https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Nagrade MO Murska Sobota za kulturne dosežke Floti, Kleemarju, Janezu Mataju in OŠ II

Murska Sobota, 03.02.2016 ob 7:30  

Na osrednji murskosoboški občinski slovesnosti bodo ob slovenskem kulturnem prazniku podelili posebna priznanja najzaslužnejšim s področja kulture. Sloveslost bo potekala v petek v Gledališču Park Murska Sobota. Denarno nagrado MO Murska Sobota za vrhunske dosežke na področju kulture prejme Zavod za organizacijo in izvedbo kulturnih prireditev FLOTA Murska Sobota. Plaketo za pomembne dosežke na področju kulture bo prejel Mateju Končanu (Kleemar), priznanje za uspešno delo in prispevek k razvoju kulturnih dejavnosti Janez Mataj in  priznanje za uspešno delo mladih ustvarjalcev OŠ II Murska Sobota.

 

Denarno nagrado Floti

Denarno nagrado MO Murska Sobota za vrhunske dosežke na področju kulture prejme Zavod za organizacijo in izvedbo kulturnih prireditev FLOTA Murska Sobota.  Zavod FLOTA je mednarodno uveljavljen producent kulturnih prireditev, tako v MO Murska Sobota,  kot tudi širšem slovenskem in mednarodnem prostoru. Pod okriljem in v organizaciji omenjenega zavoda v Murski Soboti že od leta 2006  poteka mednarodni festival sodobnega plesa Front@, ki je v minulem letu praznoval svojo deseto obletnico obstoja. Front@ sodobnega plesa je umetniški festival, katerega cilj je odpirati pomembna vprašanja o našem svetu in bivanju in je vitalnega pomena za razpršitev kulturne in umetniške produkcije izven uveljavljenih centrov. V  času  svojega delovanja je Front@ prerasla v največji festival sodobnega plesa v Sloveniji. Zelo pomemben programski element predstavlja  animacija publike, ki služi razbijanju stereotipov o elitistični naravnanosti sodobnega plesa. Tako je zavod FLOTA  v okviru  posebnega projekta Generacije uspešno vzpostavil aktivno sodelovanje z lokalno javnostjo. Projekt Generacije, v katerega so  vključeni predvsem starejši občani, je bil predstavljen na festivalu Front@, sodeloval pa je tudi na državni proslavi ob 95. letnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom v Beltincih. V okviru festivala se je s predstavo Barka  prestavila tudi skupina, ki vključuje ljudi s posebnimi potrebami. Zavod FLOTA je  kot organizator  festivala Front@  tudi bistveno prispeval k organizaciji in izvedbi programskega  dela Evropske prestolnice kulture 2012, ki je potekal v MO Murska Sobota.

Plaketo za pomembne dosežke na področju kulture Mateju Končanu (Kleemar)

Matej Končan se je že v srednji šoli začel ukvarjati z glasbo, kmalu po končani gimnaziji, pa je na tem področju dosegel tudi vidnejše uspehe. Bil je soustanovitelj glasbenih skupin Manul in Kleemar. Njegovo delo je bilo izdano na različnih glasbenih kompilacijah: "Everybody Loves Raymond"  na kompilaciji K4 FORMAT (klub K4); "Someone Who You Nod To" na kompilaciji Progress: The Trieste-Vladivostok EX.04 Line (rx:tx), "Fuckin cc" na kompilaciji Elektrostars Vol. 1 (Val 202)...

Od leta 2008 do 2013 je soustvarjal v slovensko-hrvaški zasedbi Lollobrigida, s katero so izdali album in imeli nastope po mnogih slovenskih in evropskih odrih (petkrat tudi na enem večjih evropskih festivalov, festivalu EXIT). Eno večjih priznanj, ki potrjuje kakovost njegovega dela s skupino Lollobrigida, je bila nagrada MTV Adria Music Award za najboljšo regionalno glasbeno skupino. K sodelovanju ga je kot avtorja glasbe leta 2007 povabil tudi gledališki režiser Luka Martin Škof, s katerim sta uspešno izpeljala  sedem gledaliških predstav in dve prireditvi. Tako že nekaj leto sodeluje z različnimi profesionalnimi gledališči po Sloveniji.

Pravkar pripravlja samostojni album, ki bo izšel prihodnje leto. 

Priznanje za uspešno delo in prispevek k razvoju kulturnih dejavnosti Janezu Mataju

Janez Mataj je že več let aktiven na področju literarnega ljubiteljskega delovanja. V 30 – letnem službovanju v tiskarni Pomurskega tiska je kot korektor prebral veliko knjig in druge pisane besede v slovenskem, hrvaškem in delno tudi angleškem jeziku ter korigiral vse knjige Pomurske založbe, ki so bile natisnjene v tiskarni. Pisana beseda ga je vedno privlačila, zato je že v ranih šolskih letih sodeloval pri izdajah različnih glasil na gimnaziji.

Službeno korigiranje mnogih knjig domačih in tujih priznanih pisateljev je Janeza Mataja spodbudilo, da je še sam poskušal s pisateljevanjem in s pomočjo založb izdal 12 knjig: Letala na Prekmurjem med obema vojnama, Naše Prekmurje s prispevkom o prekmurskih letalcih v 1. svetovni vojni, Monografija Sobote 1. izdaja, Monografija Sobote 2. dopolnjena izdaja, roman Plaščarji 1.  in 2. del, roman Vend 1. in 2. del, Zgodovina letalstva v Sloveniji, roman Cintor, Zračni asi v 1. svetovni vojni (izdala ameriška založba v angleškem jeziku) in roman Kavarna. Poleg navedenih knjižnih izdaj je še veliko dopisoval v različna tiskana glasila s kratkimi spisi in drugimi aktualnimi prispevki.

Priznanje za uspešno delo mladih ustvarjalcev prejme OŠ II Murska Sobota za izvedbo projekta in izdajo zgoščenke »Prvosrčen« - Deca

Zgoščenka »Prvosrčen« je nastala kot zaključni izdelek učencev, ki so sodelovali pri različnih šolskih in obšolskih dejavnostih v zadnjih treh letih. Pri projektu je sodelovalo več kot 50 učencev ob podpori celotnega kolektiva Osnovne šole II Murska Sobota.  Na zgoščenki najdemo priredbe desetih slovenskih zabavnih in ljudskih pesmi, ki so jih pod mentorstvom učiteljev Marka Wolfa in Mirana Flegarja ustvarili učenci Osnovne šole II Murska Sobota.

Ovitek zgoščenke so oblikovali učenci pod mentorstvom učitelja Matjaža Gederja. Zgoščenka je izšla v nakladi 400 izvodov in je bila premierno predstavljena 5. junija 2015 na zaključni prireditvi Osnovne šole II Murska Sobota, kjer so bile vse pesmi iz zgoščenke tudi predstavljene, odpete in odigrane v živo. Zaključek projekta je bila namreč postavitev projekta na oder in izvedba koncerta v živo. Koncert je po kakovosti in odmevnosti presegel vsa pričakovanja.

Projekt je nekaj edinstvenega v ožjem in širšem kulturnem okolju. Učenci niso bili samo izvajalci posameznih pesmi ampak so sodelovali v vseh fazah projekta. Od idejne zasnove do realizacije projekta: snemanje v studiu, urejanje »birokratskih« zadev, promocija. V projekt je bilo vloženo veliko truda, energije in medsebojnega sodelovanja.

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.02.2016 ob 9:59 gost gost

      Nešče more dobiti, pa makar osnovna šola 2.

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      03.02.2016 ob 15:44 gost

      Kva pa to, kako poteka zaposlovanje ravnateljice na eni izmed OS v MS!!!!??? to bi tudi lehko objavili...

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      03.02.2016 ob 16:00 gost

      Kva pa to, ka si ti zgornji malo klüknjeni. Jebo te kva.

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      03.02.2016 ob 17:43 gost eden gost

      Predzadnji gost ma čisto prav. Ti zadnji pa to neščeš ali pa nemreš razmiti. Ka se tiče zaposlovanja, pa ka si ravnateli prinas dovolijo je katastrofa in sramota za regijo. Takšo zaposlovanje pod roko se pa potem kaže v uspehih šolarof. Nej je važna referenca pa izobrazba ampak što in od kod si. Zato je pa naša regija po znanju šolskih otrok na zadnjem mestu v Slo. In dokeč do tej na položajaj de tak, vuplimio pa, ka nej več dugo, ka de se tudi tu kaj premaknilo in nedo eni in isti zasedali stolčke, kere si ne zaslužijo in so jih nej dorasli glede na svoja dejanja.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.