https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

MLADI

Tudi pomurski otroci in šolarji s sovrstniki po Evropi za odgovorno porabo hrane

15.7.2016  

V projektu sodelujejo tudi otroci iz Vrtca Manka Golarja Gornja Radgona in puconski osnovnošolci.


V devetih evropskih državah, tudi Sloveniji, se več kot 74.000 otrok, učencev in dijakov iz 163 vrtcev in šol vključuje v projekt »Odgovorno s hrano«, namenjen izobraževanju za odgovorno porabo hrano. V njem skupaj s 3.500 vzgojitelji in 400 učitelji raziskujejo sestavine hrane šolskih in domačih jedilnikov, njihovo pridelavo, predelavo, transport, porabo in ostanke hrane ter posledično njihov globalni in lokalni vpliv. Cilj globalnega triletnega učnega projekta je sprejemanje odgovornih potrošniških odločitev. V Sloveniji je v prvem letu projekta sodelovalo 13 ustanov, v prihodnjem jih bo 45.

Projekt  se izvaja v devetih evropskih državah: Bolgarija, Češka, Hrvaška, Latvija, Malta, Poljska, Romunija, Slovaška in Slovenija. Vzgojiteljem in učiteljem pomaga, da v svoje učne ure vključijo teme o odgovorni porabi hrane in spodbuja otroke, učence in dijake k dejavnostim za odgovorne spremembe v  vrtcih in šolah ali v njihovi okolju. Globalni program je usmerjen k aktivnostim, s katerimi razvijajo kritično razmišljanje, pridobivajo znanje in veščine, s katerimi bodo postopoma znali sprejemati nove potrošniške in vedenjske vzorce. Cilj projekta je spodbuditi tudi ozaveščenost staršev in širše šolske skupnosti o globalnih vplivih naših vsakodnevnih prehrambnih odločitev.

Palmino olje, potrošnja mesa, sezonska hrana, zavržena hrana

V začetku šolskega leta so eko odbori vzgojiteljev, učiteljev, otrok, učencev in dijakov iz vsake ustanove izvedle pregled hrane ter razdelile vprašalnike po gospodinjstvih. Na osnovi ugotovitev so izbrali eno ali več tem, ki so jih raziskovali skozi celo leto, npr.: palmino olje, zavržena hrana, potrošnja mesa, lokalna in sezonska hrana ter druge.  

Ustanove so se predlaganih tem lotevale zelo izvirno: spoznavali so globalne učinke lokalne pridelave in proizvodnje hrane; spremljali so poreklo živil v trgovinah in poreklo zaužite hrane; pripravljali obroke iz lokalno pridelane hrane; izvajali ukrepe za zmanjševanje zavržene hrane; likovno, literarno in glasbeno ustvarjali na temo hrane; spoznavali in obiskovali lokalne pridelovalce; izvajali kuharske tečaje; predstavljali nepoznana oziroma manj znana živila in jedi; organizirali tematske dneve in dneve odprtih vrat za starše in lokalno skupnost; na temo odgovorne porabe hrane so risali in pisali plakate in slogan, pripravljali predstavitve in raziskovalne naloge ter pisali članke in objavljali vsebine na spletu v šolskih časopisih in v lokalnih medijih.

Ekolistina tudi o hrani

Ob koncu šolskega leta so šole organizirale dneve aktivnosti, na katerih so eko odbori in drugi sodelujoči obvestili otroke, učence, dijake, učitelje, starše in širšo skupnost o temah, ki so jih izbrali. Vsaka ustanova je na zaključku pilotnega leta projekta sestavila svojo ekolistino, kjer so zapisali svojo vizijo o odgovornem do hrane in o hrani. V prihodnjem šolskem letu bo v projektu sodelovalo 45 slovenskih ustanov, ki so vključene v program Ekošola.

»Naše izkušnje z odgovorno porabo hrane v šolah kažejo, da ko razmišljamo globalno  in delujemo lokalno, vsak posameznik lahko naredi korak k rešitvi velikih izzivov, s katerimi se sooča svet, kot na primer izguba biotske raznovrstnosti ali celo podnebne spremembe,« pravi Tereza Čajková, koordinatorka evropskega projekta Odgovorno s hrano.

V projektu Odgovorno s hrano je v Sloveniji v prvem letu sodelovalo 2.000 otrok in 50 učiteljev v trinajstih ustanovah, med njimi tudi Vrtec Manka Golarja (Gornja Radgona) in OŠ Puconci.

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      16.07.2016 ob 9:25 gost

      Celi problem je v povečanem številu prebivalstva v tretjem svetu. Če bi jih bilo pol manj, bi bilo hrane in vsega dovolj za vse, tako pa konflikti, kaos, vojne na vsakem "dvorišču", zavidanje bogatejšim (beri sposobnim, razvitim), lenoba (beri "manjša storilnost"), in tale nered in kaos prihaja sem. Opice bodo ostale opice!

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      16.07.2016 ob 23:31 paprika gost

      BEDAK !!!!! Očitno ne poznaš problema! V Evropi primanjkuje ljudi. Tudi ni problem števila ljudi v tretjem svetu. Če ne poznaš številk ne piši norosti. Več hrane se vrže proč in uniči v razvitem svetu, kot je nerazviti svet sploh potrebuje. V EU zavržemo okrog 180 kg hrane na prebivalca na leto in v denarju približno 250 EUR na prebivalca. Če na hitro na pamet izračunamo je to samo v Sloveniji za pol milijarde EUR zavržene hrane. V EU je to 125 MILIJARD v zavrženi hrani. V šolah se veliko hrane zavrže, ker so otroci razvajeni in določenih jedi sploh ne jedo. Glavni odgovorni za to so starši, ki jih tako vzgojijo. Nekateri otroci določenih jedi na žlico sploh več ne poznajo.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      17.07.2016 ob 7:52 čebula gost

      tako je paprika, razviti (kao), bolj premožni svet dela pizdarije. Primeri so doma pred nosom, v domači hiši,regiji, državi! Starši so buđovani, žrejo po gostilnaj, goricaj itd., otroke niso naučili hrane na žlico. Ti otroci so prejemali denar od ničvrednih staršev (vzgojni vidik), so se navadili na pice in hamburgerje, sedaj pa 4 članska familija tehta 550 kg, sranja debela. Doma jim pa otroci mečejo hrano, ki je po osnovi boljša v kontejnerje, glavno, dase vidi razkoš. Siri, narezki, zelje itd (družina kupuje same kao specialitete) doma stojijo, nato romajo v kontejner, samo da se oče in mati izpostavita ob nakupih, da jih mi normalni jedci vidimo.Otroci se jim pa na to poserjejo, dobijo denar in juriš na pice in vročo majonezo začinjeno z vročim kečapom v vroči lepinji z najslabšim(odpadnim) mesom, kao HAMBURGER. Potem pa starost 16 let in 102 kilograma, budale mastne.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.