https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TOP 10

10 primerov naravnih razlik med spoloma

1.3.2011  

Razlik med spoloma je več, poleg očitnih anatomskih razlik, so tu še razlike, ki se odražajo v socialnih, političnih, intelektualnih, kulturnih, gospodarskih dosežkih in v samem vedenju. Objavljamo vam seznam 10 primerov naravnih razlik med spoloma.

10. Prostorska predstava

 

Čeprav se spola razlikujeta, je dokazano, da se moški lažje znajdejo v prostoru kot ženske. Moški so namreč bolj abstraktni in imajo bolj razvito prostorsko predstavo kot ženske. Kar pa nas evolucijsko gledano popelje v čas lovstva in nabiralništva, ko je moški vodil, načrtoval in uporabljal najrazličnejša orodja za uspešen lov. Prav tako so potrdili to trditev tudi tridimenzionalni video testi, kjer so primerjali fante in dekleta v prostorskih sposobnostih. Razmerje je bilo 4:1 za moški spol.

Moški možgani so programirani tako, da se učinkovito osredotočijo na eno stvar naenkrat, medtem ko se ženski možgani lahko osredotočijo na več stvari, oziroma več nalog hkrati. Posledično je to zato, ker so ženski možgani bolj gosto posejani z nevroni, oziroma živčnimi celicami.

9. Inteligenca

 

Moški možgani so večji od ženskih, saj imajo okoli 4% več celic in tehtajo v povprečju 100 gramov več od ženskih. Čeprav je to tako, pa imata oba spola enako razmerje med težo možganov in telesno težo. Ženski možgani so tudi bolj kompaktni in bolj gosto posejani z nevroni ali živčnimi celicami. Ženske imajo bolj razviti center za jezik in socialne interakcije. To je potrdila tudi študija osmošolcev, kjer so dekleta bila boljša od fantov v jezikovnih sposobnostih. Razmerje je bilo 6:1.

Ker so jezikovni centri pri moških manjši in samo na eni polobli, so moški toliko bolj izpostavljeni tveganju za jezikovne motnje. Jecljanje in govorne napake se zato pojavljajo skoraj izključno pri fantih. Ampak, čeprav so bolj ogroženi, so povprečno za 3 – 4 IQ točke pred ženskami.

8. Zdravje

 

Ženske živijo dlje kot moški v večini držav. To je lahko posledica prakse varnejšega življenja, ali dejstva, da imajo moški višjo stopnjo umrljivosti na delovnem mestu. Vsi, tako ženske kot moški, so dovzetni za duševne bolezni, ženske pa so manj dovzetne za kronične bolezni.

7. Staranje

 

Kot vemo, se ženske ne starajo isto kot moški. Prav tako velja za moške, da se ne starajo enako kot ženske. Ženske so zaradi gostejših živčnih celic v možganih bolj dovzetne za demenco. Vendar pa imajo ženske na splošno hitrejši pretok krvi v možgane kot moški. Moški pridobijo gube kasneje kot ženske.

6. Vonj

 

Ženske imajo boljšo sposobnost vonjanja. To je posledično povezano z ženskim hormonom estrogenom. Struktura nosa je enaka pri obeh spolih, a študije so pokazale, da se pri ženskah, ko zaznajo vonj, aktivira večje področje možganov kot pri moških.

V drugi nepovezani raziskavi so prišli do zanimivih rezultatov. Moškim so dali čiste bombažne majice, v katerih so ti morali spati dve noči. Nato so dali majice v plastične vrečke in jih poslali ženskam, da jih povohajo. Na podlagi teh majic so ženske izbrale najbolj privlačnejšega moškega. Najbolj presenetljivo je bilo to, da so ženske izbrale na podlagi vonja tiste majice, katere so nosili moški z najmočnejšim imunskim sistemom.

5. Bolečinski prag

 

Ste kdaj pomislili, da ženske pretiravajo, ko se poškodujejo? Ne, ne pretiravajo, saj imajo več živčnih receptorjev, kot moški in zato čutijo bolečino bolj intenzivneje. Ženske imajo na obrazu v povprečju 34 živčnih receptorjev, medtem ko moški v povprečju samo 17. Čeprav so ženske občutljivejše, so bolj tolerantne do bolečine kot moški.

4. Vid

 

Pri vidu obstajajo večje razlike med spoloma. Moški lahko boljše vidijo drobni tisk in so boljši pri nočnem gledanju, medtem ko ženske boljše zaznavajo barve.

3. Komunikacija

 

Vsi vemo, da ženske in moški komunicirajo na drugačen način. Znanstveniki so ugotovili, da so ženske med pogovorom bolj obrnjene k sogovorniku in gledajo naravnost v oči. Pri moških je obratno. Ko se pogovarjajo, razpravljajo o najrazličnejših temah, medtem ko ženske ponavadi debatirajo na široko le o eni temi.

2. Prijateljstva

 

Razlike med spoloma obstajajo tudi pri sklepanju prijateljstva. Moški se izogibajo pogovorom s prijatelji o osebnih in čustvenih težavah. Pri ženskah je obratno in nimajo problemov pri teh pogovorih, zato bi lahko rekli, da so ženske čustveno bližje svojim prijateljem kot moški. Ženske so tudi boljše poslušateljice in podpornice svojih prijateljev.

Fantje v šoli pri igri s prijatelji zasedejo več prostora in se igrajo bolj odločnejše kot dekleta. Dekleta pa se pogosteje odločajo za sedeče igre. Pri dekletih obstaja večja verjetnost, da sprejmejo nove sošolce ali prijatelje v svojo skupino. Pri fantih je drugače, nove sošolce sprejmejo v skupino, vendar morajo ti najprej dokazati svojo koristnost v skupini.

1. Orgazem

 

Največja razlika med spoloma pri orgazmu je čas za dosego orgazma. Seksolog Alfred Kinsley je v svoji raziskavi ugotovil, da kar 75 % vseh moških doseže orgazem v prvih štirih minutah po začetku spolnega odnosa. Pri ženskah pa je povprečni čas za dosego orgazma med 10 in 20 minut.

Po drugi strani, pa tako moški kot ženske lahko medtem doživljajo navale ustvarjalnih zamisli, saj orgazem povzroča aktivnost desne, ustvarjalne strani možganov.

Vir: www.listverse.com

Foto: www.sxc.hu

    Komentarji

    1. Darja82
      01.03.2011 ob 13:32 Darja82

      Ta zadnja je najbole zanimiva razlika. Ženske pač obvladamo! :)

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. read
      01.03.2011 ob 13:37 read

      Zanimivi članek!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. mala_tejka
      01.03.2011 ob 17:21 mala_tejka

      fejst zanimivi članek, še več takšnih :)

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. lejla
      01.03.2011 ob 23:06 lejla

      super, zanimivo ,,, Primož objavi še kaj zanimivega,,, CAR SI ,,,,,,,, :))

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. lepi
      02.03.2011 ob 10:16 lepi

      Ha ha ha, če povzamen smo moški cari! :D

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.