https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Socialno podjetje Zavod Korak naprej: »s prihodom otrok sem začela razmišljati o ponovni uporabi«

11.12.2015 ob 15:20  

Obiskali smo socialno podjetje Zavod Korak naprej in se z ustanoviteljico Leo Cipot pogovjali o nastanku podjetja, kaj sploh socialno podjetništvo pomeni, s čim se ukvarjajo, o načrtih za prihodnje in še kaj. 

 

Podjetna ideja je nastala iz lastnih potreb in izkušenj

»Naše socialno podjetje je nastalo iz čiste kmečke logike, ko sva z možem dobila tri otroke. S prijateljicami smo si izmenjevale oblačila in opremo. To se mi je zdelo bolj praktično, pa tudi cenovno ugodno. Po izobrazbi sem kemik, zato sem začela razmišljati tudi o tem, da lahko naredimo nekaj dobrega za okolje v katerem živimo«, pravi ustanoviteljica Lea Cipot. In nadaljuje: »množično potrošništvo nas je pripeljalo do velikih količin odpadkov. Ponovna uporaba se mi je zdela s prihodom otrok nekaj najboljšega v mojem življenju. Če je to bilo dobro zame, bo tudi drugim«.  

 

Sprva trgovina z rabljeno otroško opremo in oblačili, pred kratkim pa tudi z rabljenim pohištvom

Tako je nastala novembra leta 2012 ideja o trgovini z rabljeno otroško opremo, oblačili in obutvijo. »Ljudje so se odločali za rabljena oblačila in opremo zelo počasi. Kar pa nam je bil le še dodatni izziv, veliko smo delali na osveščanju, zakaj s tem ko kupujemo rabljeno, delamo dobro. Eden izmed glavnih plusov je dejstvo, da se z večkratnim pranjem tekstil spere agresivnih kemikalij. Živimo v zastrupljenem okolju, otroci imajo veliko alergij in slab imunski sistem. Če lahko omejiš vnos kemikalij, zakaj ne bi na ta način«, pravi Lea.

Vzporedno je zorela želja po trgovini z rabljenim pohištvom. Nekateri se naveličajo pohištva ali ga več ne potrebujejo, po drugi strani pa se mladi znajdejo pred težavami opremljanja stanovanja. Prvi izziv je mladim že sploh priti do stanovanja, nato pa ga je potrebno še napolniti. »Letos smo našli poslovni prostor v Beltincih in začeli to idejo uresničevati«.

Socialno podjetništvo

Začela je razmišljati o statusu socialnega podjetja, ki se je v Sloveniji takrat šele začelo pojavljati in preverila kako to funkcionira v tujini. »To so organizacije, ki opravljajo družbeno koristno delo. V tujini je sicer precej drugačno, pri nas so šele zametki. Pridobila sem status socialnega podjetja. Delamo pa z glavnim ciljem, ki je varovanje okolja. Imamo le en planet, moramo ga varovati za naše potomce. To me žene naprej«, meni sogovornica.

Stranke iz tujine rabljeno veliko lažje sprejmejo

Z rabljenimi oblačili se je po besedah Lee lepo prijelo. »Veliko strank imamo iz lokalnega okolja in cele Slovenije, pa tudi iz Avstrije, Hrvaške in Madžarske. Tujci razmišljajo drugače in rabljeno lažje sprejmejo, veliko več jim pomenijo. Pri nas je obleka še vedno povezana s socialnim statusom, če kupiš rabljeno, si manj vreden. Po svetu je drugače, če kupuješ rabljeno, si ekološko bolj osveščen. Tudi s pohištvom se je ideje hitro prijela. Mislila sem, da bo trajalo dlje časa. Ljudje so komaj čakali nekaj takega. Komaj sedaj se vidi, koliko imajo ljudje doma in bi želeli prodati ali podariti. Pohištvo pred 50 leti je bilo veliko bolj kvalitetno kot danes«.

Socialno podjetništvo se nanaša na socialno ekonomijo in solidarnostno podjetništvo

»Socialno podjetje se ne ukvarja le s socialno ogroženimi. Problem je pridevnik socialno. Socialno podjetništvo se nanaša na socialno ekonomijo, solidarnostno podjetništvo. Tu se ne ustvarjajo neki bajni zaslužki, ki bi pripadali le lastnikom ampak se vrača v podjetje. Mi dobiček vlagamo v nove zaposlitve in poslovalnice. Glavni namen pa je boj proti pretiranemu potrošništvu in na prvem mestu skrb za varovanje okolja«, razloži Lea. 

 

Trenutno so zaposleni trije, prihodnje leto še dve zaposlitvi, velik pomen prostovoljstva

Trenutno so redno zaposleni trije, z novim letom pa načrtujejo še dve zaposlitvi. »Veliko pomoč imamo s strani prostovoljcev, trenutno jih je pet. Prišli so sami. Imamo prostovoljce, ki delajo zastonj in tiste, ki dobivajo prostovoljni dodatek, kar omogoča CSD«, pravi Lea. In dodaja, da so jo »številni spraševali, če lahko kaj delajo, če lahko kaj uredim. S tem namenom je nastala šivalnica. S prostovoljstvom se prenašajo znanja, izkušnje, modrosti, ljudje se družijo, to ni le delo. Socialno izključeni lahko na ta način pridejo med ljudi in se kaj naučijo«.

Pravi tudi, da je večina njihovih prostovoljcev pozneje dobila zaposlitev, saj se veliko pojavljajo na raznih prireditvah in jih delodajalci opazijo. Omeni pa tudi, da so akreditirana evropska prostovoljska organizacija. Letos je bila pri njih prostovoljka iz Turčije, dogovarjajo se s Francijo, naša prostovoljka pa je preko njih šla na Hrvaško.

Veliko načrtov a korak za korakom

Načrtov ima Lea še veliko, vendar pravi, da bodo šli korak za korakom. »Že dve leti odlašamo z registracijo blagovne znamke. Iz našega internega projekta ponovne uporabe nastajajo novi izdelki, kot so tekstilne igrače, nakupovalne torbe, otroška posteljnina. Vzpostavili bodo blagovno znamko. Ti izdelki se že sedaj dobro prodajajo. Iščemo tudi primerni poslovni  model širjenja, morda celo v druge države, vendar je problem usklajevanje zakonodaje, pravi sogovornica. Najbolj pa si želijo novih, večjih prostorov, ker morajo strankam zaradi omejenega prostora neprodano vrniti, kar je ovira tako za njih kot tudi stranke.  

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.