https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-PLUS

ŠD Strelec Grlava - brez druženja ne bi bilo dobrih rezultatov

8.4.2014  

V tokratni rubriki POM-PLUS predstavljamo ŠD Strelec Grlava, ki se lahko pohvali z najboljšim pikado klubom v Sloveniji ter hkrati spada med prvih 10 klubov v Evropi. Z njimi smo poklepetali o njihovi  strmi poti do uspeha, o ljubezni do tega športa ter novih načrtih.


 

 

 

V rubriki POM-PLUS vsak torek objavljamo pogovore s predstavniki pomurskih nevladnih organizacij, fundacij, društev, klubov in zavodov ter predstavljamo njihovo delovanje, POM-PLUS pa razkriva tudi posameznike, ki širši javnosti zaradi narave svojega dela niso znani.

Prvi začetki in hitri vzponi

Že 18 let je od takrat, ko so v Grlavi prišli na idejo o ustanovitvi pikado kluba, ko se jim še sanjalo ni, kakšne rezultate bodo dosegali pozneje in kako kmalu se bodo povzpeli na stopnice s številnimi prejetimi pokali - ne samo na državnem, ampak tudi evropskem in svetovnem merilu.

Jože Grantaša, ki je še danes predsednik kluba, se spominja davnega leta 1997, ko so v njegov lokal, ki na Grlavi stoji še danes, stopili štirje mladeniči (Darko Marinič, Gorjak Andrej, Feguš Matjaž in Vrbnjak Damjan) in začela se je pot, polna odrekanja in obveznosti, vse z eno samo predanostjo – športu pikado.

»Sezono 1997-98 smo tako pričeli v prvi državni ligi in brez podpore s strani sponzorjev in lokalne skupnosti ne bi šlo naprej, zato smo leta 1997 ustanovili Športno Društvo STRELEC GRLAVA. Nastopanje v elitnem državnem prvenstvu ni tako enostavno, zato smo si želeli pomoči od izkušenejših igralcev in po veliki sreči je kaj kmalu v klub pristopil vrhunski igralec  Kunčič Drago, ki je takrat že s Hrvaško reprezentanco osvojil dva naslova evropskih prvakov ter tri naslove v dvojicah in posamezno. Njegovo znanje igranja in izkušnje, ki jih jeimel na pretek, je z veseljem in ponosom prenašal na naše igralce, ki so mu še danes hvaležni, da so lahko igrali s takim mojstrom, kot je on,«se spominja Grantaša.

Uspehi so kaj kmalu nastopili z veliko hitrostjo ter presenetili same igralce kluba, katere je čakala samo še večja strast in predanost do tega športa.

Že v naslednji sezoni 1998-99 je namreč sledil nastop na prvem Evropskem prvenstvu v Turčiji – Marmaris, kjer so osvojili nepričakovano drugo mesto. »Odpotovali smo povsem neobremenjeni, saj je že sama uvrstitev pomenila velik uspeh in prav ta neobremenjenost je prinesla, da smo odlična ekipa - Gorjak Andrej, Kunčič Drago, Feguš Matjaž, Vrbnjak Damjan, Hauko Jože in Jože Grantaša - dosegli dober rezultat,« so prepričani vsi takrat udeleženi.

Premagali nepremagljive Nizozemce

Po tem je sledilo vrsto uspehov, pridružitev še enega vrhunskega igralca pikada, Gorana Protega iz Reke, s katerim so dobili kvaliteto za naskok na državni ekipni naslov in seveda tudi možnosti pozneje na sam evropski prestol- že leta 2002 na evropskem prvenstvu na Crvenem otoku na Hrvaškem.

»Še danes nam gredo mravljinci po vsem telesu, ko se spomnimo tekme. Naprej smo v predtekmovanju izgubili le z »nepremagljivimi« Nizozemci, ko smo že bili uvrščeni v polfinale, nato pa jih v samem finalu premagali ter s tem zares presegli sami sebe,« se s ponosom spominjajo nastopajoči, ki so zares častno osvojili naslov EVROPSKIH KLUBSKIH PRVAKOV - in to igralci, ki prihajajo iz vasi Grlava v občini Ljutomer.

Evropski naslov klubskih državnih prvakov so obranili tudi naslednje leto 2001 in vse do sedaj, to je do leta 2014 skupaj osvojili še tri naslove klubskih ekipnih prvakov moški, dva druga mest in še 7 uvrstitev med prvih 7 evropskih reprezentanc moški. Ženske so osvojile eno drugo mesto, eno tretje in peto meso. V tem času so še osvojili moški 10 naslovov državnih ekipnih prvakov,štiri druga mesta in dve tretji mesti. Ženske pa so osvojile dva naslova in tri druga mesta ekipno in vsaj sedem posameznih državnih naslovov in v dvojicah.

Vaje, ki vključujejo veliko mero druženja in veselja

Igranje pikada že zdavnaj ni več zgolj gostilniška zabava. Danes je to šport, ki se je preselil v ta namen opremljene športne dvorane, kjer ekipe in posamezniki pridno vadijo za svoje rezultate. Vaje v klubu potekajo enkrat do dvakrat tedensko, za dobre rezultate pa je potrebna tudi vadba posamezno doma. 

Kot povedo še člani, jim pikado vzame kar precej časa, saj se tekmovanja vrstijo vsak vikend, in tudi med tednom. Državni rang turnirji se odvijajo predvsem v prostorih elitnih Zdravilišč v Sloveniji in jih snemamo in pozneje predvajamo na ŠPRT TV, ki je najbolj gledana športna televizija v Sloveniji. En posnetek tekmovanja si ogleda tudi več kot 35.000 gledalcev.

Zanimalo nas je, kaj »naredi« dobrega igralca pikada. Seveda zahteva daleč več, kot si marsikdo predstavlja. »Igralci morajo biti zelo dobro fizično pripravljeni, še bolj  pa psihično, saj brez tega ni uspeha v tej na videz zelo enostavni igri. Vrhunski igralci se razlikujejo od dobrih predvsem po tem, da zaupajo sami vase, da nimajo rešpekta pred nasprotnikom, da verjamejo vase in da se ne bojijo zmagati, ko se jim to ponudi. Vse to pa si pridobijo najprej z treningom, nekaj s talentom, največ pa z igranjem na težkih tekmah, na državni in evropskih rang turnirjih in seveda na velikih evropskih in svetovnih tekmovanjih,« razkrijejo svoje pristope člani ekipe, hkrati pa nam zaupajo, da ni dobrih rezultatov brez povezanosti in prijateljskih odnosov. »Vsi moramo delovati kot ena ekipa in če ni složnosti, zaupanja, vztrajnosti, se tudi uspeh izjalovi,« so si vsi enotni, ob tem ko se še hudomušno strinjajo, da za vsakim resnim treningom sledi druženje, ki je samo še tista »pikica na i«, ki zagotovo pripomore k še boljšim rezultatom.

Veliko časa in truda posvečajo mladincem, ki so njihova prihodnost

Ekipa ŠD Strelec, ki je s srcem predana temu preciznemu športu šteje več kot 90 članov. Njihovo število se konstantno veča. Ženske so na njihovi poti uspeha večkrat pripomogle k zmagi ter prispevale kak pokal več v številni zbirki na njihovi skupni polici.

Med najboljšimi moškimi igralci bi lahko izpostavili Gorjak Andreja, ki je hkrati pravi vodja in verjetno največji motivator med igralci in pobudniki društva, kapetan članske ekipe in kapetan slovenske reprezentance; igralca Kunčič Drago in Protega Goran pa sta se kar dva krat uvrstila na posamezno svetovno prvenstvo v Čikago in Los Angeles, kjer sta zelo uspešno zastopala njihovo ekipo. 

V društvu veliko časa posvečajo delu z mladino. Imajo kar pet kategorij in sicer: mladinci in mladinke do 21 let, kadeti in kadetinje do 18 let in skupno pionirji od 10 do 14 let.

Vsi te ekipe nastopajo v tekmovalnem sistemu Pikado zveze Slovenije in sicer. Moški in ženske v 1. Državni ligi, moški b 2. Državni ligi in moški, predvsem mlajši igralci v 3. Državni ligi. Vse ostale mladinske in kadetske ekipe pa nastopajo v prvih državnih ligah.

Mladi so definitivno njihova prihodnost, uspešno delo z njimi pa se kaže tudi z osvojenimi 19. ekipnimi in posameznimi državnimi naslovi.

Složnost, vztrajnost in veselje do pikada nese člane kluba naprej – proti cilju  – k še boljšim rezultatom. Seveda vse to ne bi bilo možno brez donatorjev, pomoči občine Ljutomer ter odrekanj vsakega posameznika. To sezono je pred njimi še Državno prvenstvo v mesecu aprilu, ter evropsko prvenstvo v juniju v Poreču.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.