https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: Drugi dan folklornega festivala v Beltincih v znamenju nastopov skupin iz tujine

Park Beltinci, 26.07.2014 ob 16:15  

Na petkovem večeru sta se obiskovalcem na odru sredi beltinškega parka predstavili skupini KUD Seljačka Sloga iz Donje Dubrave (Hrvaška) ter FS Komarnan iz Komarna (Slovaška).

Korenine KUD Seljačka Sloga segajo v leto 1927. Njihova dejavnost temelji na prikazovanju avtohtonih medžimurskih pesmi, plesa in govora. Prizadevajo si promovirati, razvijati in izboljševati področje kulture, hkrati pa je cilj društva ohranjanje ljudskih običajev in tradicionalne ljudske dediščine. Zadnjih 15 let vadijo in plešejo pesmi in plese tudi iz drugih krajev Hrvaške, na leto pa imajo tako doma kot v tujini okrog 50 nastopov. V svojem kraju imajo urejeno etnografsko zbirko kraja. Z lastnim angažmajem skozi vsa leta delovanja zbirajo sredstva za obnovo in ohranjanje donjedubravske noše, nabavljajo pa tudi noše drugih krajev.


Društvo je za svoje delo prejelo tudi največjo nagrado iz področja kulture Zrinski ter zlato plaketo kulturno umetniške skupnosti medžimurske regije. V KUD Seljačka Sloga že od majhnega deluje tudi primadona medžimurske lokalne ljudske pesmi Elizabeta Toplak – Teta Liza. Velja za biser medžimurske kulture ter nekakšno ambasadorko pokrajine. Skupaj z društvom so leta 2009 izdali album Teta Liza i Tonček, s trinajstimi redko izvajanimi medžimurskimi pesmimi ter zanje prejeli dve najprestižnejši hrvaški glasbeni nagradi Porin.


Folklorna skupina Komarnan prihaja iz južnoslovaškega obmejnega mesta  Komarno, ime kot tako pa uporabljajo predvsem iz spoštovanja do domačega kraja.  Sami sebe nazivajo »slovaški rebeli«, uporniki motivirani s folkloro. Pravijo, da ima skoraj vsaka vas na Slovaškem svojo kulturo, ples, pesem. Večina plesalcev FS Komarnana je pričela plesati pri folklorni skupini Dunaj, katera je bila sicer ustanovljena kot vojaška folklorna skupina in ima 50-letno tradicijo. Pred dvema letoma pa je bila  ustanovljena dramska skupina, ki vzpodbuja mlade, da izražajo svoj talent na raznih področjih in iz te se je pričel graditi tudi mlad folklorni ansambel Komarnan – slovaški uporniki, kjer ima vsak član specifične izkušnje s folkloro, igranjem itn.


Delo skupine temelji na ljubezni do slovaške tradicionalne glasbe, pesmi in unikatnega plesa. Zahvaljujoč dinamičnim in popolnim prikazovanjem različnih običajev in življenja Slovakov so uspešni po celem svetu. Slovaki namreč svoj odnos do ljubezni in življenja radi izražajo skozi glasbo in ples.  Ne predstavljajo in prikazujejo samo tradicionalno slovaško folkloro, kot je to običaj (zato pa so uporniki), ampak v koreografije in odrske postavitve vpeljujejo tudi svoje ideje in elemente. In to je tisto, kar dela skupino Komarnan unikatno. 


Po uradnem zaključku večera je nato sledila še zabava s skupino Hay, ki se je zavlekla v pozne jutranje ure.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      26.07.2014 ob 16:53 ....... gost

      Slika štev. 31 naj se ide skrije in što koli je .

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      26.07.2014 ob 17:49 vinko megla gost

      Na pa so prišli tudi Bolinski eceki na svoj račun žretja pa lokanja.Rejsan fajn je dilou samo so pa meli pijačo toplo langaš pa je nej glij jako dober bu se mi vijdi.Ka je nej dosta lidij bilou ka so nikaj nej davali kšenki neven zakoj nej vejpa tou je še zna ka Janša puso kaj pejnez za mitig.

      7 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      26.07.2014 ob 20:08 gost 4 gost

      Megleni, žal mi je tistega, ka te je napravo, pa skoto!

      2 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      26.07.2014 ob 20:42 vinko megla gost

      Se opravicujen ce san kuga ozalo .

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      27.07.2014 ob 21:59 peđo le on gost

      ge pa je ze biu župan v nedelo? leka ga je doj bujlo ka njemi v soboto badigard peđo mej mogo sprositi zabadaf langaša. adijo doktore. peđo leka eple samo ti ne veš ka de zavec kandidera za župana. kak je pokeb friško ozdravo. zna što što je njegof doktor pa ka li jej ka je decembra še biu fejst boleni.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.