https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

O pravicah slovenskih manjšin v tujini: Slovenci na avstrijskem Štajerskem so tudi ljudje

Petanjci, 23.03.2015 ob 7:00  

Na okrogli mizi Slovenci na avstrijskem štajerskem med tradicijo in inovacijo so ponovno razpravljali o pravicah slovenskih manjšin v tujini. Zgodovinsko gledano so bili Slovenci na avstrijskem Štajerskem pogostokrat zanikani, odvzete so jim bile marsikatere pravice. Na okrogli mizi je sodeloval tudi akademik prof. dr. Anton Vratuša, ki se že od študijskih let bori za naše manjšine.


Inštitut za narodnostna vprašanja, Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija, odbor SAZU za preučevanje manjšin in Kulturno društvo Člen 7 za avstrijsko Štajersko - Pavlova hiša so ob 100-letnici akademika prof. dr. Antona Vratuša in 90-letnici Inštituta za narodnostna vprašanja priredili okroglo mizo na temo "Slovenci na avstrijskem Štajerskem med tradicijo in inovacijo". Na njej so razpravljali o tem, kakšne so bile dosežene spremembe na področju manjšinskih pravic in o tem, zakaj so Slovenci na avstrijskem Štajerskem bili tako dolgo zanikani. 

Kot je poudaril prof. dr. Anton Vratuša, so se spremembe že zgodile, predvsem moramo začeti razmišljati v smeri bistva samega človeka. Ne glede na to kdo smo, kakšno je naše prepričanje, verska predanost ali kje živimo, vsi smo na koncu koncev ljudje in se moramo med seboj spoštovati. Ne more biti nekdo zanikani, ne more se nekomu kratiti pravice, če je isto človeško bitje, kakor smo mi sami.

Prof. dr. Anton Vratuša je skupaj z moderatorjem Borisom Jesihom, prof. dr. Wolfgangom Gomboczem, dr. Feliksem Bisterjem, dr. Andreo Haberl-Zemljič, dr. Christianom Promitzerjem, dr. Danijelom Grafenauerjem in mag. Susanne Weitlaner še razpravljal o inovativni prihodnosti, ki čaka vsakega človeka. Na tej točki se v težavah znajdejo prav slovenske manjšine, ki ne bi smele ostati v preteklosti, kjer so bile napačno obravnavane.

Po končani okrogli mizi so se z obiskovalci in drugimi gosti odpravili v Pavlovo hišo v Laafeld (poleg avstrijske Radgone), kjer so si ogledali razstavo dveh zelo priznanih fotografov, prof. dr. Antonu Vratuši pa so čestitali ob 100. rojstnem dnevu. Prof. dr. Anton Vratuša je tisti dan postal častni član Kulturnega društva Člen 7 za avstrijsko Štajersko. Kot je povedala mag. Susanne Weitlaner, je prof. dr. Anton Vratuša zanje bil kot oče, vedno je stal ob strani vsakemu človeku posebej, vsakemu narodu in se že od nekdaj boril za pravice vseh. Ob tem presenečenju se je prof. dr. Anton Vratuša zahvalil in napovedal, da si želi v mednarodnem prostoru narediti program za 21. stoletje. Človek mora ostati človek. Vsi smo isti, ko se gre za naše pravice, je še dodal ob čestitkah.

Foto: Branko Žunec

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.03.2015 ob 9:12 Janez gost

      Kaj pa pravice Slovencev v Sloveniji?

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      23.03.2015 ob 14:08 gost pravica gost

      Ja, slovenci v tujini so tudi lidge, kakše pravice pa majo napram naši manjšini vougrof? Samo iščejo pravice na vseh področjih, pa se med sebof zaposlujejo. Ka jin da njihova matična država na štero se tak sklicujejo, bore malo, slo. manjšini tan pa nič.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.