https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

OSTALI ŠPORTI

Prva tekma Podlunška v razredu master: »Letel sem dokaj hitro in sem v osnovi zadovoljen«

13.3.2016  

Peter Podlunšek je izgubil bitko med četrtimi in šestimi vratci, a vojne še približno ni konec - 12. mesto je odličen obet za naprej!

 

Proga nad zalivom Corniche je s kuliso nebotičnikov v ozadju prava paša za oči

Za dežjem posije sonce, za neurjem v puščavi pa vročina, ki je v soboto nekoliko upočasnila agregate dirkalnikov, ne pa pilotov svetovnega prvenstva Red Bull Air Race, ki so komaj čakali prvo dirko v sezoni. V petek se je glavno mesto Emiratov še prebudilo v gosto meglo, na dan prve dirke Petra Podlunška v razredu Master, pa se je vreme odločilo, da organizatorju pomaga izpeljati dirko, ki bo postavila visoka marila za vse prihodnje dirke.

Ko zahrumijo motorji, paša za oči za vse aviacijske navdušence postane še glasba za ušesa in boljše kombinacije ni. Dirkalniki s 300-konjskimi agregati dosegajo hitrosti do 370 km/h in več, piloti premagujejo sile do 10 G, letenje na nizki nadmorski višini v bližini občinstva zahteva vrhunske pilotske sposobnosti in pikolovsko natančnost, taktika v končnem seštevku odigra ključno vlogo. Sliši se hitro in zapleteno in - tudi je.

Foto:  Samo Vidic/Red Bull Content Pool

Na kvalifikacijah se je v petek Peter Podlunšek uvrstil na 13. mesto

Paul Bohnomme, v petek še najmočnejši nasprotnik na progi, danes pa podpornik v komentatorski kabini, je zjutraj izjavil: »Bil sem kar malo jezen, ker je Peter napravil napako, ki ga je stala dveh sekund, saj je odlično letel in bil dovolj hiter za sedmo mesto«.  V trinajstih vratih so kamere v drugem krogu kvalifikacij namreč zabeležile več kot 10-odstoten nagib kril, kar je Petra stalo - prosto po Bohnommu in čisto nič prosto po štoparici - pet mest. Če upoštevamo, da so piloti v Abu Dhabiju zaradi neurja, ki je v puščavi izjemno redek pojav, izgubili kar tri dragocene dneve letenja, in če temu prištejemo še dejstvo, da je Peter s svojim novim Edgom prvič poletel šele sredi februarja, nato pa le še nekajkrat, je lahko ekipa s prvim kvalifikacijskim nastopom več kot zadovoljna.

Sobotna tekma - 12. mesto

V soboto se je ob 14:07 s krogom štirinajstih (Round of 14) začela dirka - 13. s kvalifikacij se je pomeri z drugouvrščenim s kvalifikacij in tako je Podlunšek nastopil v dvojici z Doldererjem. Slovenski tekmovalec je dobro letel, a rezultat 01:02.992 z dvema sekundama pribitka zaradi nepravilnega položaja kril med vstopom skozi zračna vrata žal ni zadostoval za preboj v naslednji krog osmih (Round of 8). Takoj po pristanku je Podlunšek povedal: »Med tretjimi in četrtimi vrati sem zaradi prevelike bližine varnostne linije letel precej konzervativno - to se je najprej poznalo na vhodu v četrta vrata in na izhodu v šesta, kjer sem izgubil kar nekaj časa. Ker se boriš s samo linijo, ne moreš doseči maksimalnih dovoljenih G-jev. Proga je tehnično zelo zahtevna, za nameček pa je veter pihal z napačne strani oziroma tiste, ki nas je ovirala. S samim letom sem bil zadovoljen, saj je bil dovolj tekoč. Seveda je bila velika borba med četrtimi in šestimi vratci, a to sem tudi pričakoval. Razen te napačne linije, ki sem jo ubral, nisem delal večjih napak, letel sem dokaj hitro in sem v osnovi zadovoljen«.

In kaj bo potrebno postoriti do naslednje dirke, ki bo na sporedu 23. in 24. v Spielbergu?

»Na letalu bo potrebno še precej modifikacij - to pomeni, da ga bo treba še bolj prilagoditi mojemu načinu letenja, nato pa bo treba opraviti ogromno dobro programiranih treningov, skozi katere bom letalo osvojil na nizkih višinah in pri visokih obremenitvah. Le z dovolj treninga je mogoče dobiti vso potrebno koordinacijo in občutek za doseganje maksimalnih dovoljenih G-jev«.

Foto: Naim Chidiac/Red Bull Content Pool

Dirka v znamenju Francozov

Dirka se je začela in končala v znamenju Francozov - zmagal je Nicholas Ivanoff, tretji je bil Francois Le Vot, ki prejme tudi glavno nagrado za presenečenje dirke, v francoski sendvič pa se je stisnil Matthias Dolderer, ki bo na svojo prvo zmago moral še nekoliko počakati.

Med Challengerji je slavil odlični Šved Daniel Ryfa, drugi je bil novinec Kevin Coleman, tretji pa Nemec Florian Berger.

Karavana se zdaj seli v Spielberg. Odkar na koledarju dirk ni več Rovinja, je to zdaj tudi uradno naša domača dirka.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.