https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Medičarstvo Celec: nekoč je medenjake pekel dedek Štefan, danes pa tradicijo nadaljuje vnuk Gregor

16.12.2015 ob 12:15  

Danes smo obiskali znano murskosoboško družinsko podjetje Medičarstvo Celec. Družina Celec iz Murske Sobote se z medičarstvom ukvarja že več generacij. Pogovarjali smo z današnjim lastnikom podjetja Gregorjem Celecom. 

 

S poslom je pričel dedek Štefan

»Dedka Štefana, najstarejšega sina družine Celec iz Cvetkove ulice v Murski Soboti, je oče poslal k Škrajnarjevim v Ljutomer, kjer je bil sprva pomočnik«, razloži Gregor. Leta 1937 je opravil mojstrski izpit, katerega hranijo še danes, se vrnil v Mursko Soboto in delo nadaljeval pri mojstrici Antauerjevi na Mojstrski ulici v Murski Soboti. Takrat naj bi bilo v mestu kar pet medičarjev. Pozneje je njen posel nadaljeval na ulici Štefana Kovača, kjer si je uredil domovanje in  delavnico ter delal vse do leta 1995. Potem pa je posel prevzel Gregor, ki se s pečenjem medenjakov ukvarja že dve desetletji.

Še vedno so najbolj priljubljeni navadni medenjaki

»Dedek Štefan je v svojih časih delal le navadne in vinske medenjake s cimetom in klinčki. Jaz jih danes skušam delati na malce drugačen način, vendar ne z začimbami. Medenega prijatelja delamo z lešniki, orehi, mandlji, čokolado in rožičevo moko. Začimb pa se izogibamo razen pri vinskih medenjakih«, pravi o medenjakih Gregor. Gregor se spominja dogodka izpred let, ko je imel zaradi vinskih medenjakov opravka z inšpekcijo, ker v njih seveda ni vina. Razložil je, da se tako imenujejo zato, ker so namenjeni namakanju v vino. Pridobil je priporočilo etnologa Bogataja o vinskih medenjakih, nakar kazni seveda ni bilo. »Posebni medenjaki se boljše prodajajo v urbanih središčih, na vaseh po Goričkem pa je še vedno najbolj iskana klasika. Okrog 90 odstotkov prodamo klasičnih medenjakov«, še dodaja sogovornik.

Delavnica v Murski Soboti, prodajajo pa jih po sejmih, prireditvah in proščenjih

Medenjake izdejujejo še vedno v delavnici na ulici Štefana Kovača. Prodajajo pa na sejmih, prireditvah in proščenjih po celotnem Prekmurju in Prlekiji. V družinskem podjetju sta redno zaposleni dve osebi. Pri prodaji pa jim pomaga ekipa do osem ljudi, večinoma prijatelji in sorodniki, odvisno od velikosti sejma ali prireditve. »Ko so večji sejmi, nas je seveda več. Nekateri so z nami že od vsega začetka«, pravi Gregor.

Naši in nemški medenjaki se ne morejo primerjati

»Medenjake sem prodajal tudi v pobratenem mesto MO Murska Sobota v Ingolstadtu v Nemčiji. Nemci imajo tudi medenjake, a so drugačni kot naši. Naši so pobarvani bolj fino in bolj rdeče, njihovi pa bolj grobo in bolj rjavkasto. Moje so kupovali naši delavci zaposleni v tem mestu. Nemci okus medenjakov popestrijo z več vrstami začimb, kar našim ljudem pogosto ne ugaja. Kakor pač ima kdo rad«, pravi Gregor.

Medeni srček nastaja več dni

V njihovi delavnici je za vnaprej dogovorjene skupine možen tudi ogled izdelave medenjakov, kjer Gregor z veseljem razloži zgodovino njihove družinske dejavnosti in vse o peki medenjakov nasploh. Občasno obišče šole ter razloži in pokaže kako nastajajo medeni srčki. Za izdelavo enega srčka je kot pravi potrebno tudi do pet ali šest dni, saj je postopek dolgotrajen. Potrebno je pripraviti zmes, testo, nato sledi pečenje, barvanje, sušenje in krašenje.

Hranite jih v neprodušni posodi

Gregor sicer razmišlja tudi o dodatni zaposlitvi še kakšnega delavca, da bi poiskal dodatne trge. Vendar zaenkrat upošteva rek dedka in babice, ki sta mu vedno dejala, da naj se pokriva z odejo kot je ta velika.  Ne bi rad stopil na preveliko stopnico, ker je marsikomu že spodrsnilo.

Da ne bi medenjaki postali presuhi pa priporoča, da jih hranite v neprodušni posodi. Pozimi vpliva na njih tudi suh zrak v prostorih zaradi kurjave. V njihovih medenjakih seveda ni konzervansov. 

Več fotografij v spdonji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.