https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Mineva 200 let od ene najpomembnejših bitk v zgodovini - bitke pri Waterlooju

18.06.2015 ob 8:00  

18. junija 1815 se je na ozemlju današnje Belgije zgodila ena najpomembnejših bitk v zgodovini, saj je končno pomenila konec Napoleonovih osvajanj, pred katerimi je dolga leta trepetala vsa Evropa.

Bitka pri Waterlooju je eden ključnih dogodkov v zgodovini Evrope. Pod poveljstvom Napoleona se je 93.000 francoskih vojakov s 125.000 pripadniki združenih britanskih in pruskih sil, ki sta jih vodila vojvoda Wellington in maršal Blücher. Po kar desetih urah silovitih bojev je 10.000 vojakov obležalo mrtvih, 35.000 pa je bilo ranjenih, še tisoče jih je kasneje podleglo poškodbam.

Slavila je koalicija sedmih sil (Britancem in Prusom so se priključili tudi  Nizozemska, ter Hannover, Nassau in Brunswick). Zavezniške sile so bile odločene, da končajo z vojnami, ki so bile posledica francoske revolucije še od leta 1789. Napoleon je bil tako že drugič poražen (prvič leta 1813 v bitki pri Leipzigu, takrat so ga izgnali na Elbo, od koder se je vrnil in načrtoval ponoven pohod na Pariz). Tokrat je bil izgnan na otok Sveta Helena, kjer je umrl leta 1821. Po bitki so zmagovalne sile na novo zarisale meje v Evropi (ozemlje Slovenije je takrat pripadlo Avstrijskemu cesarstvu), sledilo je stoletje miru, vse do prve svetovne vojne.

 

V Waterlooju, mestecu velikosti Murske Sobote, je postavljena cerkvica, ki so jo v spomin na padle sezidale zavezniške sile, na poljani, kjer je potekala sama bitka pa je visok grič, na vrhu katerega je kip leva (zgraditi ga je dal nizozemski kralj Willem Frederik), do njega vodi 226 stopnic. Na vrhu so okrog in okrog table, ki prikazujejo, v kateri strani se je nahajala katera vojska. Ob hribu je muzej, kjer so naslikani detajli same bitke, v bližini pa gradijo Napoleonovo konjušnico, ki bo replika tiste, ki je takrat stala na tistem mestu.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.06.2015 ob 23:13 Waterloo gost

      Vsak diktator je našel svoj konec. Prišel bo čas, ko bo tudi Olgica prišla do svojega "Waterlooja".

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.