https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Knjiga »Vlado Kreslin, Slovenija in jaz« skozi oči Ruth Dupre predstavljena v Murski Soboti

Murska Sobota, 09.10.2014 ob 7:05  

V Pokrajinski in študijski knjižnici v Murski Soboti je včeraj potekala predstavitev knjige »Vlado Kreslin, Slovenija in jaz« ameriške pisateljice Ruth Dupre. Pisateljica in Vlado Kreslin sta glasbeno-literarni večer prijetno obarvala s pripovedjo o začetku njunega prijateljstva, nastanku knjige te s Kreslinovimi skladbami.


V sklopu literarno glasbene turneje, s katero Kreslin in pisateljica predstavljata knjigo pod imenom »Vlado Kreslin, Slovenija in jaz«, sta se včeraj popoldne mudila tudi v Murski Soboti, kjer sta na zelo zanimiv in prijeten način predstavila knjigo ter tudi celotno ozadje, ne samo nastanka knjige, temveč tudi njunega prijateljstva in prenekaterih zgodb, ki so zapisane v knjigi.

Knjiga se žanrsko uvršča med biografijo in roman in je v bistvu nekakšen pogled pisateljice na Slovenijo skozi Kreslinovo življenje ter neštetih zanimivih zgodb in prigod na njegovi poti – kot jih je videl v bistvu tudi Kreslin s svojimi očmi, kot sam pravi. V vse to se še vključijo še občutki Duprejeve ob njenih obiskih v Sloveniji ter z barvnimi fotografijami iz Kreslinovega arhiva.

Prenekaterih zgodb sta se na literarnem večeru tudi dotaknila, ter jih predstavila na zelo doživet in tudi humoren način. Med drugim sta tudi pripovedovala o začetku njunega prijateljstva, ki se je začel prav z Internetom. Kot je povedala Ruth, jo je glas Vlada Kreslina neznansko prevzel in kasneje se je z možem odpravila na njegov koncert, ki pa je, kot sta pripovedovala, po spletu prigod potekal kar v dnevni sobi Kreslina.

Skozi njuno prijateljstvo je kasneje Deprejeva začela pisati knjigo, ki si v ZDA ni utrla pot na knjižne police, ter je kasneje tako bila nekoliko prirejena za slovenski trg in prevedena v slovenščino ter tudi izšla v sozaložništvu založbe Modrijan in Založbe Kreslin.

Na literarno-glasbenem večeru sta avtorja skupaj zapela prenekatere Kreslinove pesmi, poudarila pa tudi pomen njunega prijateljstva, ob čem je pisateljica povedala, da ji je le to prineslo v njeno življenje nove neprecenljive barve.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.10.2014 ob 9:48 Stewen gost

      MOJ KLOBUK IMA PA LUKNJO - Verjamem,da je med Vladom in Ruth veliko prijateljstvo, kar ne moti njunih partnerjev. Očitno pa je, da pa spet ne tako veliko, da bi si izmenjala garderobo Ona še naprej nosi amerški kavbojski klobuk, On pa se ne more ločiti od markovskega "kranščaka" (klobuka). Če bi klobuke izmenjala, vsaj pred publiko, bi bil to znak neizmernega prijateljstva, morda celo platonske ljubezni. Škoda. da se tega nistsa spomnila, kj ne da?

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.