https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V soboškem parku so odstranili znamenita večstoletna hrasta, nadomestili ju bodo z novima

Murska Sobota, 11.04.2016 ob 10:00  

V murskosoboškem parku so minuli teden odstranili mogočna hrasta, ki sta 220 let rastla na manjših vzpetinah v južnem delu parka. V nevihti maja lani se je zaradi močnega vetra odlomilo več debelih vej, ki so bile strohnele.

 

Strokovni sodelavci murskosoboiške Komunale so ob pregledu hrastov ugotovili, da sta v zelo slabi kondiciji, saj je bil večji del debla votel, delno poškodovanih pa je bilo tudi veliko posameznih vej, kjer se je že pojavilo odstopanje lubja. V preteklosti se je izkazalo, da takšna drevesa  predstavljajo grožnjo varnosti meščanov in ostalih obiskovalcev parka, zato so jih s soglasjem Zavoda za kulturno dediščino Maribor in ob pomoči PGD Murska Sobota lotili obrezovanja in podiranja dotrajanih hrastov še pred pričetkom sezone neviht in neurij. Na vzpetini bodo zato zasadili mlada hrasta doba, ki bosta park krasila v prihodnjih stoletjih.

Soboški mestni park je eden najlepše ohranjenih grajskih parkov v Sloveniji. V njem raste še nekaj starih hrastov, ki verjetno izvirajo iz leta 1790, kar je bilo ugotovljeno na podlagi štetja letnic hrasta, ki ga je podra nevihta.  To sovpada s časom, ko so po vsej Evropi nastajali tovrstni parki. Tovrstna revesa so takrat namensko sadili višje na blage vzpetinice, ker so drevesa sajena nekoliko višje imela mogočnejši videz.

Foto: FB Komunala javno podjetje Murska Sobota 

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      11.04.2016 ob 10:17 - gost

      zelo slaba kondicija ja, razen par vej, nič trhlo. nekdo je les rabil ne?

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      11.04.2016 ob 11:28 smc gost

      Ge pa je bila Perhavcova ?Kda so v varašu podirali platane je mejla dosti toga za povedati,zdaj kda so na oblasti pa na enkrat nič več.Povezani in z nasmeškom ste volilce prepeljali žejne prek vode.

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      11.04.2016 ob 12:28 gost

      Tale gos. Per. , je najbrž večkrat (uživala ) pod temi hrasti ! zdaj pa je čas naredil svoje .

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      11.04.2016 ob 20:13 gost

      pa ka diklin je tu sodaj padlo, grun je vdaro, idila prekmurja se podira

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.