https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Cerar ob robu slovesnosti ob 40. obletnici Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti v Lendavi s premierjem Orbanom tudi o migrantski krizi

07.11.2015 ob 7:00  

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar se je ob robu današnje slovesnosti ob 40. obletnici Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti v Lendavi sestal tudi z madžarskim predsednikom vlade Viktorjem Orbanom, ki se je prav tako udeležil slovesnosti. Osrednji del pogovorov sta namenila dvostranskim odnosom med državama s poudarkom na manjšinski tematiki med državama ter se zavzela za okrepitev gospodarskega sodelovanja. Izmenjala sta studi stališča do reševanja migrantske krize v Evropi, pri čemer sta se strinjala, da je ključno okrepiti nadzor nad migracijami na zunanjih mejah EU.


Slovenski premier je madžarskega sogovornika spomnil, da kljub izboljšanju položaja slovenske manjšine v Porabju še vedno obstajajo razlike med vzajemnostjo v ravni zagotavljanja pravic med manjšinama. Pri tem je pojasnil, da se bo Slovenija še naprej zavzemala za primerljivo rešitev vprašanja zastopanja slovenske manjšine v madžarskem parlamentu, bolj uravnoteženo financiranje manjšinskih organizacij ter večjo pozornost v javni rabi jezika manjšine v Porabju. Premier dr. Cerar je prav tako opozoril na potrebo po krepitvi gospodarske osnove obeh manjšin.

Kot je dejal slovenski premier, med državama sicer veljajo dobrososedski odnosi, dialog in razvejano sodelovanje na različnih področjih in ravneh. Pri čemer je Slovenija zainteresirana za krepitev sodelovanja na področju gospodarstva, naložb in turizma, prometnih in energetskih povezav in na drugih področjih skupnega interesa na bilateralni in regionalni ravni (V4), je še dejal.

Za poglobitev sodelovanja med državama na vseh ravneh je zainteresirana tudi Madžarska, je poudaril premier Orban in posebej izpostavil področje infrastrukturnega sodelovanja. Slovenski in madžarski premier sta se tako dogovorila, da se bosta v začetku leta sestala skupaj z ministri obeh vlad, s katerimi bodo opravili pogovore o konkretnih predlogih za krepitev sodelovanja med sosednjima državama.

V zvezi z reševanjem problematike izjemnega obsega migracij v Evropo je premier dr. Cerar ponovil, da je potreben enoten in solidaren odziv EU in držav članic ter učinkovito upravljanje zunanjih meja EU. Kratkoročno pa je ključnega pomena polna implementacija dogovora nedavnega bruseljskega Vrha EU–Zahodni Balkan. Ob tej priložnosti se je slovenski premier madžarskemu zahvalil za pomoč Madžarske, ki jo je Sloveniji namenila v obliki opreme ter s sodelovanjem 50 policistov. Predsednik madžarske vlade Orban je še poudaril, da je treba ukrepati učinkovito in pravočasno.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      08.11.2015 ob 12:25 IMRE gost

      najprej tožimo Orbana evropski uniji, nato ga prosimo za pomoč v opremi(problem zapiranja meja),Pa Orban je edini zaščitil šengensko mejo!!!!! Slovenske tužibabe pa ga sedaj rabimo, ČUDNA DEŽELA NA SONČNI STRANI ALP! DA VAS NI SRAM -POLITIKI????

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      08.11.2015 ob 18:01 kukec gost

      SRAM je skrit pod lepimi oblekami.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.11.2015 ob 21:09 kljukec gost

        samo da se ne ponovi zgodovina , ko je prišel kokodakat "barbika" pred Muro , sedaj se še umira na obroke !

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      08.11.2015 ob 21:19 gost gost

      to so "SLOVENIJA IMA TALENT", sramota tožarimo jih, potem nam pa naj pomagajo!!! A imajo slovenski politiki tisto, kar mi rečemo - OBRAZ pred državljani?

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.11.2015 ob 20:11 žandar gost

        rezultat je viden , vogrski policaju do nas branili te da do njegovi štrajkali , BRAVO !!

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.