https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: S kolesi po Bogojini in okoliških vaseh do novih znanj in izkušenj

10.10.2014 ob 8:30  

Nastala je učna pot, ki so jo overili in potrdili tudi s strani ministrstva v okviru programa popestrimo šolo. Včeraj so pot prvič prekolesarili in jo obogatili z raznoraznimi delavnicami.

 

Vir znanj, spretnosti, etnološke in stavbne dediščine, kulturne krajine, matematičnih, fizikalnih in kemičnih procesov je v šolskem okolišu. Predmetni učitelji so prilagodili učne vsebine naravoslovnih in kulturnih dni temu cilju. Nastala je pisana vsebina, ki celostno zaokroža Prekmurski prostor - prekmurske terase, prehode iz ravninskega dela v Krajinski park Goričko, meje med slovenskim in narodnostno mešanim prebivalstvom, bogato etnološko dediščino in pestro kulinarično ponudbo.

Slovani.si kolesarska učna pot je strokovno domišljena oblika medpredmetne povezave, na kateri udeleženci trajnostno pridobijo znanje na lastni izkušnji. Pot povezuje različne vsebine iz različnih strokovnih področij, ki so obogatene s praktičnimi delavnicami, in sicer lončarsko, delavnico s krep papirjem in fotovideo ustvarjalnico turističnega videospota. Delavnice so popestrili z liki in prizori iz Prekmurskega gostuvanja – svati, bik za nevesto, ciganka ter slovanska mitologija ipd.

Pot je srednje lahka in vodi iz Bogojine mimo Filovec, Loončarske vasi, Filovskega gaja, Strehovskih goric in Bukovniškega jezera do adrenalinskega parka ob njem. Z namestitvijo v Moravskih Toplicah je to lahko tudi zanimiva dvodnevna pustolovščina s plavanjem, opazovanjem zvezd in nočnim pohodom.

Kolesarska učna pot se začne pri Osnovni šoli Bogojina z dobrodošlico udeležencem ter s predstavitvijo poti naravne in kulturne dediščine. Nadaljuje se s lončarsko delavnico na vretenu in prostoročnim oblikovanjem votle glinene plastike in spominskega izdelka. Nato sledi vožnja s kolesi po obronkih Panonskega morja, mimo Plečnikove cerkve v Bogojini in Magdine hiše v Filovcih, do Lončarske vasi Filovci, kjer so jim predstavili obrti in stavbne dediščine panonskega prostora ter jim postregli malico. Po malici so kolesarili do naslednje postojanke, kjer so si ogledali slike s prekmurskega gostuvanja: pozvačin, Picko banda, bik za nevesto in se naučili tradicionalna plesa šujster polko in šamarjanko ter izdelavo rož in okrasja za gostuvanje. Po »poroki« so se odpravili v Filovski gaj, kjer so spoznali vse o vinih, vinski kulturi, trti, ki je ena izmed najstarejših kulturnih rastlin, vinskih sortah, pravilih pokušnja vin (le barva in vonj) in stavbni dediščini stare vinske kleti. Nato je sledil ogled vinograda VITIS VITAe s preko štirideset različnimi sortami grozdja in pogled čez Panonsko ravnino, ki seže vse do vašega doma.

Po predstavitvi rezultatov geoloških raziskav Filovskega naftnega polja-vrtine FI-8 je sledila vožnja s kolesom po gozdni poti mimo Strehovskih goric, cerkvice Svetega Vida do Vidovega izvira vode, kjer so si privoščili počitek na energetskih točkah in nato nadaljevali do izvora Bukovniškega jezera, ob katerem so si privoščili poslovilno kepica sladoleda in se po ravninskem delu vrnili v Osnovno šolo Bogojina.

Vsebine so prilagojene tretji triadi, tudi po fizični zahtevnosti poti. Udeleženci jo izvedejo kot naravoslovni ali kulturni dan, možno pa jo je vključiti tudi kot šolsko ekskurzijo v Prekmurje. Tudi ostale organizirane skupine ali družine lahko po predhodni najavi dobijo strokovno vodenje.

Organizatorji dodajajo, da lahko skupina ali posamezniki z doplačilom nadaljujejo pisano potepanje v adrenalinskem parku ob jezeru, na voljo je tudi prostor ob zidanici za namestitev šotora, da lahko naslednji dan obiščete še zdravilišča in termalna kopališča v Moravskih Toplicah.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.