https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: Andreja Pekljaj v Gornji Radgoni predstavlja Skrivnostno jezero

Kulturni dom, 10.03.2014 ob 8:45  

 V galeriji Kulturnega doma Gornje Radgone je potekala otvoritev razstave fotografij Andreje Peklaj. Fotografinja je poimenovala razstavo Skrivnostno jezero.

 

V organizaciji Kultprotura se je ponovno vršila razstava priznanih fotografinj in fotografov, v kateri je tokrat razstavljala svoja dela fotografinja Andreja Peklaj. Kako pravzaprav nastane fotografija in kakšni so potrebni parametri za doseg vrhunske kakovosti, pri kateri se ne poslužujemo programskih orodjih, poznajo fotografi z mojstrskim nazivom. Strokovnjaki fotografije se srečujejo s pojmi kot so globina ostrine, ki predstavlja mejno črto jasnosti slikanih predmetov, do izraza osvetlitev, s katero nam prikažejo podrobnosti fotografiranih objektov. Pomemben parameter je ekspozicijska vrednost zaslonke ter mnogi drugi, ki ločijo profesionalne fotografe od amaterskih, vendar je med njimi le tanka ločnica in tako vztrajnost kot delo oblikujeta iz amaterskih vrst nove mojstre. Ivo Borko, predsednik fotografske zveze Slovenije, je ob otvoritvi povzel dosedanje uspehe Andreje Peklaj

 

Andreja Peklaj se je rodila v Vikrčah pod Šmartno goro. Fotografira in razstavlja že od leta 1974. Do sedaj je pripravila že 74 samostojnih razstav doma in v tujini.  Uspehi in vztrajnost pri delu so polnili osebne vitrine Andreje Peklaj z mnogimi priznanji in osvojenimi nagradami. V dosedanji fotografski karieri je osvojila 115 priznanj in nagrad. Že v času med 1978 do 1981 je na natečajih Fotografske zveze Jugoslavije osvojila kar štirikrat prvo mesto za najboljšo fotografinjo.  Njena  dela so bila pogosto objavljena v domačih in mednarodnih publikacijah. Kot je sama poimenovala razstavo Skrivnostno jezero, je  svoje vrhunske fotografije Cerkniškega jezera izdelovala v obdobjih med 1994 in 2007. Za fotografije ustvarjene v prvi monografiji jezera ji je UNESCO tudi podelil Znak desetletja na področju varovanja naravne in kulturne dediščine. Leta 2007 je sledila veličastna razstava fotografij velikega formata  v Jakopičevem sprehajališču  v parku Tivoli v Ljubljani z naslovom Odstiranja.

 

Za svoje dolgoletno življenjsko delo je pred leti tudi prejela najvišje priznanje Občine Cerknica. Andreja Peklaj je Mojstrica fotografije pri Fotografski zvezi Slovenije in nosilka naziva AFIAP (artist) pri Mednarodni fotografski zvezi FIAP.

Med otvoritvijo fotografske razstave so še učenke Zasebne glasbene šole Maestro ponesle obiskovalce na tonih izbranih glasbenih del, odigranih na kitari in prečni flavti, skozi umetniške fotografije "Skrivnostnega jezera".  

 

 Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.