https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Turistične agencije napovedujejo, da bosta Slovenija in Hrvaška v poletni sezoni zapolnili kapacitete

11.06.2016 ob 7:00  

Slovenci, in tudi Pomurci, že od nekdaj najraje preživimo dneve dopusta na Slovenskem in Hrvaškem primorju. Če spadate med tiste, ki načrtujete poletni oddih v mesecu juliju in avgustu in se nameravate tudi letos podati na domačo obalo ali na Hrvaško, naj ne bo odveč opozorilo, da bolj ko ne vse slovenske turistične agencije za letošnjo poletno sezono napovedujejo, da bosta Slovenija in Hrvaška pokali po šivih.

Razlog za to pa sta predvsem terorizem in begunska kriza, ki sta zaznamovala drugo polovico lanskega in letošnje leto. Vse to močno vpliva na turizem in ob tem se pojavi vprašanje: »Kam se bo preusmeril turistični tok, če bodo nekdanji turistični biseri poleti postali tarče teroristov?«

Dopustniki se bodo letos podali na dopust na manj nevarne destinacije

Britansko zunanje ministrstvo je nedavno objavilo seznam najbolj nevarnih turističnih destinacij. Na vrhu lestvice so se znašle Nemčija, Francija, Španija, Belgija, Velika Britanija in Turčija. Nekoliko manjšo ogroženost pripisujejo Italiji, Avstriji, Grčiji in BiH, med najbolj varne države pa uvrščajo prav Slovenijo in Hrvaško. Po zadnji raziskavi Eurobarometra sicer zaradi terorističnih groženj polovica vprašanih Evropejcev ne namerava spremeniti svojih potovalnih načrtov. Znano je tudi, da turisti zaradi terorističnih nevarnosti ne prekinejo s potovanji, temveč si izbirajo varnejše destinacije. Kar hkrati pomeni, da bi se to sezono turistični zemljevid lahko zarisal na novo.

Foto: portoroz.si

Pripadniki Islamske države naj bi za letošnjo poletno turistično sezono načrtovali številne teroristične napade, tudi na najbolj obiskanih evropskih plažah. Zaradi strahu se tako turisti ozirajo po varnejših destinacijah. Tako je za številne Evropejce in tudi preostale turiste še najprimernejša izbira Slovenija in Hrvaška, ki se, kot rečeno, nahajata med najbolj varnimi turističnimi destinacijami.

Potovalne agencije napovedujejo, da bo v višku poletne sezone večina hotelov in apartmajev v Sloveniji in na Hrvaškem zasedenih že konec junija, zato ne bo odveč, če z rezervacijami pohitite. Tudi trenutna prodaja glavne turistične sezone na Hrvaškem precej presega lansko.

Cene turističnih aranžmajev za Slovenijo in Hrvaško pa ostajajo enake lanskim. Razlog leži v tem, ker so se pogodbe o najemu turističnih kapacitet sklenile že lani septembra, ko teroristična nevarnost še ni bila toliko izrazita, kot je morda danes. Opozarjajo pa, da se bo dvignila povprečna cena, saj zaradi tako velikega povpraševanja ne bo toliko akcijskih ponudb kot lani.

Foto:visitkorcula.eu

Na Hrvaškem dvig cen za cestnine in za trajekte, opozarja se tudi na dvig cen storitev v dopustniških krajih

Prav tako je Hrvaška ob začetku sezone (1.junija) podražila cestnine na avtocestah v hrvaški Istri. Do konca septembra bo treba odšteti deset odstotkov več, kot je bilo v večjem delu leta. Cen ne bodo zvišali uporabnikom elektronskega plačevanja cestnin (ENC). Višje cene argumentirajo s tem, da večji promet zahteva tudi več delavcev za nadzor in varnost prometa, ter tudi na cestninskih postajah.

Tudi hrvaška ladijska družba Jadroplov je z enakim dnem uveljavila za povprečno dvajset odstotkov višje sezonske cene za svoje storitve. V Jadroliniji izpostavljajo, da je sezonsko zvišanje cen nespremenjeno od leta 2010. Letos bodo višje cene veljale do 2. oktobra. Poznavalci pa poleg tega opozarjajo tudi na to, da bo vse navedeno verjetno spodbudilo podražitve v restavracijah, cene izletov in zabavnih programov v samih dopustniških krajih.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.