https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Pahor v Gornji Radgoni: »Slovenke in Slovenci smo sposobni velikih ravnanj«

04.07.2016 ob 13:00  

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je včeraj udeležil osrednje prireditve ob 25. obletnici dogodkov osamosvojitvene vojne v Pomurju ter odhoda zadnjega vojaka JLA iz Gornje Radgone. Položil je venec k spominskemu obeležju »Nikoli več«, ter zbrane tudi nagovoril. 

Na osrednji občinski prireditvi v počastitev 25. obletnice vojne za Slovenijo se je zbralo precej ljudi, med njimi tudi pohodniki, ki so se udeležili 15. spominskega pohoda ob meji. Zbrane je najprej nagovoril župan Gornje Radgone Stanislav Rojko, ki je priznal, da nas je leta nazaj bilo strah. A predvsem strah tega, da se ne uresniči to, kar so gradili že naši predniki.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor pa je v slavnostnem nagovoru spomnil, da je v luči 25. obletnice odločitve državljank in državljanov na referendumu za samostojno in neodvisno državo ter 25. obletnice njene razglasitve obiskal številne slovesnosti, kjer je spregovoril o pomenu enotnosti in medsebojnega sodelovanja. 


Dejal je, da narodna enotnost ni bila vselej odlika našega naroda, saj smo izkusili tudi narodno razklanost. Zlasti mladi ljudje, ki niso bili življenjske priče obojemu, naj vedo, da smo Slovenke in Slovenci sposobni velikih ravnanj. Na naša ravnanja so lahko ponosni in samozavestno gledajo v prihodnost. V nadaljevanju govora je opozoril na izzive, ki nas čakajo v prihodnosti, čeprav danes težko ocenimo kdaj se bomo z njimi soočili. A slutiti je, tako Pahor, da znova prihaja čas, ko bomo kot narod in država poklicani v presojo: kaj je naš nacionalni interes in kaj želimo glede naše prihodnosti - slovenske in evropske: »Želim vas spodbuditi, da o tem razmišljamo skupaj. Da se o razlikah, ki jih občutimo med nami, pogovarjamo in se na te prelomne čase pripravljamo,« je dejal predsednik republike in poudaril pomen enotnosti v iskanju odgovorov, saj je »Slovenija med narodi in državami, ki v Evropi gradijo mir, varnost in blaginjo«. Zato je po njegovem mnenju še kako pomembno, da bomo te procese razumeli, se o njih sporazumeli in o njih enotno tudi odločali. Da moramo razumeti to fascinantno dejanje izpred petindvajsetih let, ko smo enotni dosegli razglasitev Republike Slovenije, jo ubranili in dosegli, da so jo mednarodno priznali. Takrat smo imeli jasno določen cilj in smo se o njem enotno strinjali. Tudi v prihodnje nas bo do enotnosti pripeljalo samo sodelovanje, je govor zaključil.

Foto: predsednik.si

V luči praznovanja 25. obletnice samostojnosti Republike Slovenije je Pahor Stanislavu Rojku, županu Občine Gornja Radgona, podaril slovensko zastavo, protokolarno darilo predsednika republike z besedami: »Pred petindvajsetimi (25) leti smo razlike pustili za seboj in v ospredje postavili tisto, kar nam je skupno. Krepimo še naprej vse, kar nam je skupnega in kar nas povezuje.«
Slovesnost je bila ena izmed prireditev ob obeleževanju dogodkov 25. obletnice desetdnevne vojne, nad katerimi je častno pokroviteljstvo prevzel predsednik Republike Slovenije.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      04.07.2016 ob 14:37 gost

      na prireditvi sen pogreša tiste lidij ki so v tiston čase resno bilij v g. radgoni in vodili osmasvojitev - miličari --- žalostno zdaj pa samo vojsja , vojska ......

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      04.07.2016 ob 21:56 JNA ali JLA gost

      Zelo zanimivo, v razmaku enega tedna sicer v različnih krajih (sosednja občina) z razliko, da so eni slavili odhod a drugi osamosvojitev. Ogledal sem si obe. Proslava v Apačah je slednjo prekašala v besedilu govora, številu udeležencev (zame niso udeleženci , ki so tam po službeni dolžnosti) , potrpljenje poslušalcev kljub ogromni zamudi govorca , itd. Rezultat: NARODNA SPRAVA JE UTOPIJA !

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      05.07.2016 ob 22:47 po vojni so vsi generali gost

      Na nobeni proslavi nisem videl tistih pravih osamosvojiteljev, ki so tiste dni bili na prvih položajih. Pridejo pa razni, ki so se k osamosvojiteljem pridružili nekaj let po osamosvojitvi in se sedaj ovešajo z nekimi priznanji in nosijo smešne unifrme, kot klovni.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      10.07.2016 ob 19:58 Gost gost

      Imaš prav tistti sploh niso bili povabljeni na proslavo oziroma niso niti vedeli da bo potekala v g, r, nekateri so zato prav srečni da jih ni bilo med njimi, da ne govorimo o odlikovanjih

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.