https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

S projektom Zdrava skupnost ustvarili temelje za bolj zdravo življenje otrok in staršev

Murska Sobota, 13.08.2014 ob 7:30  

V torek je v prostorih Nacionalnega inštituta za javno zdravje OE Murska Sobota potekala novinarska konferenca na kateri so skupaj s Centrom za zdravje in razvoj prestavili rezultate projekta Healthy ali Zdrava skupnost. Če imate otroke v vrtcu in ste morali na pobudo otrok do vrtca s kolesom, peš ali skirojem namesto avtomobila, je to rezultat tega projekta. Partnerji in sodelujoči v projektu so nad projektom zelo zadovoljni. 


Jasmina Papić je predstavila projekt Zdrave skupnosti, ki poteka že od oktobra leta 2012 in se konec septembra letos zaključuje. Vrednost projekta je  dobrih 890 tisoč EUR in je kar 85 % financiran iz evropskih nepovratnih sredstev. S projektom so želeli ustvariti trajnostne osnove za bolj zdrav življenjski slog predšolskih otrok in njihovih staršev v čezmejnih regijah Slovenije in Madžarske.

V sklopu projekta sta nastala 2 nova priročnika, ki so ju na novinarski konferenci podrobneje predstavili. Prim. mag. Branislava Belović, dr. med. je predstavila Priročnik za spodbujanje zdrave prehrane v družini, ki je izšel v madžarskem jeziku.  Belovićeva ga je označila kot enostavnega, praktičnega in razumljivega z recepti za okusne in zdrave jedi. Predstavili so še priročnik za vzgojitelje in učitelje za spodbujanje zdrave prehrane in telesne dejavnosti v šolah v slovenskem in madžarskem jeziku.  Poseben del priročnika obsega tudi konkretne nasvete za realizacijo ciljev oziroma izvedbo nasvetov.

Zlatko Mesarić iz CZR Murska Sobota pa je predstavil njihov del projekta, in sicer potovalne navade otrok na poti v vrtec, spregovoril pa je tudi o spodbujanju aktivnega in zdravega potovanja v vrtec, prometni varnosti in zmanjševanju okoljske obremenjenosti. Otroci iz 33 vrtcev v Pomurju so trikrat sodelovati v Kampanji dnevnik potovanj in sicer tako, da so cel teden zbirali nalepke glede na način prihoda v vrtec. Vsak otrok je svoj prihod vsak dan posebej nalepil na poseben plakat. S tem so želeli opozoriti na drugačne možnosti potovanja. Kar 21 vrtcev je bilo nad projektom zelo navdušeno in bi ga še želelo nadaljevati. Rezultat projekta je povečanje uporabe okolju prijaznega prihoda v vrtec za kar eno tretjino.

O njihovi izkušnji je spregovorila Jožefa Bačič iz vrtca Romano iz Pušče, ki je gradivo pohvalila, saj je pisano na kožo vzgojiteljic in razumljivo. Pohvalila je projekt in poudarila, da so v njihovem vrtcu s tem rešili večni problem parkiranja. Sprva so starši parkirali avtomobile skoraj pred vrati vrtca, danes jih veliko pride peš, s kolesom, poganjalcem. Trajnostno ozaveščanje o različnih in okolju prijaznih možnostih prihoda v vrtec bi želeli nadaljevati tudi v prihodnje, saj vsako leto pride nova generacija staršev. Gonilo sprememb pa so bili prav otroci. Podobne izkušnje imajo tudi v Vrtcu Lendava, kjer so prav tako opazili porast prihodov v vrtec na bolj aktiven in okolju prijazen način.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      13.08.2014 ob 11:27 smrkci gost

      Če bo država tako ravnala z starši otrok,da jim vzame službe in jih pahne v revčino se slabo piše,staršem in otrokom.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        13.08.2014 ob 12:48 kamenspotike gost

        Kaj pa ma veze tvoj komentar z zgornjim člankom. Preberi, razmisli in potem piši, ne pa kar nekaj v tri dni.

        2 2 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      13.08.2014 ob 13:22 Gost2 gost

      Ka je to Nacionalni inštitut za javno zdravje? Ali je to kaj novoga? Ali pa je to ZZV, ker vijdim tisto staro gospo poleg.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.