https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Podizvajalci Pahorju: Kako je mogoče, da nismo dobili plačila za dela na pomurski avtocesti

17.02.2011 ob 13:58  

Združenje izvajalcev zaključnih del v gradbeništvu slovenskemu premierju Borutu Pahorju v pismu sporoča zaplete v zvezi z (ne)plačevanjem za dela na pomurski avtocesti.

Po njihovem mnenju je za nepoplačila kriva Družba za avtoceste Republike Slovenije (Dars). Prav tako se v pismu sprašujejo, zakaj je država, ki je lastnica Dars-a, pri tem tako pasivna. Podizvajalci menijo, da bi Dars lahko poravnal terjatve do podizvajalcev iz naslova bančnih garancij na prvi poziv za dobro izpolnitev pogodbenih obveznosti ali iz naslova petodstotnega zadržanega zneska od vrednosti celotne pogodbe.

"Če Dars ni zadržal petodstotnega zneska od vrednosti pogodb in je SCT poplačal v celoti, je to storil brez podlage in v nasprotju s pogodbenimi določili," še pišejo podizvajalci. Odklanjanje plačil podizvajalcem s strani Darsa se jim zaradi tega zdi popolnoma neutemeljeno.

Na desetine podizvajalcev v insolvenčnih postopkih

Podizvajalci so v obdobju od 2007 do 2010 po veljavnih pogodbah z družbo SCT izvajali dela na pomurski avtocesti, katerih naročnik je bil Dars. V letu 2009 so se začeli pojavljati problemi z neplačilom opravljenih del podizvajalcem, ki so se od takrat le še stopnjevali, neplačevanje pa je na desetine podizvajalcev privedlo do insolvenčnih postopkov.

    Komentarji

    1. lepi
      17.02.2011 ob 15:47 lepi

      Čas je za ulico!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.