https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Darja Kapun Grauf: Usposobljeni slovenski kadri lahko tudi v tujini zasedajo zahtevna delovna mesta

17.09.2014 ob 12:45  

V današnji spletni klepetalnici smo v sklopu projekta »Evropa, moja prihodnost« gostili strokovno sodelavko EURES-a Darjo Kapun Grauf.


Postavljali ste ji lahko vprašanja na temo iskanja zaposlitve na evropskem trgu dela, s področja praktičnih, pravnih in administrativnih zadev, povezanih z mobilnostjo na nacionalni in čezmejni ravni.

Go. Kapun Grauf ste med drugim vprašali tudi ali v tujini delodajalci iščejo kadre s točno določeno izobrazbo, ali pa je tudi marsikje zahtevana le določena stopnja izobrazbe kot je to danes že marsikje v Sloveniji. Kot je pojasnila EURES svetovalka, je vse odvisno od delovnega mesta: včasih so lahko zahteve v zvezi z izobrazbo bolj splošne, za določena delovna mesta pa morajo imeti kandidati točno določeno izobrazbo (npr. zdravniki, medicinske sestre, kuharji, natakarji,..).

Na vprašanje, katere papirje si je potrebno priskrbeti, preden nastopiš delo v tujini oz. kaj je potrebno urediti doma in v tujini, da sploh lahko delaš npr. v Avstriji, je pojasnila, da se je vse potrebno dogovoriti z delodajalcem: »Delodajalec za vas ob prijavi v zavarovanje pridobi številko socialnega zavarovanja, sami si morate pri njih odpreti bančni račun, lahko vam pa delodajalec plačo nakazuje tudi na bančni račun v Sloveniji. Pred zaposlitvijo pa je smiselno, da si date prevesti potrdilo o izobrazbi (zaključno spričevalo, diplomo), ki ga boste potrebovali, ko se boste predstavljali delodajalcem.«

Celotni klepet si lahko preberete tukaj:

 

      

 Projekt je sofinanciran s strani Urada Vlade RS za komuniciranje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Fotogalerija