https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Župan Občine Puconci sprejel zlata maturanta in orača svetovnega formata

Puconci, 30.09.2014 ob 15:30  

Danes je župan občine Puconci, Ludvik Novak, pripravil slavnostni sprejem za zlata maturanta Luko Boharja in Dorotejo Fartek ter najboljšega mladega orača Mateja Sinica.

 

Luka Bohar, doma iz Puconcev, je lansko letni zlati maturant Gimnazije Franca Miklošiča v Ljutomeru. Luka je že v času otroštva rad prebiral različne knjige, brskal enciklopedije in se navduševal nad različnimi dokumentarci preko TV sprejemniki. Z vstopom v osnovno šolo je začel dobivati še dodatna znanja in izkušnje. Zastavljati si je začel cilje in želje, ki bi jih v življenju rad dosegel in sanjal o  potovanjih, spoznavanju novih ljudi, novih kultur in jezikov. Velik del sanj se mu je uresničil, ko je končal osnovno šolo z odličnim uspehom in bil vpisan v zlato knjigo ter se vpisal v evropski oddelek gimnazijskega programa na Gimnaziji Franca Miklošiča.

Evropski oddelek mu je poleg kvalitetne izobrazbe odprl še vrata v svet, saj je imel priložnost obiskati najzanimivejša mesta: Rim, London, Praga, Bruselj in še mnoga druga. Ob vsem tem je spoznal kulture drugih narodov, izpopolnil svoj jezik in kar je najpomembnejše, ustvaril nova prijateljstva. Luka se je v času šolanja zavedal, da šola ni le kraj potovanj ampak tudi trdega dela in vztrajanja in kar hitro je prišel čas mature. Mnogo vloženega dela in veliko nočnih ur pri knjigah se je poplačalo z vpisom med zlate maturante ter vpisom na študij medicine, ki poteka na Fakulteti v Ljubljani.

K županu je bila povabljena tudi Doroteja Fartek, ki je svojo odsotnost opravičila zaradi študijskih obveznosti. Doroteja Fartek, doma iz Šalamencev, je letošnja zlata maturantka na Biotehniški šoli v Rakičanu. Doroteja se je po končani osnovni šoli v Puconcih, odločila za nadaljevanje šolanja na srednji biotehniški šoli v Rakičanu in bila uspešna šolarka že v osnovni šoli, skozi vsa štiri leta srednješolske izobrazbe pa je z vztrajnostjo in pridnostjo uspehe le še dopolnjevala.

V svoji predstavitvi za glasilo Občan je zapisala, da se je v času osnovnošolskega izobraževanja zelo navezala na živali, na delo v naravi in na kmetiji. Sprva je njena želja po izobraževanju na biotehniški šoli naletela na nekaj vprašujočih pogledov in negodovanja, ampak Doroteja je vztrajala pri svojem.

Biotehniška  šola ji je omogočila širjenje znanja na področjih, ki jo zanimajo. Ves čas šolanja je bila vključena v mnoge šolske aktivnosti in udeleževala zanimivih ekskurzij.
Leta so hitro minevala in pred Dorotejo je naenkrat bil zrelostni izpit – matura. Čeprav se ji matura ni zdela pretirano zahtevna, pa sama takšnega uspeha vendarle ni pričakovala. Uspeha so bili vsi zelo veseli, od domačih do profesorjev, od katerih je prejela v spomin zlato pšenično zrno v obliki priponke, kot najvišje priznanje, ki ga podeljuje šola.

Doroteja se je odločila za študij vinogradništva, vinarstva in sadjarstva na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede v Mariboru.

Matej Sinic iz Puževcev, 21. letni študent strojništva, orač svetovnega formata, je na letošnjem svetovnem prvenstvu v oranju v Franciji dosegel najboljšo posamezno uvrstitev za Slovenijo doslej. Drugič na svetovnem prvenstvu je bil v kategoriji oranja s plugom s krajniki na strnišču četrti in samo pet točk mu je zmanjkalo do naslova svetovnega prvaka v kategoriji. Izvrstnemu dosežku je dodal še peto mesto v oranju na ledini in z dosežkoma veliko prispeval k dobri ekipni uvrstitvi Slovenije.

Matejevi začetki oranja segajo v leto 2007, ko je prvič tekmoval, takrat z navadnimi plugi. Leta 2008 je začel tekmovati s tekmovalnimi plugi krajniki. Udeležil se je tudi državnega tekmovanja v Rakičanu, kot domačin, kjer je bil najmlajši tekmovalec in zasedel 5. mesto. Leta 2010 je s svojimi prihranki kupil nov tekmovalni plug krajnik znamke Kverneland in ga skupaj s traktorjem opremil za tekmovanje. Na regijskem tekmovanju v Mali Polani je zasedel 1. mesto, na državnem tekmovanju v Turnišču pri Ptuju prav tako 1. mesto in postal državni prvak kategorije plugi krajniki. Uvrstil se je svetovnega tekmovanja v oranju leta 2012, v Biogradu na Moru, na Hrvaškem. Matej Sinic je barve Slovenije zastopal med 28 tekmovalci v kategoriji krajniki, iz 31 držav in prvi dan na strnišču dosegel 18. mesto, drugi dan na ledini pa 8. mesto.

Matej Sinic, kot se sam rad pošali, je na traktorju, odkar je shodil. Za vse izjemne dosežke, posebej odlične uvrstitve na svetovnem tekmovanju imajo za sabo ure in ure priprav in treningov. Velika spodbuda pa so vsekakor najbližji, domači, ki mu stojijo ob strani in vsi navijači ter člani Društva oračev.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      30.09.2014 ob 17:40 Bodončar gost

      Ka pa za svojoga sijna je nej napravo

      0 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.