https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

FOTO: V lendavski Sinagogi zazvenele pesmi zbora Vita in Orfej

Lendava, 11.04.2015 ob 13:00  

Včeraj sta v Sinagogi v Lendavi v sklopu Pomladno pevskega prebujanja nastopila Mešani pevski zbor Orfej Celje in Komorni pevski zbor Vita Lendava.

Vita pomeni življenje. Ime so izbrali z mislijo na vitalnost in življenjsko energijo, ki naj bi jo zbor odseval skozi petje. Zbor deluje dvanajsto leto, šteje enaindvajset pevcev, zborovodja je Danijel Berden. Repertoar zbora sestavljajo skladbe različnih žanrov. Druži jih ljubezen do petja in želja po raziskovanju novih zvočnih efektov v vokalni glasbi. 

Poleg nastopov v Sloveniji so se udeležili tudi tekmovanj svetovnega merila v Pragi, Budimpešti, Benetkah in se vrnili domov enkrat s srebrnim, dvakrat z zlatim priznanjem. Leto 2013 je predstavljalo zboru jubilejno leto, saj so praznovali svoj deseti rojstni dan, izdali so brošuro z jubilejno zgoščenko, na jesen pa so vrnili obisk slovenskemu društvu Kredarica, ki ima sedež v Novem Sadu, in ki ga bodo letos z novo nalogo obiskali ob Dnevnih slovenske kulture maja 2015.

Mešani pevski zbor deluje enajsto leto, vendar v zboru prepevajo pevci, ki imajo za sabo že dolgoletne izkušnje petja v drugih zborih. Želja po manjši zasedbi pa jih je gnala v ustanovitev Društva mešani pevski zbor Orfej Celje, ki šteje štiriindvajset članov. Delo so začeli z obetavnim mladim dirigentom Tomažem Marčičem, ki je zbor vodil do leta 2011, ko ga je zamenjala Monika Lojen. Sedaj jo je zaradi zdravstvenih težav zamenjala Sanja Poljšak Pesan.

Zbor se vsako leto posveča izbrani temi, tako da je prepeval vse od ljudskih pesmi, dela iz bogate zakladnice sakralne glasbe, pesmi iz starejših glasbenih obdobij pa vse do modernih priredb. Ponosni so na sodelovanje z Godalnim orkestrom Celje, orkestrom Akord, Vladom Kreslinom, z zborom iz Rusije in Islandije ter z zborom iz Grevenbroicha iz Nemčije. V spominu jim bo ostalo tudi gostovanje v Berlinu in Dubrovniku.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      12.04.2015 ob 23:34 gost

      Odličen koncert! Orfej te dvigne, Vita ti da krila!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.