https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-PLUS

Društvo ETNO - to soboto prirejajo že 9. Mura kros

Črenšovci, 20.5.2014  

Društvo ETNO, društvo za edukacijo, turizem, nove medije in organizacijo iz Črenšovec ne delujejo v okvirjih večine tradicionalnih društev, zaradi česar so občasno deležni kritike s strani širše javnosti. Njihovi dogodki pa odmevajo širom Pomurja.

 

V rubriki POM-PLUS vsak torek objavljamo pogovore s predstavniki pomurskih nevladnih organizacij, fundacij, društev, klubov in zavodov ter predstavljamo njihovo delovanje, POM-PLUS pa razkriva tudi posameznike, ki širši javnosti zaradi narave svojega dela niso znani.

Društvo Etno je bilo uradno ustanovljeno leta 2006, idejna zasnova in druženje bodočih članov društva pa je potekalo že veliko prej.

Pobuda za ustanovitev društva je prišla iz različnih strani, še najbolj pa je člane povezala ideja o organizaciji mednarodne mladinske izmenjave, ki so jo leta 2006 izvedli v Nedelici. Kot pravi predsednik društva Bojan Kerčmar, so se od takrat dalje zadeve razvijale spontano, predvsem pa z namenom promovirati pomen formalnega in neformalnega izobraževanja, opozarjati pristojne organe na probleme šolajoče se mladine in ustvarjati pogoje za kreativno preživljanje prostega časa. Na podlagi tega spodbujajo humanitarno dejavnost in skrbijo za boljšo informiranost o dogajanju na mladinski sceni tako za člane kluba kot širšo javnost. Organizacijsko utrjujejo in razvijajo medsebojne odnose v društvu in zvezah s podobnimi interesi in delovanjem. Prav tako pa želijo opravljati vse ostale naloge, ki jih terja razvoj aktivnega turizma in so v skladu z značajem in vlogo društva in drugih zakonskih predpisov na tem področju.

Vsak član v društvo prinese »nekaj svojega«

Število članov v društvu se nenehno spreminja, v zadnjem času dokaj pozitivno, saj, kot pravi Kerčmar, pridobivajo nove, predvsem mlajše generacije članov. Trenutno društvo šteje nekaj čez dvajset članov. »Namen društva Etno nikoli ni bila popularizacija članstva, vsak sam je individuum in se po lastni presoji odloča o vključitvi v skupino. Predvsem je pomembno, kaj posameznik kot član doprinese k društvu, katere so njegove  kvalitete, ki pripomorejo k boljšemu delovanju društva. Člani prihajajo iz različnih občin, od Lendave, Murske Sobote, Turnišča in domiciljne občine Črenšovci,« pojasnjuje Kerčmar.

Člani društva Etno aktivno sodelujejo tudi s številnimi drugimi društvi, saj je bil eden od namenov ustanovitve, da se družijo in ustvarjajo z različnimi interesnimi skupinami. Sodelujejo predvsem z društvi v občini, npr. PGD Črenšovci, KTD Črenšovci itd., prav tako pa se srečujejo s skupinami izven vasi in občine: s člani DAMB iz Bistrice, s Tovornjak klubom, Ambasadorji iz Beltinec, Mikkovci iz Murske Sobote ter še in še.

Aktivni so skozi vse leto, saj poleg prirejanja lastnih prireditev, sodelujejo in pomagajo pri organizaciji tradicionalnih dogodkov z drugimi društvi. Veliko je neformalnega druženja, npr. pustne karaoke, sodelovanje pri čistilnih akcijah, različne športne aktivnosti, pohodi, splavarjenja po Muri ipd.

Etnovci vsako leto tudi »žagajo«

Poznani pa so predvsem po dveh projektih, in sicer Etno Žagi in Mura krosu. Etno Žaga, ki se je zgodila v aprilu, je glasbeni dogodek, s katerim spodbujajo mlade, neuveljavljene glasbene skupine, ki razvijajo nekomercialni stil glasbenega ustvarjanja. »Etno žaga ustvarja prvovrstno klubsko sceno na vasi, ki jo drugače lahko občutimo le v večjih mestih alternativnega dogajanja,« pojasnjujejo v društvu.

Letos že 9. Mura kros

Mura kros pa je njihov osrednji projekt -  športna prireditev, ki vključuje tekmovalce tekače, pohodnike in druge rekreativce. Prireditev se izvaja z namenom promoviranja zdravega načina življenja in s tem bogatenja človeškega duha. Letos organizirajo že 9. Mura kros, ki bo 24. maja v športnem parku Črenšovci. V okviru športne prireditve poteka vsako leto natečaj oblikovanja športnega plakata na temo Bodi kreativen – bodi aktiven. Prav tako natečaj poteka v OŠ Črenšovci in OŠ Bistrica in vrtcih omenjenih zavodov. Kot pravijo, v društvu  cenijo kvalitetno grafično oblikovanje in digitalno umetnost, zato odkrito  spodbujajo  talent, vizijo, ustvarjalni izdelek in predvsem kreativno razmišljanje.

To soboto se obeta že 9. Mura kros, ki se bo pričel ob 14. uri v športnem parku Črenšovci.

Letošnji dogodek so poleg teka, pohodništva in kolesarjenja obogatili z dodatno športno aktivnostjo, to je mali nogomet, ter v tem duhu tudi večerni prenos finala Lige prvakov.

Ob 14. uri bodo pričeli z igranjem tekem malega nogometa (Prijava za ekipe nogometa je nujna, in sicer jih zbirajo do 21.5.2014, na številki 041 797 636 (Bojan) ali na e-pošti: murakros@etnoinfo.com.), tekači in pohodniki pa se bodo ob 16. uri podali na 8,8 km pot, ki poteka po večini v gozdu in ni zahtevna. Kolesarji se bodo nekaj minut za tem podali na rekreativno, enourno vožnjo do Copekovega mlina in nazaj.

Ob 18. uri bodo razglasili rezultate in podelili nagrade, medalje in pokale Pomurskih lekarn najhitrejšim tekačem ter podelili nagrade nagrajenim osnovnošolcem za najboljše likovne izdelke na temo „Šport združuje“ in nagrade zmagovalnim plakatom natečaja „Bodi kreativen, bodi aktiven“.

Ob 19. uri bodo pričeli s prenosa studijskega programa UEFA Lige prvakov in finalne tekme med Realom in Atleticom iz Madrida, s pričetkom ob 20.45 uri.

»Skozi celoten dan nas bo glasbeno zabaval DJ Samo, poskrbeli so za hrano in pijačo, odplesali ples za sončno vreme, vi pa s sabo prinesite obilo dobre volje in športnega entuziazma,« vabijo "etnovci" na sobotni dogodek.

Niso kot večina tradicionalnih društev

Svojo drugačnost člani društva Etno vidijo v tem, da ne delujejo v okvirjih večine tradicionalnih društev, zaradi česar so občasno deležni kritike s strani širše javnosti: »To pa si štejemo kot dosežek in zanimivost, saj vspodbujamo kritično razmišljanje okolice, kjer živimo. Društvo je raznoliko in delovanje le-tega tudi, kar lahko štejemo kot posebnost.«

Njihove aktivnosti lahko spremljate na facebook-u, pod domeno www.facebook.com/drustvo.etno in na društveni spletni strani www.etnoinfo.com, ki pa je trenutno v fazi posodabljanja.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.