https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Priporočamo v branje: O odpuščanju, Simonovih pričah in 40 pravilih ljubezni

29.10.2015 ob 9:00  

V okviru projekta Pomurske novice v sodelovanju s Pokrajinsko in študijsko knjižnico Murska Sobota v branje priporočamo nekaj knjig. 

Vzemite si čas in se posvetite branju. Obogatite svojo dušo in krepite vaš um. 

Mellisa Hill:  PROSIM, ODPUSTI MI

»Kdor je šibek, nikoli ne more oprostiti. Odpuščanje je odlika močnih,« je misel Mahatme Gandija.

Glavna junakinja zgodbe je Leonie Hayes. Je zaljubljena in zaročena. Zaradi bolečega konca zaroke, Leonie zapusti rodno Irsko,  svoje dosedanje življenje in začne na novo. Iz Dublina se preseli v San Francisco. Ko se preseli v novo stanovanje, na dnu garderobne omare najde šatuljo z neprebranimi pismi. Napisal jih je moški, ki svojo ljubljeno roti odpuščanja in ji razliva svojo dušo in kesanje. Ko se eno pismo ponesreči raztrga, jo premaga radovednost in odpre še preostala pisma. Vsako izmed njih se konča s pripisom "prosim, odpusti mi".

Ker se ji zdi to zanimivo in skrivnostno, se odloči, da bo poiskala osebo, ki so ji pisma namenjena. Pri tem ji pomaga soseda Alex. In če se lahko srečno konča zgodba para s pismi, se lahko morda srečno konča tudi njena življenjska zgodba.

 

Rudi PODRŽAJ:  SIMONOVE PRIČE

Sledimo zgodbi osnovnošolskega smrkavca, ki ni samo problematičen, ampak že kar mali kriminalec. Njegova podoba se kot kakšna sestavljanka gradi iz pripovedi ljudi, ki v njegovem življenju igrajo pomembno vlogo. Simon je kradljivec in lažnivec, pretepač, porivač, razgrajač ter rekreativni drogeraš. In vse to že pri svojih petnajstih. Doma glede svojega obnašanja uživa popolno podporo babice in očeta, ki se zoperstavljata vsakršnemu nasprotovanju in kritiki njegove matere; vse dokler zaradi načrtovanega pretepa iz zasede ne zabrede v težave do te mere, da niti očetove politične zveze ne morejo več pomagati.

Takrat mulca za nekaj časa pošljejo k staremu očetu na kmetijo, kjer mu »newageersko« poduhovljeni stric nastavi past in ga prvič zares sooči z neizogibnostjo konca življenja. S tem spoznanjem se začne Simon zelo počasi spreminjati (čeprav je še daleč od tega, da bi postal vzgojen najstnik) in spoznavati, da je morda za samim življenjem vseeno še nekaj več, nekaj, kar življenje sploh osmišlja.

 

Elif SHAFAK:  ŠTIRIDESET PRAVIL LJUBEZNI

V romanu se prepletata dve zgodbi v dveh časovnih obdobjih. Ella, štiridesetletna žena premožnega zobozdravnika in mati treh otrok, je s svojim življenjem iz dneva v dan bolj nezadovoljna. Z možem sta se po dvajsetih letih zakona odtujila, otroci so odrasli, skrb za dom in občasni družabni dogodki je ne izpolnjujejo več. Ko postane sodelavka literarne agencije, dobi v branje roman, ki jo očara. Zgodba pripoveduje o potujočem dervišu iz 13. stoletja, Šamsu iz Tabriza, človeku z nadnaravnimi sposobnostmi in izjemno karizmo. Šams se po enem svojih videnj odpravi obiskat slavnega pridigarja, pravnika in modreca Rumija, saj v njem začuti sorodno dušo.

Prav tako, kot bo Šams spremenil Rumijevo življenje, pa bo Ellino spremenila ljubezen do pisatelja Zahare. Roman prinaša izjemen vpogled v modrost islamskega sufizma in misticizma ter vznemirljivi pripovedi o predanosti in ljubezni brez srečnih koncev.

 

Vas je katera izmed zgoraj opisanih knjig prepričala? Izposodite si jo lahko v Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota.

Delovni čas:

ponedeljek 

8.00 - 19.00

torek

8.00 - 19.00

sreda

8.00 - 19.00

četrtek

8.00 - 19.00

petek

8.00 - 19.00

sobota

8.00 - 13.00

Ob nedeljah in praznikih zaprto.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.