https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Z vrnitvijo v srednji vek v Negovi obudili spomin na sramotilne sodbe

Negova, 06.07.2016 ob 13:00  

V Negovi je pretekli konec tedna, med petkom, 1. julijem in nedeljo, 3. julijem, potekala 19. Prangerjada. Prangerjada je tradicionalna vseslovenska prireditev, ki povezuje kraje, kjer imajo še ohranjen pranger – sramotilni steber ali sramotilno klop. Ob tem so obeležili tudi 910 let prve omembe kraja Negova, v pisnih virih. Bogat kulturni in zabavni program je obiskovalce popeljal daleč v srednji vek ter jim pokazal utrip življenja v tistih časih. Grad Negova je v treh dneh obiskalo več kot 1500 ljudi.

 

Prireditev so v petek začeli z odprtjem razstave »Negova skoz čas«. Nekaj gradiva in zapisov za razstavo so pripravili v Pokrajinskem arhivu Maribor. Domačinka ter članica TD društva Negova – Sp. Ivanjci, Marjana Bratuša, pa je z najrazličnejšimi izvirnimi predmeti iz preteklosti razstavo povezala v mozaik ter ustvarila zgodbo, ki je obiskovalce popeljala v zgodovinski čas.

Prva glasbena poslastica je obiskovalce pričakala že na petkov večer, ko je nastopila skupina Gita. Skupina je predstavila Evropsko srednjeveško glasbo v slovenščini, latinščini in stari španščini. Zapeli so o življenju pred več sto leti, o moči čudežev, srčnosti vitezov, pridnosti obrtnikov in moči gradov.

Tudi sobotni dan je potekal v duhu srednjega veka, saj so se na srednjeveški tržnici predstavili Negovska Gospoščina, TD Radovljica, TD Motnik, TD Podsreda, TD Predgrad, TD Ptujska Gora, TD Piljštanj, TD Ptuj, Društvo Cesarsko – kraljevi Ptuj, Gospoščina iz gradu Hrastovec, druščina Zlate Ostroge in mojster Janez Rozman (Manufaktura Mojster Janez). Za glasbo je znova poskrbela skupina Gita. Obiskovalci so si lahko ogledali tudi tiskarsko delavnico, delo kovača in okleparja, zaplesali srednjeveške plese, prisluhnili srednjeveški glasbi, zaigrali družabne namizne igre srednjega veka, se preizkusili v lokostrelstvu ter prisluhnili pravljicam za otroke. Svoje spretnosti, ki so se jih naučili na štiridnevnem otroškem grajskem taboru so pokazali tudi najmlajši.

Na osrednji proslavi ob 910-letnici Negove so zbrane nagovorili župan Občine Gornja Radgona, Stanko Rojko, predsednik TD Negova – Spodnji Ivanjci, Zdenko Bratuša, direktorica Zavoda za kulturo, turizem in promocijo Gornja Radgona, mag. Norma Bale ter slavnostni govornik, predstojnik Inštituta za filozofijo, zgodovino in ikonografijo prava na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru in domačin iz Negove, dr. Borut Holcman.

Dogajanje je doseglo vrhunec z 19. Prangerjado, ki pomeni druženje prangerskih krajev Slovenije. Teh je v Sloveniji še 12. V enem od teh krajev vsako leto pripravijo Prangerjado, kjer sodelujoča društva prikažejo sojenje na prangerjih. Letos so se po desetih letih znova zbrali v Negovi. V sobotnih večernih urah je zbrane zabaval legendarni Andrej Šifrer s prijatelji. Tridnevno dogajanje se je zaključilo v nedeljo, z nastopom Pihalnih orkestrov in skupine Take Nine Orchestra.

Glavni organizator tridnevne prireditve je bilo Turistično društvo Negova – Spodnji Ivanjci. Zdenko Bratuša, predsednik Turističnega društva Negova – Spodnji Ivanjci, je ob tem povedal: »Z obiskom in prikazanim smo zelo zadovoljni, mogočen grad Negova je spremenil svojo podobo in vrnili smo se v čas, ko je Negova imela sodno oblast, katere nema priča je sramotilni steber ali pranger iz leta 1656. Prireditev smo uspešno izvedli ob pomoči članov turističnega društva Negova – Spodnji Ivanjci, ostalih posameznikov in drugih društev v kraju. Seveda gre zahvala soorganizatorjem, Občini Gornja Radgona in Zavodu za kulturo, turizem in promocijo Gornja Radgona, ki sta prireditev omogočila. Osrednjo proslavo ob 910-letnici Negove je pripravila Osnovna šola dr. Antona Trstenjaka Negova, v sodelovanju z Glasbeno šolo Gornja Radgona. Program je bil nekaj posebnega in zgodovinsko lepega. Hvala nastopajočim. Uživali smo.«

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.07.2016 ob 22:20 - gost

      norci kot norci

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.