https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Občina Črenšovci: Prodaje in nakupa zemljišča Si.mobilu ne bodo prijavili KPK

Črenšovci, 16.07.2014 ob 10:35  

Na 27. redni seji je občinski svet Občine Črenšovci odločil, da zaradi pomanjkanja strokovne argumentacije nakupa zemljišča, kjer želi Si.mobil graditi bazno postajo, ne bodo prijavili na KPK. Izrazili so tudi nezadovoljstvo z delom nadzornega odbora.


Občina: Ker nimamo zadovoljivih argumentov, domnevnih nepravilnosti pri nakupu zemljišč ne bomo prijavili Komisiji za preprečevanje korupcije

Na prejšnji seji je občinski svet Občine Črenšovci ob prisotnosti civilne iniciative obravnaval peticijo za ustavitev vseh aktivnosti podjetja Si.mobil pri postavitvi bazne postaje za mobilno telefonijo. Na osnovi predstavljenih informacij vaščanov Srednje in Dolnje Bistrice, ki so bili prisotni na zadnji seji, je občinski svet takrat sprejel sklep, da soglaša, da se na Komisijo za preprečevanje korupcije prijavi sum korupcije pri izdaji gradbenega dovoljenja za zemljišče, na katerem želi Si.mobil zgraditi bazno postajo. Župan Anton Törnar je takrat predlagal, da argumente prijave suma korupcije pripravi predlagatelj Anton Radman, ki je s predlogom soglašal.

Debata se je na sinočnji seji odprla na pobudo Radmana, ki je županu očital, da noče v imenu občine podati prijave na KPK. Kot se je branil župan, sam tega ne bo naredil, ker nima primerne argumentacije, s katero bi očital nepravilnosti pri prodaji/nakupu tega zemljišča, v imenu občine pa prijave brez argumentacije ne namerava podati. Ker je Radman vztrajal, da se prijava kljub temu poda, mu je župan predlagal, da to naredi on osebno. Po vroči debati je občinski svet nato sprejel sklep, da zaradi pomanjkanja ustrezne strokovne argumentacije občina omenjenega primera na KPK ne bo prijavila.

Odločali o pripombah na osnutek spremenjenega občinskega prostorskega načrta

Občinski svet je odločal o pripombah, ki so jih občani podali na  Dopolnjen osnutek sprememb in dopolnitev občinskega prostorskega načrta občine Črenšovci (OPN), ki je bil javno razgrnjen med 24. 5. 2014 in 24. 6. 2014. V tem času je bilo podanih 25 pripomb in predlogov, ki jih je pripravljatelj OPN-ja preučil in podal svoje stališče do pripomb. Več pripomb, ki jih je podala Civilna iniciativa – Karina Kreslin Petković, in so se nanašale na besedilo odloka, je občinski svet zavrnil, saj se po besedah Alenke Šumak iz družbe ZEU, ki je odlok pripravila, določena predlagana vsebina  že nahaja v odloku, nekatere pripombe pa  bi v primeru vnosa v odlok lahko oteževale pridobitve gradbenih dovoljenj ipd.

Je pa občinski svet potrdil pripombe, ki so jih vložili občani in so se nanašale na njihova zemljišča. Pripombe občanov so se večinoma nanašale na spremembo namembnosti posameznih zemljišč  ali delov zemljišč in na dovolitev svobodnejšega oblikovanja stanovanjskih hiš na posameznih območjih.

Nezadovoljni z delom nadzornega odbora

Občinski svet se je seznanil s poročilom nadzornega odbora o Zaključnem računu proračuna Občine Črenšovci za leto 2013. Nadzorni odbor je preučil financiranje nakupa vozila za PGD Žižki iz občinskega proračuna v letih 2012-2013, prihodke iz naslova občinskih stanovanj v preteklem letu, analizo pitne vode, odpadne vode in strokovnega nadzora, financiranje prireditev v občini ter financiranje političnih strank. Nadzorni odbor je v poročilu pojasnil, da pri pregledu ni ugotovil nobenih nepravilnosti in je občinskemu svetu predlagal, da zaključni račun proračuna sprejme.

Je pa ob tem več članov občinskega sveta  izrazilo razočaranje nad pripravljenim poročilom. Zmotilo jih je, da so na poročilo čakali več mesecev. Zaradi tega so pričakovali, da bodo posamezne postavke, ki jih je pod drobnogled vzel nadzorni odbor, podrobno in kritično razdelane, zato se niso zadovoljili s po njihovem mnenju ohlapnimi razlagami, ki jih je v poročilu ponudil nadzorni odbor. Zmotila jih je tudi odsotnost predstavnika odbora, saj tako niso mogli dobiti dodatnih pojasnil pri določenih postavkah. Zaradi tega večina članov občinskega sveta poročila ni potrdila. Zaključni račun proračuna občine pa so svetniki potrdili.

Potrdili odlok o podrobnem prostorskem načrtu obrtne cone

Na včerajšnji seji so obravnavali tudi Odlok o podrobnem prostorskem načrtu za enoto urejanja ČR-6 v Črenšovcih. Kot je pojasnil župan Törnar, se odlok nanaša na 4,5 ha veliko zemljišče v obrtni coni v Črenšovcih. Odlok, ki ureja pogoje, kaj in kako se lahko gradi na tem območju, je občinski svet potrdil.

Športnim programom v občini enaka količina denarja kot lani

Občinski svet je potrdil tudi letni program športa Občine Črenšovci za leto 2014. Podobno kot leto prej tudi letos občina izvajanju tovrstnih programov namenja sredstva v višini 28.740 evrov. Interesni športni vzgoji predšolskih in šolskih otrok namenjajo 10 odstotkov sredstev, torej 2.874 evrov. Športni vzgoji otrok in mladine usmerjene v kakovostni in vrhunski šport namenjajo 40 odstotkov sredstev oz. 11.496 evrov. Kakovostnemu in vrhunskemu športu, pri čemer se sofinancirajo športna društva, ki tekmujejo v tekmovalnih sistemih panožnih zvez, občina namenja 20 odstotkov razpoložljivih sredstev oz. 5.748 evrov, športni rekreaciji gre 1.724,40 evrov (6 odstotkov sredstev), enak znesek pa je namenjen tudi izobraževanju. 15 odstotkov sredstev (4.311 evrov) je namenjenih delovanju športnih društev, trije odstotki (862,20 evrov) pa organizaciji športnih prireditev.

Subvencije na področju razvoja kmetijstva in proizvodnje hrane

Občinski svet je na svoji 27. redni seji obravnaval tudi Program razvoja in ohranjanja kmetijstva ter proizvodnje hrane v Občini Črenšovci v letu 2014. Program predvideva subvencije določenim aktivnostim in razpolaga s sredstvi v višini 18.000 evrov.

S prvim ukrepom bodo pomagali pri izobraževanju in usposabljanju kmetov, namenili enkratno denarno pomoč ekološkim kmetijam s pridobljenim certifikatom, ter pomagali delovanju kmetijskih društev v občini Črenšovci, čemur namenjajo 4.000 evrov sredstev. Drugi ukrep se nanaša na urejanje kmetijskih zemljišč. Pomoč pri urejanju kmetijskih zemljišč bo obsegala sofinanciranje kontrole kvalitete tal oziroma delno pokrivanje stroškov kemičnih analiz zemlje ter sofinanciranje apnenja (kalcifikacija) tal na ugotovljenih izrazito nizkih pH vrednostih oddanih vzorcev zemlje. Denarna sredstva pomoči za ukrep urejanja kmetijskih zemljišč bodo predstavljala do 48 % proračunske postavke oz. 8.500,00 evrov. Cilj pomoči je zaokrožitev kmetijskih zemljišč za smotrnejšo obdelavo kmetijskih površin, pri čemer občina subvencionira upravičene stroške pravnih in upravnih postopkov pri nakupu ali medsebojni menjavi kmetijskih zemljišč. Višina sofinanciranja proračuna občine znaša do 100,00 EUR, kar predstavlja v povprečju 40% nastalih stroškov pravnega in upravnega postopka. Temu je namenjenih 5.500 evrov.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.