https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Filo o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih: vsak ima pravico do svobodnega odločanja

06.04.2015 ob 14:00  

Znotraj Evangeličanske cerkve nimajo enotnega stališča o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Tako je ob predstavitvi svoje velikonočne poslanice dejal škof Evangeličanske cerkve Geza Filo.

 

Evangeličani spoštujejo naravni zakon zakonske zveze med moškim in žensko. Protestantizem pri tem vsakemu verniku daje svobodo odločanja. Filo se pri tem opira na razmišljanje Martina Luthra. Po njegovih besedah je bil Luter kot reformator revolucionaren tudi na področju zakonske zveze med moškim in žensko ter pri vprašanju enakopravnosti med njima. Zato pravi, da je zakonska zveza med moškim in žensko nek naravni zakon, ki ga tudi evangeličani na podlagi Svetega pisma, veroizpovednih spisov in vseh katekizmov spoštujejo in v tem smislu tudi božjo besedo pridigajo.

Kot poroča STA protestantizem po besedah Fila odpravlja neposredni odnos med vernikom in Bogom, s tem pa vsak vernik dobi svobodo, da se lahko odloča sam. V Cerkvi zato zagovarjajo zakonsko zvezo in družino med možem in ženo ter kličejo ljudi, da so strpni do drugače mislečih. Filo je poudaril, da vernikov pri takšni odločitvi v cerkvi ne nagovarjajo v to ali ono smer. Vsak človek je popolnoma svoboden, zato je na njem, da se svobodno odloči ob spoštovanju sleherne drugačnosti.

Filo je še izpostavil, da sprejemanje tako občutljive zakonodaje na hitro ni dobro. Ta tak način povzroči še večje delitve med različnimi mnenji.  Dodaja še, da so zato potrebni široki pogovori, predvsem pa bi morala več spregovoriti stroka. Ljudi naj ne bi delili med seboj, ampak združevali. Podoben odnos imajo po besedah Fila tudi do vprašanja umetne oploditve.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.04.2015 ob 14:49 kajži gost

      No tepa po novem, naj dva baka in dve babi tvorita zakonsko skupnost ! Potem bo svet zelo dolgo obstajal in ljudje bomo iz tega prišli na svet resw samo po bogu in nič več po semenu !!!???

      6 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      06.04.2015 ob 15:14 gost

      Ko bota dva pedra z otročičkom v banji puni vode delala čupi..čupi..potem bodo levaki najsrečnejši ljudje na svetu.

      16 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      06.04.2015 ob 15:48 Beloglavec gost

      Nič nimam proti istospolnim , ampak naj nam ki smo se poročili kot mož in žena ne jemjejo pravice in naj nas ne črtajo iz zakona, da zakonska zveza ni več skupnost moža in žene, ampak dveh oseb, dragi moji , če bomo to dopustili kaj nas čaka naslednjič. A bodo sedaj jemali pravice nam , ki še koliko toliko normalo živimo.Dopustili so pravico do laži, kraje, prevare, tajkunstva, izkoriščanja, zaničevanja čas je da enkrat stopi realnost na slovenska tla. Naj še enkrat povem, da nimam nič proti pravicam istospolnih, ampak naj pustijo pravice do zakonske zveze zapisano tudi kot MOŽ in ŽENA.

      17 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      06.04.2015 ob 17:00 Stewen gost

      MOŽ IN ŽENA - Povsem se strinjam z g. Beloglavcem: mož in žena je/sta tisto, kar šteje, pri čemer pa - po mojem - ni toliko važno, ali sta formalno poročena (in imata poročna lista), ali pa sta v zunajzakonski zvezi,ki je pri nas izenačena z zakonsko zvezo. Seveda bi bilo lepše, ko bi se (tudi v veselje staršev in otrok) poročila. - "Da bi se potem lahko ločila," slišim iz sosednje sobe. Žalostno je,da je tudi pri nas v Pomurju veliko partnerskih razhodov in zakonskih ločitev. Drugod po svetu, na primer v Nemčiji, je menda na 100 porok 50 ločitev. Strah, da bo odšel/odšla....vpliva na mlade, da ostajajo formalno neporočeni. Običajna zakonska zveza je torej v krizi, zato v tem "vakumu" iščejo prostor On+On, Ona+Ona. Pa še tuje po naravni poti spočete otroke bi hoteli imeti. Sam osebno bi še prenesel pogled na Njo+Njo z otrokom, nikakjor pa ne na Njega+Njega z otrokom. Podpiram torej akcijo Za otroka gre. Katoličani smo tu enotni, luterani pa se tudi poenotite in ne se sklicevati na Lutra, saj s svojimi deli ni predvidel možnost porok istospolnih partnerjev.

      9 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      06.04.2015 ob 18:36 gost

      Ne podpiram akcije za otroke gre iz razloga ker ta akcija nima poštenih namenov še posebej pa je ne podpiram ker ne prihaja od srca. Akcija je spolitizirana neargumentirana in dejansko se igra s čustvi ljudi. Boljše bi bilo Za moralo gre, pa ne za kvazi moralo kjer lahko vsakdo spreobrača dejstva ,kjer se lahko krade, ubija, vara , nemoralno obnaša vse s ciljem kapitala in lastne prosperitete. Pravi kristajani smo strpni poslušamo svoje srce in iščemo boga za vsakim kamnom kajti v nekaterih cerkvah že dolgo ne prebiva Poslušajte malo našega misionarja na Madagaskarju z ušesi in marsikaj vam bo razkrito, vse je delo božje previdnosti.

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      07.04.2015 ob 0:38 gost

      Za koga pa gre, če ne za otroke? Mala, neveda, nemočna , nedolža BITJA.... o čigar življenski , nenaravni usodi bo zapisano....! A je to v korist otrok, ali pa parov, kateri po naravni poti niso sposobni spočeti otroka, zaradi enakega spola????????To je žrtvovanje otrok, izkoriščanje njihove nemoči .Zadovoljstvo odraslih, razsodnih razgledanih......moč nad nemočjo!!!!!!!!

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      07.04.2015 ob 1:26 gost

      vsak ima pravico do svojega mnenja nihče pa nima pravice pahniti otroka v roke pedofilov. In to se bo zgodilo dva pedofila bosta lahko posvojila otroka

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      07.04.2015 ob 7:58 gost

      Mater, kolk je pristašev pedrov v Prekmurju, sklepam po minusih na določenih komentarjih..))))

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.