https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Pred odločitvijo o moratoriju na t.i. fracking želijo lendavski odbori več informacij

11.03.2015 ob 8:20  

Na včerajšnji skupni seji odborov za okolje in prostor ter gospodarstvo, kmetijstvo in turizem Občine Lendava so obravnavali izvajanje programa in akcijskega načrta varstva okolja v občini ter predlog za vzpostavitev moratorija na izvajanje vseh aktivnosti v povezavi s črpanjem plina na plinskih poljih v občini Lendava.


Odbori od države zahtevajo odgovorno ravnanje do domnevno spornega črpanja plina in pripravo strokovnih pojasnil o hidravličnem lomljenju. Kot so se strinjali, mora biti presoja vplivov na okolju obvezujoča, zadoščeno pa mora biti tako ustavni pravici do zdravega okolja kot tudi prosti podjetniški pobudi, a ne na račun okolja.

Pri tem je župan Občine Lendava Anton Balažek poudaril, da so odprte vse možnosti, v kolikor se bo ravnalo odgovorno, na vsak način pa želijo priti resnici do dna.  Če za to ne bo poskrbela država, bo morala občina, je še napovedal in pojasnil, da v kolikor nimajo pravih odgovorov, lahko pride do katastrofe v obeh primerih – v enem primeru okoljske, v drugem pa bodo škodo utrpeli vsi, od pridelovalcev do storitvenih dejavnosti, poroča STA.

Predstavnik civilne iniciative Ustavimo fracking v Sloveniji Mihael Kasaš je med drugim predstavil bojazni iniciative in številne potencialne nevarnosti posegov in njihovo pobudo za sprejetje moratorija na hidravlično lomljenje peščenjakov na Petišovskem polju dokler ne bo o postopku sprejeta zakonodaja.

Foto: Občinski svet Občine Lendava (arhiv Pomurec.com)

Direktor Geoenerga Miha Valentinčič je zavrnil očitke o nevarnosti črpanja plina, pojasnil obstoj zakonodaje, ki v Sloveniji obravnava hidravlično lomljenje, in opozoril, da v Sloveniji t.i. frackinga, kot je znan v ZDA, ni. V ZDA po njegovih pojasnilih izvajajo hidravlično lomljenje skrilavcev, pri nas pa gre le za hidravlično spodbujanje.

Člani odborov so v razpravi zavzeli stališče, da naj pri razsvetlitvi problematike svoje delo opravi stroka, javnost se naj o tem informira in šele na to bodo podane odločitve, saj po njihovem mnenju ne gre zanemariti tudi dejstva o veliki količini plina, ki ga načrpajo na tem območju. Ta količina predstavlja deset odstotkov vseh slovenskih potreb po plinu.

 

 

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.