https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Dvorec Rakičan gosti mednarodni raziskovalni program Junior Researcher Programme

Rakičan, 13.07.2016 ob 14:05  

V Raziskovalnem izobraževalnem Središču Dvorec Rakičan bo do nedelje potekal mednarodni raziskovalni program Junior Researcher Programme, kjer se bodo ukvarjali s področjem aplikativnih in vrednostnih raziskav na področju psihologije.

Dvorec Rakičan bo do nedelje del mednarodnega raziskovalnega programa Junior Researcher Programme. Program vključuje več kot 50 mladih ljudi iz preko 20 držav z vsega sveta. Skozi teden bodo udeleženci delali na projektih v okviru teme Mental Wealth: Exploring the Real Impact of Psihology, ki letos specifično naslavlja aplikativno in uporabno vrednost psiholoških raziskav.

V projekt so vključeni dodiplomski, magistrski, doktorski in podoktorski študentje psihologije, Univerza v Ljubljani ter Oddelek za psihologijo z Filozofkse fakultete v Ljubljani ter še mnoge druge institucije sodelujejo pri tem projektu. Svoje videnje so povedali tudi gostje, ki bodo glavni nosilci raziskovanj v prihajočih trinajstih mesecev, ko se bo projekt zaključil na prestižni univerzi v Cambridgu.

Glavne značilnosti programa je predstavil dr. Kai Ruggeri iz Univerze Cambridge, ki je povedal, da gre za mednarodni projekt, ki bo trajal 13 mesecev. Ob tem je predstavil področja, s katerimi se bodo ukvarjali skupaj z izbranimi študenti. Področja psihologije bodo raziskovali na šestih področjih, kjer bodo zajeli področja socialno družbenih omrežij, vloga glasbe na posameznikovo počutje, vpliv adoloscence, znanstveno razmišlanje, identifikacija temačne osebnosti pri delu in nevroznanost na področju kriminalitete.

Profesor dr. Michael Kosinski, ki predava na sloviti ameriški Univerzi Stanford, je bil zelo počaščen in vesel, da so ga organizatorji vključili raziskovalni proces, ki je zelo pomemben za znanost in področje psihologije. V svojem predstavitvenem govoru je povedal, da za njegovo glavno raziskovalno področje velja, da lahko predvideva posameznikovo obnašanje in ustvari psihološki profil na podlagi elektronskih podatkov, kot so socialna omrežja, sporočila in klici, ki jih izvajamo s svojimi mobilnimi aparati ali pa nas mimogrede na ulici posname varnostna kamera. Podatki so danes javno dostopni veliko lažje kot v preteklosti, saj se posamezniki sploh ne zavedajo, koliko svoje osebnosti pokažejo, ko uporabijo današnjo tehnologijo, zaključuje profesor Kosinski iz Univerze Stanford v Združenih državah Amerike.

Svoje mnenje je dodala še dr. Vita Poštuvan z Univerze na Primorskem ter Slovenskega centra za raziskovanje samomorov. Doktorica dodaja, da psihologija kot veda vpliva na različne družbene pojave, tudi na gospodarstvo. Zelo je vesela, da Slovenija sodeluje v tem projektu in ob tem pohvalila organizatorje, ki so organizirali takšen zahteven projekt.

Slovenija je bila zbrana za uradno državo gostiteljico že v oktobru 2015, od takrat pa je na projektu delovala organizacijska ekipa študentk psihologije iz Slovenije, ko trinajsmesečni program uradno začne delovati v obliki tedenske poletne šole jSchool. Udeleženci bodo imeli tudi bogat spremljevalni program, med drugim bodo doživeli tudi izlet po Prekmurju, kjer bodo spoznali naravne in kulinarične značilnosti naše pokrajine.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.