https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Murski Soboti so se spominu padlim borcem poklonili še Rusi

Murska Sobota, 09.05.2014 ob 15:30  

Na Trgu zmage v Murski Soboti je potekala tradicionalna spominska slovesnost ob dnevu zmage, ki jo je priredila Mestna občina Murska Sobota v sodelovanju z Veleposlaništvom Ruske federacije in Mestno organizacijo združenja borcev za vrednote NOB. Spominu padlim v II. svetovni vojni so se poklonili murskosoboški župan Anton Štihec, veleposlanik Ruske federacije Doku Zavgajev, predsednik društva Slovenija – Rusija Aleksander Geržina in drugi.


Ob tej priložnosti so pred veličastnim spomenikom zmage položili vence v čast in spomin vsem vojakov, ki so padli v II. svetovni vojni za našo svobodo in prihodnost. Za kulturni program je poskrbela pevska skupina Ruskega centra znanosti in kulture v Ljubljani z naslovom Ruski talisman, ki jo sestavljajo pevke različnih narodnosti, katere združuje ljubezen do ruske glasbe in kulture.

Po besedah Štihca, moramo ceniti žrtvovanja borcev, ki so se z ramo ob rami borili s partizani proti skupnemu sovražniku. Njihovo življenje ni bilo darovano zamanj in prav zaradi tega moramo ohranjati spomin s slovesnostmi pred spomenikom zmage ter biti hvaležni vsem, ne glede na narodnost, in vsem, ki so nam omogočili, da smo se osvobodili izpod fašizma in nacizma. "Narod, ki ne spoštuje svoje preteklosti, težko vzravnano hodi v sedanjosti. Kot župan čutim veliko obvezo, da spomenik osvoboditeljem sredi našega mesta skrbno vzdržujemo in ohranjamo dostojanstven spomin na mlada življenja, ki so ugasnila za našo svobodo ter ga prenašamo na mlade rodove in v našo prihodnost. Slava padlim za svobodo," je v svojem nagovoru povedal Štihec.

Kot je dejal Zavgajev, je 9. maj 1945 sveti datum ruske in svetovne zgodovine. "Mir na našem planetu je najboljša dobrina in naša skupna naloga je, da si s skupnimi napori stalno prizadevamo za ohranitev miru po celem svetu," je še dodal Zavgajev.

Svoje vtise pa so v knjigo spominov, ki se nahaja pri Območnem združenju borcev v Murski Soboti, napisali sorodniki vojakov, ki so pokopani v Murski Soboti. Nada Mladenovič, članica upravnega odbora Mestne organizacije Združenja borcev za vrednoste NOB je prebrala, kaj je leta 1975 napisal sin gardijskega armadnega polkovnika iz Moskve.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.05.2014 ob 23:23 prekmurje zbudi se gost

      HVALA RUSKIM OSVOBODITELJEM !!

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      10.05.2014 ob 10:43 smrkci gost

      Če rusov nebi bilo, potem ne bi bilo prekmurcev in ne slovencev.

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      10.05.2014 ob 10:47 smrkci gost

      Sem ZA da nas Rusija prevzame nas Prekmurce.

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      10.05.2014 ob 12:01 Gost gost

      Zaj iz zgodovinskoga pogleda je skoraj tak boukše bilou ka so nas Ruse osvobodile, ker vače be spadnile pod vougre in bi nan še slabše šlo kak nan pa zaj ide. Če pa glejdan z stališča Štajercof pa mislen ka jih je of Majstrof Rude fejst zajebo, ker absolutno nič jin nebe falijlo pod Avstrijo gnes den.

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      11.05.2014 ob 12:07 ms gost

      Moja manca je nej mogla Rusov prehvaliti kakši dobri ljubimci so bilij .Pa jahali so prej tüdi dobro .

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      11.05.2014 ob 12:14 gost gost

      ja, rusi..dosta dece so napravili v prekmurji..od tu tudi komunistična usmeritev življa.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      12.05.2014 ob 0:07 politika gost

      Se zgodi, da so kakšni dogodki tudi komu v korist. To, da sta Rusija in Ukrajina ločeno prišle k spomeniku je bilo voda na mlin Štiheci. Tako se je lahko 2 X slikal in bil 2 X prisoten. Lahko bi bil tudi večkrat pa ne bo pomagalo. Čas neusmiljeno teče in jesen se približuje. Jesen 2014, ki bo Štiheca in vse njegove podrepnike, ki se napajajo na proračunu, odnesla na smetišče zgodovine.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.