https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V času martinovega previdno in odgovorno za volan – ne ogrožajte sebe in drugih!

08.11.2014 ob 7:00  

V okviru kampanje "0,0 šofer-trezna odločitev" od 7. do 11. novembra 2014 ponovno potekajo intenzivnejše aktivnosti z namenom zmanjšanja števila prometnih nezgod, ki se zgodijo pod vplivom alkohola in drog. Cilj kampanje  je  ničelna toleranca do alkohola in drog  v prometu. Vsak, ki sede za volan, se mora zavedati, da psihoaktivne snovi in vožnja ne sodijo skupaj, in to spoštovati, zaradi lastne varnosti in varnosti drugih. Psihoaktivne snovi  vplivajo na spremembo vozniških sposobnosti in sloga vožnje, zato pomenijo večje tveganje za nastanek prometne nezgode. Že manjša količina popitega alkohola lahko povzroči usodno nesrečo.

 

Partnerji nacionalne kampanje ob bližajočem se martinovanju, ki je pogosto povezano z uživanjem prekomernih količin alkoholnih pijač, pozivamo vse uporabnike alkohola k njegovi odgovorni rabi, voznike pa, naj nikar ne sedejo za volan, če so pred tem uživali alkohol ali  druge psihoaktivne snovi. Organizatorje javnih prireditev, lastnike gostinskih lokalov ter trgovce pozivamo, naj pri prodaji in ponudbi alkoholnih pijač dosledno spoštujejo določbe Zakona o omejevanju porabe alkohola in alkohola ne prodajajo oz. ponujajo opitim in mladoletnim.

Policija bo opravljala poostrene nadzore v zvezi z vožnjo pod vplivom alkohola, skupaj s pristojnimi inšpektorati pa bo izvajala tudi intenzivne nadzore nad nedovoljeno prodajo in ponudbo alkohola.

Ob tej priložnosti bi želeli še posebej opozoriti na uživanje alkohola med mladimi. Le-to je zelo zaskrbljujoče, ne samo zaradi vožnje pod vplivom alkohola, ki je pomemben vzrok za poškodbe in smrti med mladimi, temveč tudi  zaradi daljnosežnih negativnih posledic, ki jih ima zgodnje uživanje alkohola na pridobivanje samozavesti, na sposobnost tvorjenja kakovostnih socialnih mrež, na razvoj možganov, na kasnejši razvoj zasvojenosti in na zdravje nasploh. Mladim je potrebno pokazati, da se je mogoče zabavati tudi brez alkohola, da je takšna zabava bolj kakovostna in predvsem bolj pristna.

Odrasli moramo mladim pomagati z ustreznimi zgledi, stališči, pogovorom in s tem, da jih učimo socialnih veščin in jim omogočimo pridobiti potrebno samozavest, ki jih bo odvrnila od škodljivega pitja. Za učinkovitejše zmanjševanje škode zaradi alkohola v naši družbi je nujno, da  vzpostavimo bolj kritičen odnos do posledic tveganega in škodljivega pitja alkohola, ter da ozavestimo, da tvegano in škodljivo pitje zmanjšuje kakovost našega življenja in življenja ljudi okoli nas.Tudi martinovo je priložnost za spremembe v odnosu do alkohola, za pogovor o tej vse bolj pereči temi in za dajanje pozitivnega zgleda otrokom in mladim.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.