https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TOP 10

TOP 10 božičnih večerij iz različnih koncev sveta

24.12.2010  

Ob današnjem predbožičnem večeru vam predstavljamo »TOP 10« tradicionalnih božičnih večerij iz različnih koncev sveta. 

10. Vzhodna Evropa

Na območju vzhodne Evrope (npr.: Poljska, Ukrajina, Litva) imajo na božični večer ustaljeno navado, da postrežejo z dvanajstimi brezmesnimi jedmi, in sicer je jedilnik tako bogat zaradi tega, ker se v predbožičnem času postijo.

Na Češkem tradicionalno jedo pečenega krapa in krompirjevo solato. Ta navada izhaja iz obdobja baroka, po velikem porastu gojenja rib v ribnikih. V mnogih gospodinjstvih je del božičnih priprav tudi peka različnih vrst piškotov, ki jih med drugim uporabijo tudi za okrasitev božičnega drevesa.

9. Peru 

Foto: www.docuturkey.com

V Peruju se na božični večer zbere velika družina ob obilni večerji. Jedo nadevanega purana z govedino in arašidi, okrašenega s svežim ananasom in češnjami; pečen krompir in jabolčno omako. K večerji spadata še sladica iz rozin in marcipana ter gosta vroča čokolada. Opolnoči nazdravijo in si izmenjajo lepe želje ter pojejo božične pesmi. 

8. Finska

Joulupöytä (v prevodu »božična miza) je ime za tradicionalno finsko božično večerjo. Sestavljena je iz mnogih različnih jedi, ponavadi sezonskih. Glavna jed je gnjat z gorčico in kruhom. Jedo še ribe, narastke z drobovjem, krompir, riž in korenje. K jedem postrežejo kuhano vino (finsko glögi).

7. Kanada

Foto: www.myrecipes.com

Božična večerja v Kanadi je podobna angleški in ameriški; sestavljena je iz nadevanega purana, krompirjevega pireja in brusnične omake. Za sladico si privoščijo slivov narastek in puding, pijejo pa jajčni liker z manjšo ali večjo vsebnostjo alkohola.

Predstavniki različnih etničnih skupin pa imajo drugačne navade, in sicer imajo večinoma tako božično večerjo kot v državah, iz katerih izhajajo.

6. Danska

Na Danskem je del božične večerje pečena svinjina ali gos oz. raca. Za prilogo pripravijo krompir, rdeče zelje in veliko omake. Posladkajo se z riževim pudingom z mandlji, pijejo pa posebno božično pivo z veliko vsebnostjo alkohola. 

5. Nizozemska

Nizozemska božična večerja se precej razlikuje od tistih v sosednjih državah. Po tradiciji se zbere jo skupine ljudi, kjer si vsak udeleženec v svoji majhni ponvi pripravi prigrizek, sestavljen iz zelenjave in različnih vrst mesa, rib in rakcev. Ob tem jedo še različne vrste solat, omak in sadja. Običaj najverjetne izvira iz nekdanje nizozemske kolonije Indonezije.

Nizozemci pa imajo radi tudi sodobnejše božične večerje, podobne angleški. Pripravijo pečenega purana, raco, zajca in gnjat ter zelenjavo, krompir in solato.

4. Francija

V Franciji imajo na božični večer zelo dolga srečanja ob večerji, kar imenujejo a reveillon. Običajne jedi se sestavljene iz račjih ali gosjih jeter, ostrig, prekajenega lososa, jastoga, pečene race ali purana z nadevom in  francoske božične torte »La Bouche de Noel« za sladico. Francozi si ob vseh dobrotah privoščijo še šampanjec in se zabavajo do jutranjih ur.

3. Nova Zelandija

Navade na Novi Zelandiji so zelo podobne angleškim zaradi zgodovinskega ozadja. Novozelandska božiča večerja je tako sestavljena pečenega purana, pečene zelenjave, nadeva in brusnične omake. Namesto purana ponekod kot glavno jed jedo tudi pečeno gnjat ali jagnjetino.

Novozelandska večerja se od britanske razlikuje po tem, da ne pripravljajo race, saj uvažanje tujih mesnih izdelkov ni dovoljeno. Za sladico jedo pite ali slivov puding, kar prav tako izvira iz angleških običajev. Ker je na Novi Zelandiji božič poleti, so ob božičnem večeru pogosti tudi pikniki z jedmi na žaru in sezonskim sadjem, kot so jagode in češnje.

2. Velika Britanija

Foto: www.bonapetit.com

Angleži ponavadi božično večerjo jedo popoldne, in sicer so na jedilniku pečen puran ali gos, včasih tudi svinjina, pečen krompir, kuhana zelenjava idr., za sladico pa slivov puding in žele iz žganja.

1. Združene države Amerike

Navade v ZDA pogosto izvirajo iz Velike Britanije, pa tudi iz različnih ostalih delov Evrope. Najznačilnejša ameriška božična večerja ponavadi vsebuje: pečenega purana z nadevom, brusnično omako, koruzo in grah. Za sladico pa Američani ponavadi jedo bučno ali jabolčno pito, sadno ali korenčkovo torto, različne vrste piškotov ipd. Seveda pa je jedilnik odvisen od etnične pripadnosti prebivalcev ZDA. 

Foto: www.sxc.hu

VIR: www.listverse.com

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.