https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

V Moravskih Toplicah tudi na drugi obravnavi sprejeli proračun za leto 2014

Moravske Toplice, 29.01.2014 ob 10:30  

Občinski svetniki občine Moravske Toplice so na 28. redni seji tudi v drugo potrdili proračuna za leto 2014. Nekaj prahu je dvignilo soglasje k sistemizaciji delovnih mest v javnem vzgojno-izobraževalnem zavodu Vrtci Občine Moravske Toplice. Soglasja svetniki po daljši debati niso sprejeli.

Začelo pa se je s predlogom Odloka o proračunu Občine Moravske Toplice za leto 2014. Šlo je za drugo obravnavno, prvo so svetniki potrdili na prejšnji seji. Naj spomnimo, občina za leto 2014 predvideva 7,9 milijona evrov dohodkov in 8,7 milijona odhodkov. To pomeni, da se bo morala občina zadolžiti za slab milijon evrov. Na včerajšnji obravnavi proračuna je svetnik Štefan Kodila predlagal štiri amandmaje, z izjemo enega pa so bili vsi zavrnjeni s strani svetnikov.

Štefan Kodila predlagal štiri amandmaje k proračunu za leto 2014; svetniki sprejeli le enega

V prvem je v Kodila predlagal povišanje zneska subvencioniranja izgradnje malih čistilnih naprav iz sedanjih 1.500 na 2.000 evrov, ter povečanje proračunske postavke s 15.000 na 20.000 evrov. Manjkajočih 5.000 evrov naj bi odvzeli iz postavke izgradnje komunikacijskih sistemov. Župan je amandma zavrnil, saj naj bi dosedanji znesek 1.500 evrov bil zadosti visok in ustrezen. Pri tem je poudaril, da občina Puconci za to namenja 1.000 evrov. Za amandma je glasovalo 5 svetnikov, 8 jih je bilo proti, 2 nista glasovala.

V drugem je predlagal, da bi se seje občinskega sveta snemale in predvajale na eni od lokalnih TV postaj. Župan Alojz Glavač je zatrdil, da občina zagotavlja obveščanje javnosti na dovolj primeren način, da vse pomembne podatke pokrivajo prek občinskega glasila, preko obveščanja javnosti, preko zakonov o dostopu do informacij javnega značaja, preko internetne strani občine, TICa in osnovne šole. Pri tem je poudaril, da tudi sama sejna soba ni najbolj primerna za možnost primernega kvalitetnega snemanja. Ta amandma je potrdil Odbor za zaščito in reševanje, a svetniki ga niso izglasovali; 3 so bili za, 8 proti, 2 nista glasovala.

V tretjem amandmaju Štefan Kodila predlagal zvišanje postavke, kjer se namenja sredstva spodbujanju razvoja obrti, podjetništva in malega gospodarstva. Predlagatelj amandmaja je predlagal zvišanje s 3.000 evrov na 20.000 evrov. Vir odvzema naj bi bila postavka rekonstrukcija ceste Martjanci - Noršinci. Župan je izrazil željo, da bi podpirali razvoj podjetništva, hkrati pa poudaril, da to ni glavna naloga občine. "Mi za to pripravljamo ustrezne pogoje in podlage."

Zadnji amandma pa se je nanašal na postavke sofinanciranja dejavnosti občine, ožjih delov občin in zvez. Gre za nagrado oziroma nadomestilo za opravljanje funkcije v ožjih delih občine (organi vaških odborov in krajevnih skupnosti). Predlagatelj je predlagal povišanje nagrad na zneske: krajevne skupnosti do 100 prebivalcev na 130 €, KS s 100-200 prebivalcev na 150 €, KS z 200-300 prebivalcev na 200 € in KS z več kot 300 prebivalcev na 250 € neto. S tem amandmajem se je strinjal župan in občinska uprava, naklonjeni pa so mu bili tudi svetniki in svetnica s 13 glasovi za in enim proti, en ni glasoval.

Sledilo je še glasovanje o samem proračunu za leto 2014. 14 glasov je bilo za sprejem proračuna, en svetnik ni glasoval.

Z enakim rezultatom je bil izglasovan še predlog sklepa o dopolnitvi načrta pridobivanja nepremičnega premoženja za leto 2014. Šlo je za dve cesti (Lončarovci, Andrejci).

Svetniki in svetnica so si bili edini glede letnega programa za šport za 2014, vsi so namreč predlog sprejeli.

Kar 9 svetnikov ni oddalo glasu glede sistemizacije v Vrtcih Občine Moravske Toplice

Nekaj več debate se je razvilo na koncu pri točki o soglasju k spremembam sistematizacije delovnih mest v javnem vzgojno-izobraževalnem zavodu Vrtci Občine Moravske Toplice za šolsko leto 2013/2014. Občinski svet Občine Moravske Toplice je na 1. izredni seji dne 25. 7. 2013 sprejel sklep o soglasju k sistemizaciji delovnih mest v javnem vzgojno-izobraževalnem zavodu Vrtci Občine Moravske Toplice, v katerem je sistemiziranih 38,70 delovnih mest.

Ravnateljica Vrtcev Občine Moravske Toplice je 17. 1. 2014 posredovala prošnjo za potrditev sprememb sistemizacije delovnih mest v javnem vzgojno-izobraževalnem zavodu Vrtci Občine Moravske Toplice za šolsko leto 2103/2014, v katerem predlaga, da se s 1. 1. 2014 namesto 0,40 delovnega mest knjigovodja sistemizira celo delovno mesto knjigovodja in s 1. 3. 2014 novo delovno mesto pomočnica vzgojiteljice v deležu 0,5. Predlog sistemizacije je podprl Odbor za družbene dejavnosti. Na glasovanju je predlog prejel 3 glasove za, 3 proti, 9 svetnikov pa se je odločilo, da ne bo glasovalo.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      29.01.2014 ob 11:33 Charlie gost

      S 4. amandmajem pa so se takoj strinjali. Zelo jasno. Sedaj se bodo strinjali z vsem takoj, samo da bo všečno. Vse to so ČASTNE funkcije in kdo ni pripravljen za vas delovati voluntersko, nima na tem položaju kaj iskati. Prej bi morali izglasovati, da bi morali zastonj delovati tudi ti svetniki. Tudi župan bi moral biti nekdo, ki je finančno neodvisen in med svojimi ljudmi ima dobro ime. O tem smo bili seznanjeni ob ustanavljanju občin. No ja, država je itak v riti, pa to povečanje tako in tako ne vplina na nič. Adijo pamet.

      30 26 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      29.01.2014 ob 12:40 felix gost

      Zakaj bi pa snemali seje treba bo zgraditi novo občinsko stavbo in potem bodo nova dvorana ,reflektorji in TV kamere in to v 21 stoletju ko z vsakim mobilnim telefonom lahko snemaš imamo dobro glasilo treba bo če enega kamermana in to naj bo uvožen z druge občine kot je urednik Lipnice to je županovo glasilo in ne občinsko.S 4.amandmajem so se strinjali saj je treba nagraditi poslušne in priliznjence ni pa treba čistilnih naprav saj gnojnica lepo teče po občini že ves čas od ustanovitve nekaj je pa vseeno dobrega saj i treba dognojevati še malo pa bomo šli izbirat nekaj boljšega

      36 20 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      29.01.2014 ob 14:15 Milan gost

      Ništerni se sami sebi tak fejst vijdijo, ka bi se radi ešče doma po televiziji glejdali ali pa naj bi jih bar po televiziji vidli, vačik so bole malo doma. Ja kda pa prijdejo domov, pa jih je vtraga malo snega kraj zmetati, zato rajši parkerajo na avtobusnoj postaji. To ka naj zdignejo nagrade pa je že pripravljanje na nove voitve ge do kandidejrali.

      22 25 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      29.01.2014 ob 17:18 muki gost

      Ka tou za enoga izjemno pametnoga sedi v občinskon svejti, ka samo nikše amandmaje pa predloge davle? tao je mogoče tisti ka je štel po vsoj sili župan biti?, ja te je pa pravi!!. Meni se tak vijdi ka bi samo on rad pameten bio, pa še nej gor prišao ka njegvih predlogov pa amandmajov nišče ne upošteva. Ja zdaj de vse do volijtev non stop sr.o, samo naj ga volijo, ka je on odrešenik občine. Fala baugi je njegov cug odišao.

      20 30 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      29.01.2014 ob 18:54 Gost gost

      Če so seje snemane potem se dogajajo zgolj politični nastopi na seji (kot to gledamo v MS), v kolikor se seje ne snemajo so po mojem mnenju odločitve vsaj malo bolj koristne in manj namenjene nastopu pred gledalci.

      19 27 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      29.01.2014 ob 20:46 felix gost

      po odzivih bi verjetno najrajši imeli tisti znani pregovor"nič ne vidim,nič ne slišim,nič ne govorim" in ja ,naj se nič ne zve ,kako se troši davkoplačevalski denar v občini je velika tema-naj se dajo na mizo predvolilne obljube in njihova realizacija-pa se potem ocenijo rezultati tako je to samo nakladanje brez veze

      28 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      29.01.2014 ob 21:29 jaaaa gost

      Jaaaaaaaa naj se snemajo ka do žene doma gledale će so FOJN oblečene pa će se FOJN držijo.Naš JE TAK FOJNE......samo brez........

      23 26 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      30.01.2014 ob 9:31 gost gost

      Zanimivo je, da so tudi direktorici vrtcev pokazali rdeči karton za sistemetizacijo.

      26 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      30.01.2014 ob 10:06 Charlie gost

      Ko sprejmeš neko tako prednost nekomu, ti mora biti zelo-zelo jasno, za kaj ti ljudje res zaslužni. Poznam marsikateri primer, kjer se nekdo da izvoliti za vaškega bossa, potem pa splon ne ve, kaj je njegovo delo. Nekateri si predstavljajo, da so veliki politiki. To je tudi vse. Ne vedo, da takšni ljudje morajo malo stopiti od hiše do hiše, reševati "probleme", "servisirati" vse v svojih krajih. To pa se dokaže z poročili o delu odborov. Pa so si to pogledali, ne, soglasno so dvignili, dvignimo nagrade. Delajo popolnoma na pamet in sebi v korist. Občine so nezerele. Ko pa vidim, da v neki vasi imajo neko povsem lokalno prireditev, pa se v prvi vrsti sedejo častni gostje z kravatami, pa se mi začne malo obračati v želodcu.

      15 18 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      30.01.2014 ob 17:49 kontra jaaaaa gost

      ej ti...jaaaaaaaa..ti je že što pravo,ka si bedaček.....daj se malo v ogledalo pogledni.če se ne poznaš,ka te poznamo samo ka se oglasiš....joj joj....ma bog velko štalo...pa še dosta vas je odzvujna....

      25 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      30.01.2014 ob 22:16 Občan gost

      Muki:Kodila je res kandidiral za župana in štartal iz čiste anonimnosti in dobil presenetljivo velik odstotek glasov volilcev, to pa zato, ker je v skoraj vsaki vasi mel predstavitev svojega programa. In se je zelo potrudil. Jaz mu ne štejem to za nič slabega, če ma interes biti župan. Naj predlaga amandmaje, saj zato je tam. Večina teh svetnikov ni odprla ust. A bi potem rajši meli take svetnike? Felix: lani sta se dve stanovanjski enoti prijavili za subvencionirano malo čistilno napravo. Predvidenih je bilo več sredstev, kot so jih izplačali tema dvema enotama. Torej? Zgleda, da ni ravno gužve za te čistilne naprave....po moje tudi ne bi bo večje gužve, četudi bi dvignili subvencijo na 2000 eur.

      27 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      31.01.2014 ob 11:57 JAAAAAAAA gost

      Jaaaaaaaaaaaa resno ma bog velko štalo TIJ si že od rojstva tan notri pa že FOJN FOJN maš KILEEE......

      10 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      31.01.2014 ob 16:22 gost1 gost

      Nej ste razmili. Če komi praviš ka ma fojn kile to pomejni ka je bijk. Po ton kak pijše pa je videti ka je komaj malo te...

      7 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.