https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Z javno tribuno v Murski Soboti zaključili projekt Siva ekonomija mene briga

28.10.2015 ob 7:30  

Z javno tribuno Siva ekonomija mene briga, na Ekonomski šoli Murska Sobota, je Zavod Ekokultura Lendava zaključil projekt z istim naslovom.


Cilj projekta je bil osredotočiti se predvsem na mlade v Sloveniji in pri njih skozi različne aktivnosti  prebuditi bolj kritičen in netoleranten odnos do sive ekonomije in prispevati k temu, da odrastejo v razumne, osveščene posameznike, ki razumejo, da je pomembna aktivna državljanska participacija prav vsakega posameznika, če si želimo lepo prihodnost za našo državo. 

Tema sive ekonomije je zelo kompleksna in za mlade tudi zahtevna, zato so se jim v Zavodu približali skozi različne aktivnosti, ki so mladim blizu in so v njih lahko našli nekaj motivacije. Za učence zadnje triade osnovnih šol so izvajali interaktivne delavnice, za dijake pa so pripravili nagradni natečaj za najboljši esej in najbolj kreativno fotozgodbo na temo sive ekonomije. Izdali so slikovito brošuro in s potujočo razstavo gostili na različnih šolah.

Z javno tribuno so zaokrožili projektne aktivnosti za mlade in jih tokrat nagovorili skozi razlago in pojasnila gostov iz gospodarstva in državnih institucij, ki so razjasnili še številna vprašanja in dileme, ki se porajajo v zvezi s sivo ekonomijo.

Govorci na javni tribuni so bili Darko Petrijan, ravnatelj  Srednje ekonomske šole Murska Sobota;  Cvetka Gomboc Alt, profesorica na srednji ekonomski šoli Murska Sobota; Dragica Banfi, vodja sektorja za inšpekcijo in nadzor, FURS Murska Sobota; mag. Kornelija Baša, bančnica in ekonomistka ter  Alen Dominić, podjetnik.

Poslušalci so dobili informacije o razsežnosti sive ekonomije pri nas ter se seznanili z različnimi ukrepi in mehanizmi, ki jih pri pregonu sive ekonomije uporablja Finančna uprava RS. Spoznali so težave in zagate, ki jih predstavljajo ustvarjalci sive ekonomije podjetjem, ki se trudijo poslovati pošteno in prisluhnili razmišljanju ekonomistov o osebni odgovornosti vsakega posameznika za manj sive ekonomije.

 

»Vse se prične pri vzgoji, zgledu in vrednotah. Še tako poostren nadzor in visoke kazni sive ekonomije ne bo zajezil. Bistveno je, da se posamezniki začnemo zavedati, da s tem, ko davkov ne plačamo državi, pravzaprav kratimo blaginjo vsem nam«, je bil moralni zaključek javne tribune. 

Sledila je še podelitev priznanj in nagrad za najboljši esej in najbolj kreativno fotozgodbo.  Nagrajenec za najboljši esej je Denis Smej iz Ekonomske šole Murska Sobota, najbolj atraktivno fotozgodbo pa je ustvarila skupina deklet iz Srednje šole za oblikovanje Maribor: Kaja Zrinski, Maruša Zlatnik in Dorotea Novak.

Projekt je sofinanciral Urad Vlade RS za komuniciranje v okviru kampanje Vklopi razum – zahtevaj račun!, katere namen je ozaveščanje javnosti o negativnih posledicah sive ekonomije.

Besedilo in foto: Zavod Ekokultura Lendava

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.10.2015 ob 8:55 Vili76 gost

      Što je ta blontna z rdečimi čobami pa očali?

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.10.2015 ob 10:08 gost gost

      Bistveno je res, da se moramo vsi posamezniki zavedati svoje dolžnosti in obvezno zahtevati račune. Ker pa do tega ne bo prišlo preko noči je potrebna poostrena kontrola računov pri potrošnikih ob nakupu blaga in storitev. To se zdaj sploh ne izvaja. Ne morem pa si predstavljati, kako bodo to delali uniformirani cariniki, ki se kot purani vozijo v označenih avtomobili in so vidni na kilometer. orem pa si predstavljati, kako bodo to izvajali uniformirani cariniki, ki se kot purani vozijo z avtom z napisom carina.

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      28.10.2015 ob 14:06 sivaekonomija gost

      Spet so se lotili zadeve na napačnem koncu. Več napišem zvečer, ko bom imel čas. Sedaj delam in ustvarjam.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.