je bolj izjema kot pravilo (govorim za privatni sektor)pa še daljši delovni teden je pri nas 40 ur v AT 38,5. Obdavčitev je pa drastična če dobiš kaj več kot minimalca ti pa itak pol poberejo da ne govorim od nadur itd.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    52. gost
      08.01.2014 ob 0:21 gost gost

      ORAGNIZIRANA VLADA NA OBLASTI. Ka bi naj to pomenilo na tistem transparentu? Ta ženska bi očitno rada neorganizirano vldao na oblasti. Mater kakšni primitivci, ni čudno da ne vejo o čem se gre.

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    53. gost
      08.01.2014 ob 17:09 gogi gost

      gogi analfabet Sam živim in delam v Avstriji in imam odjavljeno rezidentstvo v Sloveniji .Moja žena je kar nekaj časa delala v Sloveniji in bila rezident Avstrije .V avstriji ni obvezno oddati dohodnino in se ljudje svobodno odločajo ali jo bojo oddali ali ne.Veliko tujcev poznam ki delajo v avstriji in o dvojnem oziroma plačevanju razlike dohodnine ne poznajo.Tudi ostale države imajo možnost isto dvojno obdavčiti delovne migrante kakro ti praviš vendar jih zgleda ne upajo obdavčiti ker vejo da je to protizakonito na Evropski ravni.Vrjetno se vprašaš zakaj pa to lahko kot edina v evropi Slovenija lahko počne je pa odgovor takšen da je to Avstrijcem voda na mlin kajti občutek sem dobil ko sem se odjavljal in prijavljal v Avstriji da tudi oni želijo da se Slovenci če delajo v Avstriji in niso problematični selijo z celo družino k njim v Avstrijo da puščamo ves denar v avstriji in da ne nosimo takoj čez mejo domu v Slo.Zakaj Pljakom Čehom Slovakom Madžarom se ni potrebno odjaviti doma da se lahko prijavi v avstriji in se lahko vozijo z svojimi registrskimi tablicami medtem ko se mi ne moremo ne vem .To vse skupaj je meni čudno res pa je da sem v Avstriji dobil brez problemov vse papirje celo potrdilo o rezidentstvu.Tako da ti povem vem v čemu je problem in odvija se podobna zgodba kot se je odvijala z izbrisanimi ko so vsi vrli politiki in sodniki se na vso grlo drli kako je izbris zakonit pa je bil na evropski ravni nezakonit isto se bo zgodilo z dvojno obdavčitvijo boš videl da imam prav kakšnih pet ali šest let bo sedaj vse skupaj trajalo po sodiščih in migrantje bojo seveda na Slovenskih sodiščih glatko izgubljali dokler ne bo prišlo na evropska sodišča ki bo sodba v prid migrantov ki delajo v evropskih državah-

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    54. gost
      15.02.2014 ob 18:44 Stewen gost

      Popolnoma se strinjam s tekstom, pod katerega se je podpisal izobraženi in informirani Gastarbeiter, torej v Avstriji gostujoči slovenski delavec. Vsem, ki ste se šli enostransko "nakladanje" in vam, ki vas mika, da bi to počeli, predlagam, da si omenjeno pojasnilo dvakrat preberete. Pa ne samo del, ki se nanaša na davke, ampak tudi na delovno zavzetost. Vse bolj sem prepričan, da Pomurci nismo več tako delavni, vsaj doma ne, kot pa SMO NEKOČ VELJALI. Pa tudi nezaposleni se preveč ne pretegnejo pri iskanju dela. Vem - stari marsikaj ne moremo več - ampak mladi sploh niso kajprida mobilni. Ob to sem se v tej rubriki že "obregnil", a "kolona je šla naprej".

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    55. gost
      18.12.2015 ob 11:57 yovani sem gost

      2000 eur za eno leto davka pa kaj je to.problem je da je v druzini edini dohodek.se vecji problem pa je to da delam v avstriji in nosim denar ze vsa ta leta v slovenijo,kar pomeni da je to tuji kapital.zato sem se odlocu da vec ampak res nic vec ne kupim v sloveniji.pa se ena druzina vec ki bo izgnana iz slovenije.25 let delam v avstriji zdaj pa se naj odselim iz prelepe slovenije zaradi pozresnih politikov.pa dajmo,bomo videli kolko jim bo na koncu ostalo. denarja seveda mislim.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.