https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

FOTO: Reševanje razvojnih projektov po stečaju RRA Mure: Dogovor za razvoj regije, neznana usoda štipendij

Murska Sobota, 24.10.2015 ob 7:00  

Pred sejo Razvojnega sveta pomurske regije, ki se je v glavnem nanašala na pripravo Dogovora za razvoj regije in vprašanje iskanja rešitve za novo regionalno razvojno agencijo v Pomurju, potem ko je šla Regionalna razvojna agencija Mura v stečaj, je MO Murska Sobota sklicala še tiskovno konferenco.

 

Župan MO Murska Sobota, dr. Aleksander Jevšek je poudaril, da so kot je že znano namenili 31 tisoč evrov za plače 6 zaposlenih v RRA Muri. S stečajnim upraviteljem so podpisali pogodbo in določili točno za kaj je ta denar namenjen. Povedal je še, da je to poteza za vse pomurske občine in ne le MO Murska Sobota.  Obstaja tudi možnost, da se pogodba  tem zaposlenih podaljša za 6 mesecev, vendar morajo v tem času najti vire financiranja. Poudaril je tudi, da je potrebno doseči dogovor, da bo nova razvojna agencija opravljala naloge, za katere je bila ustanovljena in ne za mehke projekte, da se le obdrži, ostale projekte naj opravljajo razvojni centri občin.

Branko Drvarič, predsedujoči Razvojnega sveta pomurske regije, je povedal, da je ostalo gospodarstvo brez podpore. V enem mesecu morajo pripraviti projekte v sklopu Dogovora za razvoj regije, ki obsega več faz in uskaljenj.

Robert Grah, direktor Pomurske gospodarske zbornice, je med drugim izpostavil, da bo 5 odborov moralo pregledati in oceniti 350 projektov, za kar bo potrebno veliko usklajevanja in iz tega izluščiti 5 do 10 ključnih regijskih projektov. Župane je še pozval, da naj čim prej se dogovorijo kako naprej.

Na seji Razvojnega sveta pomurske regije je Slavko Petovar najprej povedal, da na ponedeljkovi seji sveta regije župani za razvojno agencijo niso našli skupne rešitve in se niso uspeli dogovoriti kako naprej. MO Murska Sobota je nato namenila 31 tisoč evrov za nadaljevanje najnujnejšega delo povezanega z  Dogovorom za razvoj regije. Po njegovih besedah je pomembno, da ne pogrevajo dogodkov za nazaj in raje iščejo rešitev za naprej. Urediti pa je potrebno tudi štipendijsko shemo.

Predlogi za novo agencijo na ponedeljkovi seji sveta regije so bili kar štirje: da RRA Mura deluje v nekem prehodnem obdobju znotraj stečaja, drugi je bil predlog za mrežni pristop delujočih agencij, po tretji bi podelili začasni status agenciji Sinergija ter ustanovitev nove agencije. Vendar  župani niso podprli nobenega od teh predlogov.

Župan Jevšek je ob tem povedal, da je pomembno, da regionalna razvojna agencija opravlja strateške razvojne naloge za razvoj regije, ostale projekte pa izvajajo občinske agencije. Želi si, da se župani zedinijo in vzpostavijo zaupanje, saj je po stečaju RRA Mure nastalo med župani veliko nezaupanja ter iskanja zgodb iz ozadja, stečaj RRA Mure jih je le še razdelil.

Dunja Velnar je povedala, da so med dijaki in študenti ter podjetji sklenili kar 330 pogodb o štipendiranju. Sedaj pa je to razmerje med pogodbenimi partnerji porušeno, kako naprej pa še trenutno ni znano.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      24.10.2015 ob 14:38 gost gost

      Jevšek in Đurov (štajerca, ki zlorabljata oblast v MS s pomočjo tretjega štajerca Židana) Odgovorita na preprosta vprašanja: 1. zakaj je soboška občina sprožila stečaj RRA MURA? Zato, da mu zdaj lahko po ne vem kakšni logiki nakaže 31.000 € za plače? 2. Zakaj je Đurov izsiljeval prešnjega direktorja Gonca: "ali odstopiš do 12:00 ure, ali te pa bomo razrešili?" O tem je g. Gonc osebno pričal v medijih. V čem je ozadje tega izsiljevanja? 3. Ali ste RRA Muro načrtno pahnili v stečaj zato, ker ste želeli ustanoviti SVOJO agencijo? Kjer boste nastavljali svoje kadre in delili denar svojim? Zdaj, ko so ostali župani bili proti, denarno podpirate naprej staro. 4. Ali je normalno, da najprej nekoga porineš v stečaj, nato ga ohranjaš pri življenju z 31.000 € za plače? 5. Kje je vaše opevano povezovanje, ko so praktično vsi pomurski župani (razen Balažka) bili proti "štajerski" viziji razvoja Pomurja in sta Jevšek in Đurov bila množično preglasovana na sestanku vseh županov 6. Zakaj kot njavečja lastnica RRA Mura soboška občina kazensko ne preganja nadzornikov? Ker sta Pavlinjek in Podlunšek vaša, "povezana" in ju ščitite, kot ste zaščitili "vaše" nadzornike pri Komunale, dražjo vodarino pa plačujemo vsi občani? Kot plačujemo tudi izmišljeno na novo ustanovljeno delovno mesto svetovalca direktorja Komunale nesposobnemu prejšnjemu direktorju Šiftarju. Ki se z novim "povezanim" direktorjem naokrog v posmeh vseh občanov prevažate v "nujno potrebenem" električnem avtu. 7. Kje so novi obljubljeni investitorji, nova politika, nasmeh na obrazu občanov? Vse kar vidimo je nameščanje svojih ljudi (Komunala, MIKK), ustanavljanje svojih agencij, zgrešene poteze, povezovanje povezanih (svojih), politikantstvo, teror na občini, preganjanje drugače mislečih. To je vaša politika povezovanja? 8. Kaj konkretno ste naredili v enem letu županovanja? Slikanje na otvoritvah projektov, ki jih je začel prešnji župan ne šteje. Slikanje ob vsaki posrečeni ali neposrečeni situaciji ni primarno delo župana, čeprav sta si s populistom Židanom to morda tako predstavljala. 9. Kdaj boste odstopili, glede na to, da zadev ne obvladate. Še več, s svojimi potezmi škodite blaginji občanov ker denar siromašne MS razmetavate za sponzoriranje svetovnih multinacionalk Red Bull in podobne blesarije. 10. Zakaj še niste odstopili? Bo potrebna mariborska vstaja v MS, da vas pošljemo nazaj v zasluženi policijski pokoj g. Jevšek? P.S. Pomurec.com, kaj ko bi poskrbeli, da bi omenjena gospoda odgovorila na katero od omenjenih vprašanj. Tovrstna vprašanja bi jim pravzaprav morali postavljati vi novinarji, v kolikor bi bili zainteresirani za resnico! Pa ste zainteresirani za resnico?

      12 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      24.10.2015 ob 14:42 Bedniki gost

      31000e za samo 6 zaposlenih? a ni to preveč? mislim, da bi teh 6 oseb lahko to "delo" opravilo zastonj, glede na to, da so prej kasirali velike plače za nedelo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      24.10.2015 ob 14:56 rra mura = nič gost

      MENE PA ZANIMA KAJ JE SPLOH TA RRA MURA V TEM ČASU NAREDILA ZA PREKMURJE? ALI JE TU ŠLO ZA TROŠENJE DAVKOPLAČEVALSKEGA DENARJA ZA PLAČE ZAPOSLENIH (za njihovo ne delo) IN PA NJIHOVE IZLETE (npr. Spilberg Avstrija, kjer so se lepo nažirali in afnali pred redbulom)? prosim za konkretne odgovore

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      24.10.2015 ob 15:05 prekmurec gost

      korupciski komisiji toga policaja prijaviti in dragi občani to ka ste zvolili to zdaj mejte ta banda štajrska vodi občino in bodo tudi zapravili premoženje jevšek in celec to sta največja oderuha mesne občine in jevšek pokaže ka je naredo v.1leti nič samo se slika in ružič direktor kumunale je isti glavno ka se z električnin atomobilom pelata z jevškom verjetno je nej mogo peški iti perhavcova pa de pa pri kunjaj vse zašenki mejla z jevšekom in đurom na celecovih čarovnicah in zdaj nedo svalili karte g celec ki ste jih verjetno pozabili vkjižiti in kje so zdaj mesni svetniki ki so to pustili odbrit sredstva sami lažnivci v mesnon sveti glavno ka.majo sejnine dorbro plačano odstopite vsi

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.