https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

MLADI

FOTO: Sobota, kot si jo želijo najmlajši: nujno bo treba razmisliti o živalskem vrtu

Murska Sobota, 27.5.2015  

V sejni dvorani MO Murska Sobota so se danes zbrali malce mlajši svetniki. V sklopu projekta "Sobota, kot si jo želimo", so svoje ideje in predloge na t.i. otroškem parlamentu podali tudi najmlajši – predstavniki murskosoboških osnovnih šol. Razprava je bila morda še malce bolj burna kot smo to sicer vajeni na sejah, z veliko idejami in celo konkretnimi lokacijami rešitev in dodelanim programom. 

So pa mladi tudi dokazali, da jih včasih po krivici obsojamo, da preživljajo čas le pred raznimi ekrani. Želijo si več športnih in rekreacijskih površin za aktivno preživljanje prostega časa. O živalskem vrtu, ki so ga v razpravi dodelali do potankosti, pa bo potrebno razmisliti čim prej. 

 

OŠ Bakovci je pripravila svojo vizijo razvoja športa in prostega časa v mestu Murska Sobota. Povedali so, da je Murska Sobota že sedaj lepo mesto, a si želijo, da bi v centru mesta uvedli peš cono, več igrišč, obstoječa pa ustrezno uredili, več športnih tekmovanj, da bi Mura 05 igrala v prvi ligi in bi lahko spremljali tekme prve lige. Želijo si tudi več koncertov, brezplačen wi-fi, obnovo kopališča, notranji bazen, več športnih klubov in tekem, brezplačne vstopnice za revnejše, ki si to ne morejo privoščiti, morda popuste za družine z več otroki, zabaviščni park itd.  

OŠ III je razmišljala o prometu in okolju v mestu. Želijo si ureditve mestnega središča, kar bi uredili z zaprtjem Slovenske ulice, kjer naj bi bilo poleti več prireditev. Želijo si več točk za preživljanje prostega časa, npr. v parku, ureditev otroških igrišč, kolesarskih in peš poti. Uvedli bi izposojo koles in pogostejše vožnje Sobočanca. Opozorili so tudi na problem prometnih zastojev zaradi premajhnega parkirišča ob njihovi šoli. Na prisotne so naslovili vprašanje, kako bo zagotovljena njihova varnost po izgradnji krožišča v bližini šole. Spraševali pa so tudi, kaj se bo v prihodnje zgodilo z zapuščenimi stavbami v mestu. 

OŠ I se je lotila kulture v mestu. Najprej so naredili analizo obstoječega stanja in pogledali kaj vse v mestu imamo. Nato pa so razmišljali, kaj bi še lahko spremenili in izboljšali. Med idejami je bilo slišati med drugim željo po prostoru za mlade, o izmenjavi osnovnošolcev z drugimi šolami, organizacijo festivalov zborov, kjer bi se mladi talentirani učenci lahko pogosteje družili. Želijo si več sejmov in koncertov. Presenetili pa so s podrobno izdelano idejo o zabaviščnem parku ob Soboški kamenšnici, ki so jo poimenovali Starland in zanjo poleg vsebinske zasnove izdelali še maketo. Seveda ne bi šlo brez bogate dodatne ponudbe. 

OŠ II pa je razmišljala o turizmu v mestu. Po šoli so izvedli anketo katere turistične znamenitosti učenci poznajo in so jih že obiskali ter kaj bi si želeli v mestu v prihodnje. Tu so bile najpogosteje izražene želje o živalskem vrtu, kopališču z več tobogani, pokritem kopališču, zabaviščnem parku, McDonaldsu, več igriščih, adrenalinskem parku, skate parku, več prireditvah itd.

Na koncu je župan MO Murska Sobota, dr. Aleksander Jevšek dejal, da so podali veliko idej, o katerih tudi sami razmišljajo. Pohvalil je njihova razmišljanja, v katera so vključili tudi probleme ekologije, varstva revnejših skupin prebivalstva in varnost, kar je pri projektih potrebno prav tako upoštevati. 

Ena izmed šol je svojo predstavitev lepo zaključila z mislijo, ki se glasi nekako takole: pobude mladih so vredne toliko kot izkušnje starejših. V burni razpravi, v kateri so ideje celo nadgrajevali, je bilo med drugim slišati tudi, da smo zanimivo mesto, a tega ne znamo izkoristiti.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      27.05.2015 ob 13:43 zver gost

      Super MLADI, na vas svet stoji. Vendar pazljivo, živali nas bogatijo, umirjajo, tolažijo le, če uživajo svojo svobodo. Ne potrjujte, da je ČLOVEK NAJVEČJA ZVER, in jim ne jemljite svobode in jih ograjujte v ŽIVALSKE VRTOVE!!!

      12 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.05.2015 ob 7:30 ljubiteljica živali gost

        Točno tako! Živalski vrtovi so ječe za živali z namenom, da človek služi denar na račun zaprtih živali. Živali nam največ dajejo, če živijo svobodno v svojem naravnem okolju !!!!

        7 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      27.05.2015 ob 15:15 gost mladi gost

      To vse so naučeni od svojih mentorjev na šolah, ki se na ta način promovirajo in tekmujejo, kdo bo podal inovativen in boljši(beri abotnejši) predlog. MS rabi vse kaj drugo kot živalski vrt - mentorji.

      14 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      27.05.2015 ob 15:52 koncno gost

      Nova era prihaja, genetska elita ne ma želje po tovarnah, proizvodnji, predstavljanju tehniških dosežkov.... Za sebe šče rento. živlaski vrt, mcdonalds, sketanje, red bull,....

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      27.05.2015 ob 18:10 grbanj gost

      Vej ste pa meli živalski vrt na Jezeraj pa vam ga je Židan zapravo

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      27.05.2015 ob 19:30 mrazilo gost

      Ja saj neka morejo vključiti v idejni projekt, samo živalski vrt in tej obup živali notri, ne fala. Mate menšoga v Boračevi, Sikalu zoo.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      27.05.2015 ob 21:08 gost gost

      Ka lejko Jevšek napravi kaj ka nede posnemo Štiheca? Ta srečanja zmaldimi je un začo

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      28.05.2015 ob 7:43 gost

      Vsaki vikend imate živalski vrt...Čili..Spartacus..Pomaranča..mestni park itd...živali pa vrhunsko zadete..

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.