https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: S projektom FUTUR ponujeni novi turistični paketi in virtualni sprehodi po pomurskih in madžarskih gradovih

Beltinci, 26.03.2015 ob 10:30  

S projektom FUTUR so virtualno povezali 14 pomurskih in madžarskih gradov ter ustvarili novo turistično ponudbo.


Na včerajšnji zaključni prireditvi čezmejnega projekta FUTUR, ki je bil potrjen v sklopu OP SI-HU 2007-2013, so v prostorih beltinskega gradu slovenski in madžarski partnerji predstavili rezultate večletnih aktivnosti v okviru projekta, katerega nosilec je Razvojna regionalna agencija Mura.

Nova turistična ponudba

Kot je pojasnil direktor RRA Mura Danilo Krapec, regiji na slovenski in madžarski strani tvorita skupni prostor, ki ima bogato naravno dediščino, kulturno dediščino in programsko ponudbo, ki temelji na zgodovini skupnega območja. Na osnovi analiz opravljenih v partnerskih in okoliških regijah je nastala skupna strategija razvoja turizma, s strokovnjaki s področja turizma in turističnimi ponudniki, ki delujejo v teh regijah pa so bili ustvarjeni novi turistični produkti. Rezultat je 20 novih turističnih produktov tako na slovenski kot tudi madžarski strani. Kot je pojasnil Tomislav Knez iz agencije Zvezda Turizem, so turistične agencije prepoznale potencial večih produktov, agenciji Zvezda Turizem in Kompas Pomurje pa sta pristopili k trženju nekaterih turističnih produktov na slovenski strani. Tako domači kot tudi tuji turisti se bodo lahko v naši regiji odločali za pakete: Vikend na podeželju, Pomurski Rdeči baron, Od kmetije do kmetije, Pomurske zvezde in Dve republiki v dveh dneh.

Vzpostavili e – monografijo gradov

V okviru projekta FUTUR je bila ustvarjena spletna stran, na kateri je predstavljenih 14 gradov in dvorcev na obeh straneh slovensko-madžarske meje. Na slovenski strani se je v projekt vključilo sedem pomurskih občin, in sicer Apače, Križevci, Ljutomer, Lendava, Moravske Toplice, Grad in Beltinci, poleg gradov iz teh občin pa je v e – monografiji možno spoznati še gradove iz Železne županije na Madžarskem. Kot je pojasnila Norma Bale, predstavitev gradov in dvrcev ni klasičen vodnik z zgolj naštevanjem dejstev, ampak se obiskovalci strani po gradovih sprehodijo skozi zgodbo. Pri tem jim pomaga »knjižni« lik, in sicer profesor zgodovine Feri Gradnik, ki se skupaj z bralci poda na raziskovanje gradov in okolice. V predstavitvi so združili literarno zgodbo in predstavitev gradu. E – monografija poleg informacij, namenjenih predstavitvi gradov, vsebuje tudi galerije fotografij, zemljevid in 3D modele gradov.

Na treh lokacijah je bil vzpostavljen tudi virtualni sistem vodenja po muzejskih zbirkah in gradovih. V Beltincih bo obiskovalcem po grajskem muzeju zdravstva v pomoč spletna aplikacija, namenjena mobilnim telefonom in tabličnim računalnikom, s pomočjo katere bodo dobili vse informacije o muzeju.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.