https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TOP 10

10 najbolj pogostih in bizarnih motenj hranjenja

20.12.2010  

V moderni družbi dajemo veliko poudarka na zdravo prehranjevanje. Toda ko to preseže meje, govorimo o motnjah hranjenja. Na seznamu predstavljamo 10 najbolj pogostih in bizarnih motenj hranjenja, ki se pojavljajo dandanes. 

Ortoreksija

Velikokrat se ta bolezen zamenjuje z anoreksijo; gre pa pravzaprav za obsedenost z zdravim prehranjevanjem. Glavna razlika je v tem, da so anoreksični ljudje obsedeni s hujšanjem, ortoreksični pa pretirano stremijo k zaužitju t. i. zdrave, »čiste«  hrane.

Prader-Willijev sindrom

PWS je redka genska bolezen in posledica kromosomske napake, ki lahko prizadene oba spola in vse rase. Povzroča različne simptome, npr.: zmanjšane motorične sposobnosti, nepopolno rast, umsko zaostalost in nenormalen tek. Če bolniki niso pod stalnim nadzorom, se lahko dobesedno pojedo do smrti. Zdravljenje poteka s pomočjo rastnega hormona in dietami, pri katerim bolniki uživajo malo kalorij, in se je morajo držati praktično vse življenje.

»Pica«

Tu gre za motnjo hranjenja in duševno bolezen hkrati. Bolniki imajo potrebo po uživanju neprebavljivih snovi, kar vključeje vse od cigaretnih ogorkov do barv ipd. Smrt za posledicami te bolezni je pogosta, saj se bolniki pogosto zastrupijo s kemičnimi snovmi oz. si poškodujejo notranje organe z ostrimi predmeti. 

Bigoreksija

Bolezen, ki jo pogosto opredeljujemo kot nasprotje anoreksije in je edina na tem seznamu, ki v večji meri prizadene moške kot ženske. Bigoreksiki so obsedeni s fitnesom in dietami, in ne glede na to, kakšne mišice imajo, nikoli niso zadovoljni s svojim videzom in so zelo sramežljivi. Za njih je razkazovanje telesa ponižujoče, saj nikoli ne izgledajo dovolj dobro za svoja merila. 

Kompulzivna motnja hranjenja (BED)

Ta bolezen ni enaka bulimiji, kot je včasih zmotno mišljeno; gre za napade lakote in posledično nenormalo »basanje« s hrano.  Bolniki se prav tako kot anoreksiki in bulimiki sramujejo svojega telesa in v glavnem tudi svojih prehranjevalnih navad.

Anoreksija atletika

Sama po sebi ni bolezen, vendar najpogesteje nastopi skupaj s katero od motenj hranjenja. Oseba, ki trpi za tem sindromom, je obsedena s telovadbo in pogosto gre preko meja svojih sposobnosti, kar posledično vodi do izčrpanosti in telesnih poškodb. 

Sindrom nočnega prenajedanja

Je motnja prehranjevanja, ki se v zadnjem času pogosto pojavlja. Kot že samo ime pove, se osebe s tem sindromom nekontrolirano prenajedajo ponoči, medtem ko čez dan ne pojedo skoraj nič. Trpijo za nespečnostjo, pogosto pa jih prebudi potreba po hrani. Kot večina bolnikov, tudi ti zanikajo in skrivajo svoje težave pred drugimi.

Dismorfofobija

Ljudje s to motnjo so prepričani, da imajo celo vrsto telesnih napak, kar ne vključuje samo namišljene debelosti in grdote, ampak se v ogledalu vidijo povsem drugačne, kot v resnici so. Bolniki dejansko vidijo tiste napake, ki jih nimajo, npr.: nesimetričnost udov ipd.

Bulimija nervoza

Pri tej bolezni gre za izmenjajoče cikle prenajedanja in bruhanja. Da bi spravili zaužito hrano iz telesa, se bulimiki pogosto poslužujejo odvajal in pretirano telovadijo. Da bi skrili svoje prehranjevalne motnje, so pripravljeni iti zelo daleč. Bolezen pa pogosto na zunaj ni opazna, saj se pri tistih, ki izbruhajo samo toliko, kot so pojedli, telesna teža ne spreminja drastično.

Anoreksija nervoza

Najhujša izmed vseh naštetih motenj hranjenja, pri čemer se bolnik vztrajno upira hrani. Tudi ko je že zelo suh, sam sebe vidi predebelega. Odpovedovanje hrani pogosto spremlja še pretirana telovadba.  Oseba čuti velik strah pred debelostjo, čeprav se mu telesna teže zelo znižuje. Po novejših študijah za boleznijo trpi ena od 100 najstnic. Odvisnost od nehranjenja je tako močna kot pri alkoholikih ali narkomanih. Čeprav se bolniki od bolezni ozdravijo, obstaja zelo velika verjetnost, da se bolezen ponovi. 

Foto: www.sxc.hu

Vir: WWW.LISTVERSE.COM

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. nina85
      22.12.2010 ob 11:49 nina85

      kaj pa samo sidrom prenajedanja, vse več ljudi najde uteho ravno v prenajedenju.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.